Bradavice nisu ružna reč. To je reč koja ima više značenja i svaka se posmatra na određeni način. Imamo bradavicu kao izraslinu, na vratu, rukama, gde god po telu i, kada se o njoj govori, obično je to u medicinskom smislu. Onda imamo mušku bradavicu, koja je tu gotovo kao i da nije, sem ako se neki frajer ne odluči na to da na njoj uradi pirsing. A onda imamo bradavicu koja se tretira kao ružna reč, odnosno nepoželjnu pojavu u javnosti – žensku bradavicu. Ta bradavica mora da se skriva, ona je izrazito seksualna, ona smeta, ne sme da viri i da se vidi. Zato kažemo – pravda za bradavice i tu mislimo isključivo na ženske bradavice.

Zna se koja je uloga grudi i žene se tu ne razlikuju od ostalih sisara. One služe za dojenje, za hranjenje bebe. Nešto se usput dogodilo, pa su postale seksualizovane – jer, što da ne? A ako je nešto seksualizovano, onda je automatski i sramotno – jer, što da ne? I onda je ispalo da bradavice ne smeju nigde da se pojave. Ne smeju ni da vire ispod majice, ma ne sme ni da postoji ni najmanja naznaka da postoje – jer je to strašno.

Hajde sad da se uozbiljimo. Žene imaju bradavice. I normalno je da se vide. Ne, naravno da ne kažemo da svi sad treba da idemo golih grudi, to nije kulturno ni za žene, ni za muškarce. Mislimo na te bradavice koje se naziru ispod odeće. Šta nije u redu sa njima?

Pročitajte i ovo: Izražena ženstvenost nije trend, već pokret

Ako to smatrate nekulturnim, onda ste previše naviknuti na to da se grudi seksualizuju. Da li znate da seksualizacija grudi nije urođena? Ne šalim se. Kako to znamo? Tako što postoje plemena u kojima se gologrude žene svuda kreću slobodno i muškarci ne bulje u njih. Čak se i na seksualizaciju grudi gleda bez odobravanja. Ispada da, što se grudi manje kriju, to su manje seksualizovane, kao i bilo koji drugi deo ženskog tela. Kod njih su grudi samo za dojenje i to je to.


Oni kojima to smeta treba da razumeju da brushalteri uopšte nisu udobni. A populacija kojoj smetaju bradavice vrlo često ima kontakt sa brushalterima samo kada treba da ih skine. Drugo, leto je, zaista ne bismo da nosimo dodatni komad odeće koji čini da se osećamo neudobno. Treće, zamislite da čitav dan nosite komad odeće koji u sebi ima žicu. Više puta mi se desilo da se sa tom žicom povredim, a jednom mi je napravila i ranicu. Zaista ne moramo biti obavezne da nosimo brushaltere ako ne moramo, ako nam ne prijaju, kolike god bila veličina grudi.

A ako mislite da žene vole brushaltere, onda zaista ne znate ništa o njima. To je uglavnom prva stvar koju skinemo kad uđemo u kuću. Prvo cipele, pa brus, toliko ih mrzimo. Ono što još više mrzimo jeste da se pravi problem gde ga nema. Žena kojoj se vide bradavice nije gola, niti nekulturna, kriva je jedino za posedovanje bradavica. Takođe, za one koji ne znaju, stvrdnute bradavice ne znače automatski da je žena seksualno uzbuđena, nego da joj je hladno, ili da su se naprosto stvrdnule od dodira odeće. Na kraju krajeva, ako imate toliko toga protiv bradavica, nemojte u njih da gledate.

Pročitajte i ovo: Najbolje ćete zaštititi ćerke tako što ćete obrazovati svoje sinov

Takođe, bradavice koje se vide kroz odeću ne znače poziv na seks ili na bilo šta. Ako vas tako nešto uzbuđuje, to nije odgovornost osobe koja vas je uzbudila, već vaša da se kontrolišete.

Naslovna fotografija: instagram.com/handsomegirldesigns

Jovana Petković

Comments