Niste kul, smireni i pribrani? I najmanji okidači vas izbacuju iz takta i vaše reakcije su snažnije i burnije od reakcija drugih ljudi? Da li vidite druge kako mirno prihvataju izazove, kao što su hitne popravke, neočekivane promene na poslu, porodične krize i čini vam se da su svi opremljeniji za stresne periode nego vi? Svi imaju „duži fitilj“ i deblje živce, dok vi „pucate“ na svaku sitnicu. Ako imate osećaj da preterano reagujete na stres, pokušajte da ublažite svoje reakcije sledećim strategijama. 

Samosaosećanje 

Ovo je odlična strategija za povećanje kognitivne i bihejvioralne fleksibilnosti i sastoji se u tome da uverite sebe da ne morate biti savršeni i uspešni u svakom trenutku, da je normalno da grešite, da nabrojite svoja osećanja i da kažete sebi da vam je žao što se tako osećate – sve isto kao kada biste tešili najboljeg prijatelja i ukazivali mu na njegove jake i dobre strane, kao i na to da je ljudski, u redu i dozvoljeno imati slabe strane, neuspehe i padove. Bez obzira na uzroke, samoosećanje će vam pomoći da smanjite pritisak stresa i omogućiće vam pristup veštijim i kreativnijm delovima sebe, uz pomoć kojih možete pronaći rešenja za svoje probleme. 

Pozabavite se traumom iz prošlosti 

Kada neko ima naizgled preteranu reakciju na stres (strah, paralisanost, ljutnja) to često ima osnovu u nekoj traumi (kada je osnova u traumi, onda reakcija u suštini nije preterana, iako tako deluje). Kada se trauma pokrene, ne samo da reagujete na novi događaj (što samo po sebi možda nije velika stvar), već i na iskustvo koje ste već proživeli. Ali, mi ne prepoznajemo uvek efekte traume u trenutku kada doživimo traumu. Ponekad tek kasnije shvatamo šta se desilo, kada novi događaji pokrenu sećanja i reakcije zasnovane na prošlim događajima. 

Identifikujte kada prethodna loša iskustva utiču na vašu reakciju 

Pojedina iskustva nisu traumatična, a ipak utiču na vaše sadašnje reakcije. Možete imati loše iskustvo sa majstorima, što će uticati na vas u prvom sledećem slučaju kada zbog nečeg morate da pozovete majstora – bićete uznemireni i sumnjičavi, pokušavajući da nađete nekog ko ima dobre preporuke. 

Pozabavite se kognitivnim greškama 

Vaš kognitivni stil obrade utiče na to kako tumačite događaje. Možda ste uvek anksiozni kada čitate poslovne mejlove – strepite od neprijatnog sadržaja, uznemirava vas hladan, naredbodavni ton, ili učitavate pretnju koja ne postoji. Ako ste svesni tog obrasca, možete pročitati poruku nakon više sati (najbolje sutradan) ponovo – videćete da ćete drugačije reagovati. Radi se o tome da prepoznate svoje obrasce reagovanja i tada možete stvoriti navike da uravnotežite svoje razmišljanje, da se ne oslanjate na zaključke koje ste doneli „na prvu“, jer ste možda u tumačenje određenog događaja uneli više značenja, nego što on realno sadrži. Jedan od načina da postignete to uravnoteženje jesta da, kad god pomislite na najgore što bi moglo da se desi, odmah pomislite i na najbolju mogućnost. To će vas navesti da razmislite o scenarijima koji se nalaze između dva ekstrema. 

Priznajte faktore izvan sebe

Kada se događa stresna situacija (na koju burno reagujemo) često razmišljamo o svojoj angažovanosti (krivici) – ali, postoji mnogo faktora izvan nas, koji utiču na naše reakcije. Recimo, stres zbog iskustva sa majstorima, bio bi manji da niste žena u seksističkom svetu, ili da imate muškarca koji će se baktati tim pitanjima. Priznavanje faktora koji vas stavljaju u širi kontekst i načina na koji oni deluju, može vam pomoći da se osećate saosećajnije prema sebi. 

Upoznajte svoje snage 

Kada se stres desi, njegovo rešavanje uključuje oslanjanje na svoje prednosti – ili otkrivanje sopstvenih slabosti. Što bolje poznajete sebe i svoje jake strane, to ćete lakše povezati jednu od svojih prednosti sa problemom pred kojim se nalazite (recimo, kreativno rešavanje problema, sposobnost analize, strpljenje, temeljnost…)

Razvijte nove snage 

Vaše veštine za rešavanje problema nisu fiksne i nepromenljive. U rešavanju problema stičete novo iskustvo i unapređujete svoje snage. Vi stalno učite i stalno imate prilike da primenite naučeno, da ga prilagodite novoj situaciji, da nešto bolje razumete i spremnije reagujete. 

Naslovna fotografija: instagram.com/esteticpart

Brankica Milošević 

Comments