Život je brz i dinamičan i stalne promene vas mogu razdvojiti i udaljiti od prijatelja, ali vam mogu doneti i nova prijateljstva. Vi i vaši prijatelji iz srednje škole prolazite kroz različite životne faze – jedni odlaze na fakultet (u različite gradove), drugi se zapošljavaju, a treći već zasnivaju porodice. Sve manje vremena imate da se sa njima viđate, druge veze i obaveze mogu imati prioritet i čini vam se da sa starim prijateljima gotovo da više i nemate ničeg zajedničkog. Svakako, pojedina prijateljstva ćete prerasti, ali druga će opstati kroz sve promene i životne faze.

Kako da održite prijateljstva kada vas različite životne faze razdvajaju

Podelite stare uspomene

Deluje kao kliše, ali sećanje na to šta vas je povezalo, šta vas je kod nekog privuklo i oduševilo, kako ste počeli da se družite, šta ste sve delili u početku, a šta ste otkrivali i šta vam je postalo zajedničko kasnije, buđenje starih uspomena donosi toplinu u srca i jača povezanost. Podelite svoja sećanja sa prijateljima od kojih vas je život odvojio, pošaljite im fotografije, setite se događaja koji je postao anegdota. Zajednička sećanja osnažuju bliskost, i uvek možete podeliti uspomene, iako ste na različitim mestima – i fizički, i u svojim životnim fazama.

Kada vas životne faze razdvoje, napravite mesta za nova sećanja

Uvek je zabavno setiti se prošlosti, ali svaka veza se razvija, uključujući i prijateljstvo, pa zato unesite nove sadržaje i stvorite nove uspomene. Zajedničko isprobavanje novog hobija ili druge aktivnosti, odličan je način da ostanete povezani i budete uključeni u međusobne živote. Spontanost verovatno neće funkcionisati kao nekada, pa ćete zajedničko vreme sa starim prijateljima planirati unapred, uklapajući ga u nedeljni raspored. Ostanite otvoreni i ranjivi, pričajte o svojim problemima, proslavite uspehe, podelite nade za budućnost – autentičnost će povezati vaše različite životne faze.

Pročitajte i ovo: Šest načina da se povežete sa starim prijateljima

Odredite svoja ograničenja, koja nameću različite životne faze

Pronalaženje vremena za povezivanje nije jedini problem, postoje i druge prepreke koje otežavaju održavanje prijateljstva u različitim životnim fazama. Možda neko od vas ima decu, a neko često putuje, pa će i finansijski momenat uticati na aktivnosti koje možete zajedno da radite i na učestalost viđanja. Predusretljivost i fleksibilnost pomažu, ali važno je i da unapred kažete šta je za vas realno izvodljivo i do koje mere je vaše prilagođavanje ograničeno.

Ne samo što je to polazna tačka za pronalaženje rešenja ili kompromisa (izlet je manje finansijski opterećujući, nego odlazak u restoran na večeru), već pomaže i da se izbegnu sukobi (prijatelj može pomisliti da ga izbegavate, ako odbijate izlazak na večeru). Dobro je i da preuzmete inicijativu i predložite ideje i alternative, koje uzimaju u obzir situaciju, a ova vrsta promišljenosti će biti zapažena i cenjena, naročito kada postoji neusaglašen finansijski momenat.

Budite spremni na iznenađenja

Različite životne faze mogu vam zamagliti perspektivu, pa možete pogrešno pretpostavljati kako živi i kroz šta prolazi druga osoba, što vas može još više udaljiti. Možda neko od vaših prijatelja ima sklonost da mnogo priča o svojoj deci kad god se nađete, a vama ta tema nije bliska i ne možete da joj doprinesete (ni da dođete do reči). Zabrinuti ste da će se prijateljica uznemiriti ili uvrediti, ako pokažete želju da razgovarate o nečemu drugom, ali mogla bi joj i prijati promena teme, koja je uključuje u tokove vašeg života, različitog od njenog.

Zato nemojte donositi zaključke na osnovu pretpostavki, nego počnite sa „imam potrebu da sa tobom podelim…“ i možete se iznenaditi kad prijateljica kaže „ja samo o deci pričam, zaboravila sam kako izgleda normalan život“, što vas može odvesti dublje u lični razgovor i razmenu strahovanja, očekivanja i radosti, koje su, iako dolaze iz različitih izvora i dalje zajednička tema.

Pročitajte i ovo: Da li je prijateljstvo oblik platonske ljubavi

Izbegavajte da poredite svoj život sa životom prijatelja

Možda vam se čini da svi napreduju, a vi stagnirate – još niste pronašli posao, niste zasnovali porodicu, a nemate ni stabilnu vezu. Vaši prijatelji već grade sjajne karijere, gaje decu, kupuju stanove i zauzimaju ozbiljne i odgovorne pozicije u životu, a vi još uvek živite produženu mladost. Ali, možda vam vaši prijatelji mogu zavideti što ste još uvek slobodni i što su izbori tek pred vama, jer možda osećaju da će se i ubuduće njihovi životi odvijati utvrđenim tokovima, dok vama još uvek svašta može da se desi.

Poenta je u tome da nema kriterijuma na osnovu kojih možete odrediti kome je od vas bolje, ko je uspešniji i zadovoljniji i da li jedan način života vredniji ili prihvatljiviji od drugog. Vi ste samo na različitim stazama, životne faze se ne odvijaju ni istim redosledom, ni istom dinamikom za svakog i biće još različitosti koje ćete prihvatati i prevazilaziti i koje će, na kraju, oplemenjivati i obogaćivati vaše bliske odnose.

Steknite nove prijatelje (i zadržite stare)

Očekivano je da će prijateljstva evoluirati i menjati se u toku života – neka će se sasvim ugasiti i izbledeti, druga će ostati stabilna kroz sve životne faze i promene do kraja života, a usput ćete sticati nova prijateljstva. Ne postoji ograničen broj prijatelja koje možete imati i ne postoji vreme da zaključite svoja prijateljstva i da više ne stvarate nova.

U životu ćete povremeno upoznavati ljude koje ćete zavoleti i zbližiti se sa njima i koji će postati vaši prijatelji, a da njihovo prisustvo u vašem životu ne zauzme mesto vašeg starog prijatelja. Kada stičete nova prijateljstva, vi ne izdajete stara, nego obogaćujete svoj život, širite perspektivu i dajete i primate više ljubavi. Vaša mreža prijateljstva celog života se može širiti i uključivati nove ljude, koje možete povezati sa starim prijateljima – uključivanje i spajanje je ono što najbolje učite kroz odnose sa prijateljima, kroz sve životne faze.

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments