Koliko nas zaista živi sada i ovde? Koliko smo svesni sebe i svog postojanja u tačno ovom trenutku, na konkretnom mestu?

Činjenica je da su naše misli mnogo više raspoređene u prošlom i budućem vremenu, a ponajmanje u sadašnjem. To je zato što naše misli i um rade za naš ego. Sadašnji trenutak za ego skoro i da ne postoji. Jedino su prošlost i budućnost važne.

Naš um oživljava prošlost jer nam to daje osećaj identiteta – bez prošlosti ko smo uopšte? Sa druge strane, projektuje se neprekidno u budućnost ne bi li tamo pronašao neku vrstu oslobođenja ili ispunjenja. Ovo oslikava poznata rečenica koju smo svi bar jednom izgovorili: “ Jednoga dana, kada se dogodi ovo ili ono, biću srećan i zadovoljan.“

Ključ ka “oslobođenju“ nalazi se u sadašnjem trenutku. Njega, nažalost, ne možemo naći sve dok sebe svodimo samo na naš um. Zato se moramo izdignuti iznad misli, ući u viši oblik svesti. To se postiže raznim vežbama i sasvim je moguće i ostvarljivo, svakome od nas dostupno, samo ako postoji želja za radom.

Zašto je uopšte važno biti svestan svog prisustva u sadašnjosti?

Pre svega, zato što je taj sadašnji trenutak JEDINI koji zapravo imamo. Ovo saznanje nas navodi da uradimo stvari sada i ovde, da ne čekamo tamo neki budući momenat jer ko nam garantuje da će on uopšte doći? Naravno, da je dozvoljeno i potrebno planirati buduće događaje, ali pri tome treba stalno imati svest o sada!

Život u aktulenom momentu koncentriše sve naše unutrašnje snage na sadašnjost, svi osećaji, sva naša energija su tu, potpuno smo predani, živimo punim intezitetom; osećamo svu realnost trenutka, prisutni smo i posvećeni onome što nam se upravo dešava. Taj osećaj je nezamenljiv, i nikako ga ne treba potrošiti ili izgubiti razmišljajući o budućim stvarima, dok vam se čuda dešavaju right in front of you!

Kao drugo, živeći sadašnji trenutak oslobađamo se problema, unutrašnjih emocionalnih bolova i nelagodnosti. Ako proverite, vi ste zaista sasvim u redu sada, je l’ tako? Ništa vas ne muči, ne boli, relativno ste dobro? Stoga, ne postoji nijedan razlog da budete zabrinuti, opterećeni stvarima koje nosi budućnost ili događajima koji su se već zbili u prošlosti. Uživajte zato. Živite bukvalno od trenutka do trenutka. Svaki od njih pokušajte da posmatrate kao zasebnu celinu, posebnu, oslobođenu od prethodnog i budućeg iskustva. Uhvatite trenutak, budite u njemu. Tada ćete pronaći unutrašnji mir. Ne dozvolite umu i mislima da vam izazivaju bespotrebne nemire.

Knjiga “Moć sadašnjeg trenutka“ autora Ekarta Tola ( Eckhart Tolle) govori savršeno o ovoj temi i preporučila bih je svima kojima je ova tema bar malo interesantna.

Nakon čitanja ove fenomenalne knjige i razmišljanja, počela sam biti zahvalna na vremenu i situaciji koji su mi trenutno “dodeljeni“, pa kakvi god da su. Prepuštena i svesna sebe u njima, postajem srećnija i nekako mirnija. Živim ih. Doživljaj sadašnjosti mi je postao bogatiji, istančaniji, sa svim čulima uključenim. Neverovatno je koliko više kreativnosti i inspiracije tada dobijate. Obzirom da ste u dubljem kontaktu sa sobom postajete medijum, prenosite unutrašnje osećaje na okolinu i ljude oko sebe sasvim lako.

Moć našeg prisustva u sadašnjem trenutku, naposletku znači i kvalitetnije međusobne odnose. Bolje razumete ponašanje drugih ljudi, prestaje osuđivanje tuđih postupaka, i više uživate u drugima. Zato, dragi moji, budimo, ovde i sada!


Milica Perišić je diplomirani inženjer organizacionih nauka. Obožava da putuje i upoznaje nove destinacije. Inspiraciju nalazi u svakom novom danu, dečijem osmehu, lepoj muzici, dobrim knjigama i pozitivnim ljudima. Sveto trojstvo za nju su: posao koji ispunjava, istinski dobri prijatelji u okruženju, i ljubav života u neposrednoj blizini. Omiljena misao: ”Ja sam reditelj svog života!”

Comments