Borba za ženska prava je na vama, savremenim mladim ženama, punim entuzijazma, snova i ambicija. Ono što ste nasledile, nije neoborivo, čak ni ustavom zagarantovana prava, kao što je pokazalo ukidanje abortusa u SAD 2022. godine. U Srbiji je pravo na abortus još uvek zagarantovano ustavom iz 1974. godine, koji smo nasledili od bivše SFRJ.

Borba za ženska prava se nastavlja u svim životnim oblastima – politika, privreda i ekonomija, obrazovanje, porodica, sloboda ličnih izbora (rađanje i nerađanje), rodne uloge, seksualno orijentaciju… Da biste bile sve što jeste, ostvarile svoju autentičnost i dosegle integritet, morate se boriti na svim frontovima. Vaš glas je vaša teška artiljerija i morate ga koristiti, uvek i svuda. Uključujući i glasanje, koje verovatno uzimate zdravo za gotovo, jer otkad ste se rodile politika vam drma kavez i to neće prestati. Niti će se kavez sam otvoriti i osloboditi vas, niti će politika sama od sebe postati čovečnija.


Ako ste prvi put koristile svoje pravo glasa na prošlim izborima, dobrodošle u svet odraslih. Svet apsurda, pomešanog sa krivicom i ogorčenjem. Može li vaš glas išta da promeni? Da neke žene nisu verovale da može, vi danas ne biste imale pravo glasa. Ne uzimajte zdravo za gotovo svoja nasleđena ženska prava, koristite ih, negujte i unapređujte.

Žene pre sto godina to nisu mogle, a za sto godina će možda moći sto puta efikasnije. A šta vas briga šta će biti za sto godina? Mora da vas bude briga, jer će vaša današnjica za sto godina biti istorija, nasleđe nekih drugih mladih žena, vaših kćeri, unuka, praunuka.

Pročitajte i ovo: Filmovi koji slave feminizam: Ovo je naša top 15 lista

Iznenađujuće nova ženska prava

Istorija se nije dogodila tako davno – iako je borba za ženska prava obeležila ceo prošli vek, neka prava su u nekim razvijenim delovima sveta, mnogo skorija nego što mislite.

Na primer, u Švajcarskoj su žene dobile pravo glasa 1971. godine. Da, u naprednoj Švajcarskoj, u kojoj je svima život Švicarska, skoro pa savršen.

Možda im je dotle bilo super, pa se nisu bunile, ili su bile zauzete formiranjem strukture koja će podržavati novoosvojena ženska prava, kao što je, na primer, vaspitavanje muškaraca.

Ako imate stan ili kuću koja se vodi na vaše ime (možda ste ga kupili, ili nasledili) i smatrate da je skroz normalno da budete vlasnica svoje imovine, imajte u vidu da je ženama u Irskoj ovo pravo odobreno tek 1976. Patrijarhat ne voli da žene budu vlasnice bilo čega, jer ih smatra svojim vlasništvom.

A ako vas je u školi smarala matematika, ili obrnuto, ili vam je nacrtna geometrija posebno dobro išla, pa ste možda završile fakultete i postale, na primer, arhitekte, znajte da devojke u Austriji to nisu mogle do 1987. godine, kada im je dozvoljeno da uče geometriju u školama. Možda bi vas više zanimala matematika, fizika, hemija, da vam je neko branio da ih učite? Hoću da kažem, ne potcenjujte pravo na obrazovanje, koliko god ono bilo manjkavo i obeshrabrujuće.


Ako mislite da žene u zapadnom svetu žive bolje od vas i da su njihova ljudska i ženska prava sigurnija, možda će vas podatak da je u Velikoj Britaniji tek 2003. bračno silovanje prepoznato i sankcionisano zakonom – zakonski je priznato da je moguće da muževi siluju svoje supruge i da je to kažnjivo. Da li ste čule za pojam „bračna dužnost“? To znači da su žene i muškarci dužni da u braku imaju seks, da bi obezbedili potomstvo. I to je uglavnom značilo da muževi smatraju da imaju prava na seks, čak i ako njihove supruge ne pristaju na to.

Obostrani pristanak na seks je tekovina novog milenijuma, a ženska prava na raspolaganje svojim telom su još uvek osporavana i krhka. Danas su žene ohrabrene da razviju samosvest i pronađu svoj seksualni izraz i identitet van utvrđenih normi, a žensko uživanje u seksu i famozno dosezanje orgazma su još uvek predmet istraživanja, debate, stručnih tekstova i blogova.

Ne bi trebalo da vas čudi to što je precizan i detaljan opis klitorisa uključen u anatomske obrazovne programe tek 2006. godine.

Dakle, od glasanja i geometrije, do abortusa i klitorisa, osnaživanje žena je novija istorija, u čijem stvaranju učestvujete, svesno ili nesvesno. Još uvek živite u muškom svetu, čije je nasleđe vekovima duže i ukorenjenije (u svesnom i nesvesnom) i imate mnogo posla. Da osvestite i utemeljite ženska prava, da sačuvate nasleđene i ucrtate nove prekretnice, da obezbedite nasleđe ravnopravnosti i poštovanja slobode, za buduće generacije.

Pročitajte i ovo: Patrijarhat uzvraća udarac – čija je tvoja materica?

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Aleksina Đorđević

Comments