Ženski orgazam je fascinantna tema o kojoj se poslednjih decenija mnogo piše i priča, sa generalnim stavom da je ženama teže da dožive orgazam i preporukama kako da ga postignu. Nauka se takođe bavi ovom temom i iznosi nekoliko iznenađujućih činjenica, od kojih su neke suprotstavljene postojećim uverenjima.

Biološki ženama nije teže da dožive orgazam

Ženski orgazam deluje misteriozno i neuhvatljivo, pa se čak smatra i retkim, iako je činjenica da 95% žena doživljava orgazam sa lakoćom prilikom masturbacije. Ipak, žene češće prijavljuju da imaju teškoće da u seksu sa partnerom dožive orgazam, ali tu se ne radi o biologiji, kažu naučnici, već o društvenim predrasudama i nedostatku informacija.


Širom sveta različite kulture su kroz istoriju stavljale seks u kontekst muškog zadovoljstva i penetrativnog odnosa, uprkos činjenici da sama penetracija retko izaziva ženski orgazam. Oralni seks i stimulacija klitorisa spadaju u predigru i ne smatraju se glavnim činom, iako žene na taj način češće i lakše doživljavaju vrhunac.

Tokom 20. veka obavljeno je na hiljade istraživanja o muškom seksualnom zadovoljstvu i disfunkciji, dok je neuporedivo manji broj studija težio da istraži ženski orgazam i disfunkcije. Tek poslednjih decenija, na početku 21. veka, medicina je „otkrila“ klitoris, iznoseći podatke o njegovoj punoj strukturi, koja se proteže u unutrašnjost vaginalnog kanala.

Učenje o orgazmu utiče da ga žene lakše doživljavaju

U novijem istraživanju, žene su anketirane pre i posle predavanja o seksu. Jedna grupa je pohađala opšti kurs o ljudskoj seksualnosti iz antropološke perspektive, dok je druga učila o jazu orgazma, odnosno, činjenici da 95% strejt muškaraca doživljava orgazam svaki put kada ima seks, dok je ženski orgazam tokom heteroseksualnih odnosa zastupljen sa 65% (neka istraživanja sugerišu da je ovaj jaz još veći). Žene koje su pohađale taj kurs, prijavile su da su kasnije češće doživljavale orgazam. Kvalitetno seksualno obrazovanje povećava kvalitet seksualnog života.

Pročitajte i ovo: Šta je orgazam kože i da li ste ga već iskusili?

Ženski orgazam se javlja u snu

Poznato je da muškarci ponekad doživljavaju noćne polucije (ejakuliraju u snu, pa otuda i izraz „vlažni snovi“), a od sredine prošlog veka utvrđeno je i da 37% žena doživljava orgazam u snu. Nedavna istraživanja pokazuju da žene imaju više seksualnih snova – svaka peta žena može se setiti neke uzbudljive noćne epizode.

Suprotno popularnom uverenju, vlažni snovi nisu samo za adolescente – ženski orgazam se takođe pojavljuje u snu. U REM fazi, kada sanjate uzbudljiv seksualni san, dotok krvi u vaginu se povećava i možete spontano doživeti orgazam, bez ikakve fizičke stimulacije. Ovo nije ništa novo i neuobičajeno, samo nije opšte poznato.

Orgazam nije uvek seksualne prirode

Ženski orgazam (češće nego muški) se može javiti kao odgovor na neseksualne situacije i iskustva, kao što su vežbanje u teretani, masaža stopala, porođaj, dojenje, slušanje određene vrste muzike – i razne druge utiske i senzacije, koji nisu seksualne prirode. Jedna od deset žena je imala ovakvo iskustvo, kao i jedan od 12 muškaraca – ali neke osobe su sklonije neseksualnim orgazmima od drugih.

Istraživči komentarišu da muški i ženski orgazam nisu nužno seksualni ili genitalni događaji, već skup neuropsiholoških procesa, pri čemu su genitalni ili seksualni orgazmi češće, ali ne i sve vrste orgazama dostupnih ljudima. Ponekad je orgazam povezan sa različitim oblicima stimulacije, uključujući prizore, zvuke, ukuse, teksture, bol i njegovo olakšanje…

Muškarci retko prepoznaju ženski orgazam

Muškarci nisu baš dobri u proceni da li su njihove partnerke doživele orgazam. Istraživanje obavljeno sa 1600 heteroseksualnih bračnih parova otkrilo je da 43% muževa pogrešno procenjuju doživljaj svojih žena – oni misle da je ženski orgazam mnogo češći, nego što njihove partnerke prijavljuju.

Za razliku od muškog orgazma koji je praćen ejakulacijom i zbog toga je očigledan, ženski orgazam se ne može tako lako fizički utvrditi. Ako žele, iz bilo kog razloga da lažiraju orgazam, žene to mogu vrlo jednostavno da učine.

Ženski orgazam stimulacijom grlića materice

Cervikalni orgazam se može postići ako ste jako uzbuđeni – u suprotnom, stimulacija grlića materice može biti bolna. Ovaj osećaj se bitno razlikuje od osećaja prilikom stimulacije klitorisa, jer dolazi iz dva različite nervna sistema i može biti potrebno neko vreme da steknete osećaj i doživite cervikalni orgazam – najbolje je upotrebiti vibrator za vežbu.

Jaz orgazma među polovima je veliki – iako je žensko telo fantastično opremljeno za vrhunski užitak, još uvek moramo da naučimo kako da koristimo tu opremu i da tome podučimo svoje partnere. Zajednička edukacija bi mogla da bude dobra ideja – setite se, naučno je dokazano da što više znate o seksu, imaćete bolji seks.

Pročitajte i ovo: Kako da postignete višestruki orgazam (da, moguće je!)

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments