Pre dve nedelje, 16. septembra je umrla dvadesetdvogodišnja devojka iz Irana za koju danas zna čitav svet. U pitanju je Mahsa Amini. U Iranu postoji nešto za šta do sad nisam znala – “moralna policija”. Posao te moralne policije je da drži pod kontrolom ponašanja građana i građanki u skladu sa islamskom religijom. Zapravo, mnoge Iranke su hapšene čak i više puta u toku života jer su se ponašale “nemoralno”.

Jedna od njih je Mahsa Amini, koja je uhapšena i pretučena zato što joj je virilo malo kose ispod hidžaba. Kasnije je u bolnici podlegla povredama i preminula, a moralna policija tvrdi da je imala srčani udar. Mahsina porodica tvrdi da sigurno nije umrla od srčanog udara, jer nije imala nikakvih problama sa zdravljem i smatraju da ju je ubila policija – što ne bi bio ni prvi ni poslednji slučaj u Iranu.

Od 16. septembra, pa do danas se u Iranu sve promenilo. Iranke i Iranci su počeli da protestuju i da traže ukidanje moralne policije, kao i obaveznog nošenja hidžaba, jer u ovoj državi svaka žena mora da nosi hidžab i da joj se ne vidi dlaka na glavi, nebitno da li je Iranka ili ne. Takođe, to podrazumeva i kodeks oblačenja koji diktira da svi delovi tela žena budu pokrivena.

Protesti su postali masovni u više gradova u zemlji. Vlast u državi želi da uguši proteste, za sad je ubijeno 76 učesnika protesta. Mnoge žene iz Irana su se oglašavale na društvenim mrežama, govorile šta se sve dešava u Iranu, ali iranska vlada već danima isključuje internet, pa čak i mobilne mreže, kako bi sprečili dalje širenje vesti o protestima kao i buduća okupljanja. Ovo nije prvi put da se to dešava, zapravo protesta je bilo u 2018, 2019, 2020. godini i tada je vlada imala iste metode kao i sad.

Pročitajte i ovo: Talas mizoginih izjava online je posledica krize muškog mentalnog zdravlja

Činjenica je da mladi u Iranu žele smenu vlasti i da žene žele slobodu izbora da li će da nose hidžab i kako će da se oblače. U znak protesta žene seku svoju kosu i odlaze na proteste bez hidžaba, rizikujući da budu uhapšene i ubijene.

Jedan od simbola borbe je i dvadesetogodišnja tiktokerka – Hadis Najafi, koja je ubijena sa 6 metaka na protestima. Postoji viralan video gde se vidi devojka koja vezuje kosu u punđu i kreće ka policiji. Mislilo je da je to Hadis i da je ona ubijena neposredno posle nastanka tog videa, ali to nije tačno, u pitanju je sasvim druga devojka koja želi da zaštiti svoj identitet.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Negi (@negi.style)

Odakle sve počinje?

Znamo šta se sada događa u Iranu usled trenutnih protesta i generalno Srednji Istok je u svetu poznat po političkoj nestabilnosti i nafti. I to je izuzetno površna predstava o Iranu, a situacija je i više nego kompleksna.

Sve je počelo od Persijske kostitucionalne revolucije koja je trajala između 1905 i 1911. godine. Tada je Iran postao moderna država. A posle te revolucije je Iran počeo da prodaje naftu Velikoj Britaniji. Zapravo, Iran je igrao veliku ulogu u svetskim ratovima, tako što je Ujedinjenom Kraljevstvu prodavao naftu.

1921. godine je uz pomoć Velike Britanije u Iranu ustanovljena parlamentarna monarhija i naravno, monarhija je bila okrenuta ka Zapadu. Prvi kralj je bio Reza Shah Pahlavi, a potom ga je nasledio njegov sin Mohammad Reza Pahlavi.

Dalje, 1953. godine raste tenzija između premijera – Mohammad Mosaddegh i kralja. Iranska vlada, predvođena premijerom je donela odluku da nacionalizuje iransku naftu, što bi značilo da nema više nafte za Veliku Britaniju i svo bogatstvo bi se slivalo u iran. Tu su se umešale Sjedinjene Američke Države i zajedno sa kraljem izvršile državni udar (Iranian coup d’état), gde se monarh u potpunosti okrenuo ka Zapadu. Počela je potpuna vesternizacija iranskog društva. Kakve to veze ima sa Irankama?

Zabranjen hidžab

Da, dobro ste pročitali, pre Iranske revolucije 1979. godinama, ženama je bilo praktično zabranjeno da nose hidžab. I neka vrsta “moralne policije” je isto tako išla ulicama i ženama skidala marame sa glave. Iran je imao odličan ekonomski rast koji je trajao jednu deceniju, no to bogatstvo nije bilo jednako raspoređivano.

U tom periodu su Iranke išle na fakultete i veliki broj njih je bio fakultetski obrazovan. No, opet nisu imale slobodu izbora, jer na one koje bi nosile hidžab se gledalo kao na neobrazovane i “zatucane”. Zato kada gledate stare fotografije Irana, retko gde ćete videti na njima žene koje nose hidžab.

Politička situacija postaje nestabilnija, narod postaje sve siromašniji i Iranci više nisu želeli da budu okrenuti ka zapadu. Čak su se i održavali protesti gde se pružala podrška ženama koje žele da nose nidžab i na njima su ga nosile i žene koje inače ne bi u znak podrške drugim ženama.

Pročitajte i ovo: Pravda za ženske bradavice, ua brushalteri!

Iranska revolucija

Na političkim protestima u kojima su učestvovali milioni, Iranci su želeli svrgavanje Shah (kralja) sa vlasti i povratak čoveka koji je propagirao politiku koja nije okrenuta ka zapadu, a koji je prognan iz države – Ayatollah Ruhollah Khomeini. Kralj je otišao iz države, a Ruhollah Khomeini se vratio i postao vođa Iranske revolucije 1979. godine.

Tada se sve promenilo. Pored toga što Ruhollah Khomeini nije bio za prozapadnjačke vrednosti, on je bio za potpuno isključenje levice iz vlasti i uvođenje konzervativnih vrednosti. To je podrazumevalo i obavezno nošenje hidžaba.

Ženama se sve promenilo gotovo preko noći, od forsiranja da se hidžab ne nosi, do forsiranja da se nosi – iranska vlada je išla iz ekstrema u ekstrem. I u oba slučaja je potpuno mašila poentu – da nošenje hidžaba treba da bude slobodan izbor, a ne obaveza.

Ovo je i jedan od dokaza da kada džava postaje politički nestabilna, jedna od prvih stvari na udaru su ženska prava. U početku restrikcije nisu bile toliko oštre i žene su mogle malo da otkriju kosu. Mali čin pobune kod Iranki je bio da polako otkrivaju sve više i više kose i hidžab ne nose stegnut oko glave. No, od 2006. godine zakoni koji se tiču hidžaba su postali još oštriji, te su žene morale u potpunosti da se pokriju i obuku u crno.

Odnosi sa SAD-om su ostali zategnuti još od Iranske revolucije i to se održalo do današnjeg dana. Građani su protiv sadašnjeg režima, a smrt Mahse Amini je bila samo jedna kap koja je prelila čašu. Ne znamo šta će se dogoditi, ali ono što znamo je da svim srcem stojimo uz hrabre Iranke koje svaki dan rizikuju svoje živote i bore se za slobodu.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringisafeeds

Jovana Petković

Comments