FLR (female-led relationship) je veza u kojoj žena ima autoritet u odnosu i važne odluke donosi sa svojim partnerom.

Međuljudski odnosi mogu biti teški i to nije vest – bilo da istražujete sopstvene stilove privrženosti, anksiozne situacije ili jednostavno razmišljate kada je i da li je vreme za raskid. Sva ova putovanja kroz misli mogu da dođu sa mnogo bagaža, ali za pojedine žene u heteroseksualnim vezama, stvari su još komplikovanije zbog neujednačene dinamike moći između muškarca i žene, koji traju do dan-danas, utičući na veze kroz stvari poput naoružane nekomplementarnosti, jaza u romantici ili nejednako raspoređenog emocionalnog rada. Postoji li alternativa?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Human Lovers (@humanlovers)

Odnosi koje vodi žena su oblik heteroseksualne dinamike koja funkcioniše na pretpostavci da su, istorijski gledano, muškarci bili dominantni pojedinci u vezama. To znači da se, zbog društvenih privilegija ili konvencija, od muškaraca očekivalo da naprave prvi korak i donesu značajne odluke. Danas su odnosi ravnopravniji nego ranije, ali i dalje postoje problemi kao što su neujednačene finansijske privilegije.

Imajući to na umu, odnosi koje vode žene nastoje da stvore suprotan model. Umesto da teže ravnopravnosti između muškog i ženskog partnera, oni predlažu da žene preuzmu ulogu koju su tradicionalno zauzimali muškarci u intimnim odnosima. Postoje različiti nivoi odnosa vođenih ženama koji konsenzualno daju različite nivoe moći ženi: od potpune kontrole do suptilnije dominacije.

Pročitajte i ovo: Da li svuda viđate anđeoske brojeve? Evo šta to znači!

Odnos koji vodi žena

Stručnjaci su ranije definisali odnos koji vodi žena. Izjavili su da je to odnos u kom je žena dominantnija i ima vodeću ulogu u pogledu odluka, kontrole, autoriteta ili seksualne dinamike. U tom slučaju, muškarac je u podređenoj ulozi. Ali važno je naglasiti da je i jednoj takvoj vezi potrebno razumevanje i sklapanje dogovora oko posebnih i važnih stvari.

Da li veze koje vode žene imaju perspektivu?

Svima nam je poznata situacija u kojoj muškarac donosi odluke ili preispituje odluke svoje izabranice, doslovno kao da stavlja pečat na kraju lista i žena je ta koja to mora da ispoštuje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Human Lovers (@humanlovers)

Žene se oduvek bore za svoja prava i to je duga i teška borba, jer često nailaze na prepreke i nerazumevanje drugih žena i muškaraca koji su prihvatili okolnosti u kojima su se rodili. Smatrajući da su u odnosu podređene i manje važne, žive svoje živote bez ideje da sve to može i mora da bude drugačije. Suprotno od toga su odnosi u kojima žena ima glavu reč, ne zbog toga što je uspela da se izbori za svoja prava, već zbog toga što se par tako dogovorio.

Dakle, postoje odnosi u kojima žena, recimo, odlazi na posao i završava druge aktivnosti van kuće, dok suprug, recimo, rasprema stan i čuva decu. To nije nešto što se ne dešava, ali takav odnos često mogu da osude oni koji smatraju da za jedan život postoji pravilnik, kao i da postoje muški, ali i ženski poslovi. Da li i sada čujete komentare ljudi koji se čude jer odlazite na posao, a suprug pegla veš? To su potpuno normalne i zdrave okolnosti, a pre svega važno je da shvatite da kao žena niste zaista u obavezi da radite sve te kućne poslove, spremate, raspremate, odgajate decu, muža i idete na posao. Potpuno je normalno da svoje poslove i obaveze podelite sa partnerom!

Pročitajte i ovo: #sextalk: Da li je seks novi hit trening?

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Dragana Stojanović

Comments