Malo je ljudi, priznaćete, koji prate klasičnu muziku, a da nisu čuli za veliko ime i slavni italijanski tenor Andreu Bočelija (Andrea Bocelli). Ova bajka danas govori o životnom putu najpoželjnijeg princa mnogih uspavanih lepotica dvadesetprvog veka.

Rođen 22. septembra 1958. godine, nedaleko od Pize u mestu Lajatiko, bio je od malih nogu praćen muzikom toskanskog zavičaja. Roditelji su podigli kredit kako bi dali podršku i omogućili svom dečaku da sa svega šest godina počne sa časovima klavira. Strast ka muzici se rasplamsala, preko flaute do saksofona, ali Bočeli svoj idealni instrument ipak nalazi u svom glasu. Kako biva u svim bajkama, životni put ovog velikana nije bio bezbolan, on je od rođenja bio u nezavidnoj zdravstvenoj situaciji, naime, sa urođenim glaukomom odmah je imao probleme sa vidom, a kako ga sreća nije poslužila ni 12 godina kasnije, na fudbalskoj utamici posle incidenta zauvek gubi vid.

Sika1 Životna bajka: Andrea Bocelli

2010. godine dobija svoju zvezdu na Bulevaru slavnih

Talenat i želja za izražavanjem kroz muziku nisu time presahle, a još manje obeshrabrile mladog pevača, on nastupa na raznim pevačkim konkursima i osvaja nagrade. Nekoliko godina kasnije, Andrea ipak upisuje pravni fakultet u Pizi. Odan svojoj muzici, nastupa po barovima i klubovima pevajući najveće hitove tog vremena, kada polako počinje onaj deo Bočelijevog života u jednosmernoj ulici ka slavi. Kako se kretao u krugu muzičara, ubrzo saznaje da njegov idol Franko Koreli (Franco Corelli), drži master klas u Torinu i kako bajci dolikuje, naš junak napušta studije prava i upisuje godinu pod tutorstvom Korelija za dalje vokalno usavršavanje.

Nastavak priče sledi polako ali sigurno. 1992. godine Bočeli se prijavljuje na audiciju za tenor koji bi sa velikim Lučanom Pavarotijem (Luciano Pavarotti) snimao demo za duet  “Miserare”. Audiciju je raspisao čuveni italijanski pevač Cukero (Zucchero), koji je bio oduševljenem Andreom Bočelijem i odmah mu dao angažman. Bajka kulminira za stepenik više, on dobija ponudu najveće muzičke firme za festival “San Remo” 1993. godine, odakle slava počinje vrtoglavom brzinom. Naša zavesa je podignuta,  predstava može da počne!

Slika218 Životna bajka: Andrea Bocelli

Opera je uvek bila u njegovom srcu

1994. godine njegova operska karijera počinje, debitovao je u operi “Magbet”, “Karmen”, “Boemi” i mnogim drugim. Na godišnjim koncertima nazvanim “Night of the Proms”, kompozicija kojom se predstavio na “San Remu” iste godine – “Con te partirò” postala je Bočelijev zaštitni znak. Snimio je preko 20 klasičnih i pop albuma, a u  prvih 17 godina prodato je 75 miliona ploča nesvakidašnjeg tenora. I sada je jasno zašto svojim prepoznatljivim glasom, iskrenim emocijama, mirisima koje možemo da osetimo slušajući nežnu, a moćnu notu ovog vokala, proslavljeni italijanski pevač opravdava mišljenje velikog broja obožavalaca: “Kada bi Bog mogao da peva, pevao bi kao Andrea Bočeli.” Još jedna velika čast pripala je Bočeliju 2003, kada je deo plaže u italijanskom gradu Jesolo, na obali Jadranskog mora, dobio njegovo ime.

Iz prvog braka sa Erikom (Erika Cenzatti) ima sinove Amosa (Amos) i Matea (Matteo), na pitanje novinara o sreći odgovorio je: “Imam svoja dva sina, ja sam bogat čovek! Želimo da imamo  devojčicu, ali problem je naći vremena i uraditi to. Provodim više vremena u avionu nego kod kuće.” I da je tu bio kraj, Andrea ne bi bio princ u ovoj bajci i ovog puta sreća je bila na njegovoj strani sunca. Nakon razvoda sa Erikom, 15 godina kasnije sa Veronikom (Veronica Berti) dobija devojčicu po imenu Virdžinija (Virginia).

Slika313 Životna bajka: Andrea Bocelli

…poslednji san je ostvaren

Život pun medalja, priznanja, nagrada i hitova koji će uvek živeti, “Romanza”, “La voce del silenzio”, “Besame mucho”, “Time to say goodbye” i mnoge druge mogu se čuti na svakom delu sveta. Jedinstvena figura netaknuta trendovima i modernim postulatima šoubiznisa još uvek ispisuje redove pune taštine svoje realne bajke, ispunjuje ljubavlju, mirom i pokazuje kako je lepo živeti – veliki Andrea Bočeli!


Ana Milošević apsolvent novinarstva igra glavnu 24časovnu ulogu svog života nadajući se da će daske koje život znače postati realnost. Obožava fotografiju, pisanu reč, stvaranje. Racionalni hedonista, ne može bez muzike i prijatelja, prezire površnost i ljudsku glupost. Nezamisliva bez osmeha. Energična. Radi na 120% i farba se u plavo da zavara neprijatelja.

Comments