Seks tokom menstruacije ima svoje prednosti i mane, svakako, može se reći da je tema seksa sama po sebi tabu, a zamislite koliko je problematično kad se u tu priču provuće i tema menstrualnog ciklusa. Ovo je tema koja ima nekoliko osnovnih pitanja – prvo je da li uopšte može da se ima seks tokom ciklusa, a odgovor je jednostavan – da. Drugo pitanje je vezano za trudnoću jer svakako i tada postoji rizik da ostanete u drugom stanju, ali su šanse male.

Pročitajte i ovo: #sextalk: 7 poza koje morate da isprobate ove nedelje

Menstruacija dolazi jednom mesečno i traje nekoliko dana, a samo od vas i vašeg partnera zavisi da li ćete imati odnose. Kod većine žena, ključna su prva dva dana, jer su uglavnom propraćeni bolovima, ali nakon toga, telo je svakako spremno za odnos. Ako stvari pogledate iz drugog ugla, da recimo živite u drugom gradu i dečko vam baš tih dana dolazi u posetu, zar će vas ciklus sprečiti da u potpunosti uživate. Sve je stvar dogovora ali i emotivnog odnosa između vas dvoje, svakako seks tokom menstruacije ima većina žena, a studije su pokazale da to ima svoje prednosti!

Dobra strana seksa tokom mentrualnog ciklusa

Iako ne postoji određena analogija, veći deo ženske populacije se oseća napaljenije tokom ciklusa. Bez obzira što na prvu ruku to deluje kao van zdrave pameti, postoji dosta razloga zbog kojih neki preferiraju i upuštaju se u tu avanturu. Tokom ciklusa dolazi do blagog povećanja nivoa testosterona koji je poznat po tome da utiče i pospešuje želju i libido, a kao dodatak hormonskoj fluktuaciji, ima kontekstualnih faktora koji utiču na povećani osećaj uzbuđenja tokom ciklusa.

Manje inhibicije

Psihološki, sigurnije je imati seks tokom menstruacije. Iako i dalje postoji rizik do neželjene trudnoće tokom seksa za vreme menstruacije, on je znatno manji i zato pospešuje osećaj opuštenosti i sigurnosti. Sigurno ste nekada imali seks tokom ciklusa i znate da ste tada bili u potpunosti opušteni. Osim toga, sam ciklus povećava osećaj vlažnosti i pomaže u smanjenju bola, ali i pospešuje senzacije zadovoljstva.

Pročitajte i ovo: #sextalk: Trikovi za najbolji orgazam u životu

Ublažavanje bola

Mnogi tokom menstruacije iskuse grčeve i nelagodnost. Endorfini koji se oslobode tokom orgazma i dobrog seksa pružaju privremeno poboljšanje raspoloženje i ublažavanje bola. Upražavanje solo ili seksa sa partnerom može biti forma brige o sebi, ako ublažava osećaje nelagodnosti.  Zaboravite bol u glavi da biste izbegli seks. Za one sa glavoboljom, seks će vam smanjiti bol i ubrzati vam oporavak.

Pojačava raspoloženje

Seks može biti zabavan, emotivan i ekspresivan. Orgazmi izazivaju lučenje oksitocina, koji će vam pomoći da se osećate bliže i povezanije sa partnerom. Oksitocin razara kortisol, tako da ublažava stres i podstiče opuštanje.  Iako osećaj napaljenosti tokom ciklusa nije univerzalan, nije ni neobičan. Neki mogu da osete povećanje potrebe u toku meseca, dok drugi mogu da zadrže strašnu averziju ili nemaju nikakvu promenu uopšte. Sve te reakcije su zdrave i obične, ispoštujte to što vašem telu treba. Ciklusi su naporni sami po sebi, nikome ne treba dodatne bespotrebne osude.

Naslovna fotografija: instagram.com/couplekisses.off

Dragana Stojanović

Comments