Period praznika, u toku kog smo sebi dopustili konzumiranje raznovrsne hrane, prošao je. Decembar i januar su uvek inspirisani praznicima, a s tim u vezi, direktno na naše trpeze stižu meso, salate, torte, kolači i alkohol. Ipak, nakon što taj period prođe, svako od nas želi samo jedno – da što pre smrša! Dijete ne dolaze u obzir jer ne želite da trpite i budete gladni, obaveze vam ne dozvoljavaju da sebi kuvate sva tri obroka i pripremate užine, dakle, šta preostaje?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katarina (@hovkonditorn)

Ovo su namirnice za detoksikaciju i oporavak organizma zbog kojih ćete se osećati mnogo zdravije!

Zeljasto povrće kao dodatak obroku

Ako ste odlučili da napravite promenu u svojoj ishrani, a do sada niste bili ljubitelj zelja, vreme je da to postanete. Danas postoji toliko načina da svoj obrok učinite ukusnijim, tako da ćete uz nekoliko začina zavoleti zelje. Ono može da vam bude glavno jelo, ali pored toga je sjajan dodatak smutiju za vreme doručka.

Pronađite alternacije za omiljenu hranu

Ako ne volite salate, nema potrebe da ih jedete. To što želite da promenite svoje navike u ishrani ne znači da morate da jedete stvari koje ranije niste voleli, ali pronađite alternativna rešenja za namirnice koje inače obožavate ili jednostavno promenite način njihove pripreme. Ako ste ljubitelj pohovane piletine, možete da počnete da je pripremate na drugačiji način i ponovo ćete jesti svoju omiljenu hranu, ali imate alternaciju u pripremi. Važno je da uz svaki obrok dodajete više povrća i da unosite dovoljnu količinu vode u organizam tokom dana.

Pročitajte i ovo: 10 načina da pređete na organsku hranu

Izbacite alkohol

Naravno da niko ne može da vam zabrani da konzumirate alkohol, ali ako želite da smšate, ipak je potrebno da konzumirate alkohol umereno, a to znači da jednom ili dva puta nedeljno uz ručak možete da popijete po čašu belog vina. Danas postoje ukusni bezalkoholni kokteli koje možete pripremite i uživati u njima bez griže savesti.

Jedite voće uz doručak

Još u detinjstvu smo naučili da je doručak najvažniji dnevni obrok, pa ste i sami kasnije imali svest o tome da je važno da imate energiju od jutra. Doručak uvek možete da kombinujete onako kako volite. Jaja i povrće, smutiji, ovsene pahuljice – izbor je neograničen, ali bi bilo sjajno da u obroku imate i krišku voća, najbolje jabuke, kruške ili kolutiće banane i kivija. Osim toga, uz svaki zdrav obrok su poželjne i maline i jagode.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lelly Leite (@lellynleite)

Uz svaki obrok dodajte začinsko bilje

Možda ste ih do sada doživljavali samo kao začine, ali su zapravo vrlo hranljivi, pa tako možete da smislite sopstvenu salatu sa povrćem, grčkim jogurtom i začinskim biljem.

Semenke kao glavni dodatak

Još jedan sjajan način da obogatite svoj obrok jesu semenke. Možete da ih spremate uz zdravu pitu ili hleb koji pripremate kao dodatak obroku tako što ćete ih ubaciti u smesu i posuti svuda po tepsiji pre pečenja. Prijaće vam hrskavi ukus prepečenih semenki i zadovoljićete se ovim grickalicama.

Napominjemo da je potrebno da svoje obroke obogatite vlaknima koji se nalaze u voću, povrću, orašastim plodovima i celim žitaricama. Ističemo i da je ovo važan način na koji pripremate svoje obroke i da je uvek bolje da izaberete opciju da ih kuvate ili pečete (bez ulja). Većinu ovih namirnica sigurno koristite u svakodnevnoj ishrani, ali uz njih kombinujete stvari koje vam bude osećaj nelagode u organizmu, zato, izbacite namirnice zbog kojih se osećate naduto i teško i obavezno konzumirajte dovoljnu količinu vode.

Samo napred, uspeh je zagarantovan!

Pročitajte i ovo: Poboljšajte varenje uz pomoć ovih joga poza

Naslovna fotografija: instagram.com/lellynleite

Dragana Stojanović

Comments