Znamo da brz život podrazumeva i brzu hranu, ali istina je da ne morate svoju sedmicu da delite na dijetalne i cheat dane – zdrava ishrana bez dijete je praktičnije rešenje.

Zdrava ishrana nije tako zbunjujuća – nema magične dijete, niti jednog univerzalnog metoda ili čarobne liste smernica koje će vas automatski dovesti do postizanja nutritivnih ciljeva, većeg energetskog nivoa, čišćenja kože ili gubitka težine.

Zašto sve nije crno-belo kao što bismo očekivali da bude? Pre svega, ono što pomaže jednoj osobi ne mora da predstavlja odgovarajuće rešenje za drugu. Takođe, držanje dijete nije održivo – kada jedemo pod restrikcijama, nikada nećemo biti zadovoljni (što će nas dovesti do drugog ekstrema i emotivnog prejedanja).

@thepalatablelife posted this while eating a cookie hehe #healthybowl #healthyrecipes #mealprep #mealprepideas ♬ Chocolate Hills – Khruangbin & Leon Bridges

Zdrava ishrana bez dijete: Saveti za balansiran život

Uključite lisnato povrće u dva obroka dnevno

Od spanaća do matovilca, preko rukole, koprive i sremuša (kad je sezona) – lisnato povrće je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima. Osim toga, lako se može dodati u obroke – nema razloga da ne jedete više šolja lisnatog povrća svakodnevno. Pokušajte da dodate spanać u svoj smoothie, stavite kelj u pastu ili sos, ili naručite salatu kao prilog kada jedete van kuće.

Semenke kao deo svakodnevice

Ako još niste uključili semenke u svoju ishranu, ovo je znak da to promenite već danas. Semenke poput čije, lanenog semena i semenki bundeve su ultimativni superfood, sadržeći različite vitamine, antioksidante i minerale kao što su kalcijum, cink i magnezijum. Laneno seme možete da sipate doslovno na sve (da, čak i na paste i salate), čija semenke u voćni smoothie, semenke bundeve su savršena grickalica umesto čipsa, dok susam predstavlja neodoljiv dodatak povrću u wok-u.

Ostanite hidrirani uz “vodenaste” namirnice

Pored toga što pijete dovoljnu količinu vode, važno je da u svoj organizam unosite i hranu koja je bogata vodom (ovo je ključ dugoročne, trajne hidratacije u unutrašnjeg “sjaja”). Konzumirajte biljke poput paradajza, krastavaca, zelene salate, ananasa, lubenice i bobica, koje sadrže visoki procenat vode (lubenica je jedna od najhidratantnijih namirnica, sa sadržajem vode čak 92%).

Isprobajte novu vrstu povrća svake nedelje

Verovatno rotirate jedne te iste (dobro poznate) namirnice, koje kupujete svakog vikenda kada odlazite na pijacu ili u lokalni market. Baš zato, postavite sebi izazov da svake nedelje probate novo povrće koje nikada niste probali dosad (to će vam obogatiti trpezu i učiniti svaki obrok zanimljivijim).

Pronađite biljne alternative omiljenim jelima

Prinudno konzumiranje neukusnih obroka i dosadnih jela vodiće prejedanju, jakim željama za hranom i, što je najgore, nezadovoljavajućem životu. Umesto da jedete hranu koja vam se ne sviđa, budite kreativni i kreirajte zdravije verzije svojih omiljenih jela. Recimo, umesto namaza poput majoneza, pavlake i senfa, možete da koristite humus, dok hleb možete da zamenite heljdinim pločicama.

Neka svaki obrok bude poseban trenutak

Nije važno šta jedete, već i kako jedete. Urban način života nas neretko navodi da obroke konzumiramo “na brzinu”, što je ne samo nezdravo, već nas stavlja u survival mode. Ishrana ne bi trebalo da predstavlja puko preživljavanje, već i prijatne trenutke, kao i uživanje u ukusu. Vreme provedeno za stolom služi kao podsetnik da zastanemo, usporimo i uživamo (ako se fokusirate i opustite, svaki obrok može da postane mini-meditacija).

Više tečnosti (ne štedite sa konzumacijom vode)

Verovatno već znate da je redovna konzumacija vode esencijalna za vaše zdravlje, kao i da se preporučuje izbegavanje gaziranih napitaka i kafe. Važno je da ostanete hidrirani i redovno pijete vodu, ali i da koristite čajeve kao što su zeleni, beli ili hibiskus, koji imaju mnogo zdravstvenih benefita zahvaljujući sastojcima poput polifenola. Takođe, jutarnja limunda (umesto kafe) može da značajno promeni tok vašeg dana.

Jedite voće za doručak

Kada se fokusiramo na zdraviju ishranu, uglavnom se setimo samo povrća dok voće ostavljamo po strani. Ipak, istina je da voće obiluje antioksidansima, mineralima i vlaknima, te da su voćne užine podjednako važne kao i sami obroci. Bez obzira na to da li je vaš izbor za doručak omlet, tost s avokadom ili musli, razmislite o tome da dodate bobice ili grejpfrut kao prilog.

Pročitajte i ovo: Namirnice za zdrave zube: Evo šta treba da jedete kako biste imali blistav osmeh

Naslovna fotografija: pinterest.com/mygfguide.com

Milica Nešić

Comments