Ikonična lutka je definitivno bila važan deo detinjstva generacijama žena, a brojne životne lekcije iz filma Barbie istovremeno su pokazale da Barbika ima značajnu ulogu i u životima zrelih žena. Bez obzira da li ste otišli da gledate film zbog nostalgičnih sećanja, feminističkih poruka, vizuelnog spektakla, humora, soundtracka ili kombinacije svih ovih elemenata – verovatno ste izašli iz bioskopa nadahnuti novom dozom energije.

Životne lekcije iz filma Barbie koje ćete pamtiti (spoiler alert!)

Devojke mogu raditi sve – i u redu je ukoliko vas to istovremeno iscrpljuje

Duga istorija feminističke borbe obezbedila je ženama osnovna ljudska prava, ali i osnažujuću poruku: žene mogu biti i raditi sve. Ako nam je nešto pokazao film Barbie, to su različiti profili i profesije žena – od fizičarke do novinarke, doktorke i predsednice Barbie. Ali, kapitalistički sistem i konzumeristička kultura su potom narativ okrenuli naopačke. Naime, danas se ženama neretko nabija krivica ukoliko ne uspevaju da postignu sve. Iako to nikad nije bio povod i cilj feminističke borbe, mizogina potrošačka kultura je okrenula situaciju u svoju korist, nametnuvši ženama visoka očekivanja i pritisak, koja u čestim slučajevima podstiču nisko samopouzdanje i osećaj nezadovoljstva. Iako ostvarenost na svim poljima zvuči bajno, ideja o istovremenom visokom obrazovanju, karijernoj ostvarenosti, idealnim proporcijama (koje su često nerealistične), posvećenosti ulozi majke i supruge i uspešno balansiranje svih uloga sa brigom o sebi, društvenim životom, treningom i hobijima se ne nameće muškarcima. Recimo, od karijerno ostvarenih muškaraca se ne očekuje da paralelno sa uspešnim karijerama imaju i isklesano telo poput filmske zvezde ili da moraju osećati krivicu ukoliko su roditelji, a pored toga vode bogat društveni život.

Iako su sve barbike Barbielanda savršene i ostvarene – tačnije, ideal kome većina žena teži, prva lekcija režiserke Grete Gerwig jeste da su takva očekivanja iscrpljujuća i neostvariva u stvarnom svetu. Jedan od prvih znakova Barbikine ljudskosti je njena egzistencijalna kriza koja je usledila nakon njenog ošamućenog buđenja. Nakon toga, glavna junakinja je doživela temperaturni šok uzrokovan hladnom vodom za tuširanje, a onda je i slučajno spalila jutarnji vafl — sve situacije koje se lako mogu dogoditi svakoj umornoj osobi pretrpanoj obavezama.

Nije obaveza žene da “popravi” muškarca

Bajke i filmovi koji prikazuju ženu kao krhku i nezaštićenu figuru kojoj je potreban muškarac mogu uticati na to kako devojčice vide svoju ulogu u svetu u zrelom dobu. Kada dovoljno porastu i suoče se sa saznanjem da nema princa koji bi ih spasio, prećutno im se nameće obaveza da menjaju i popravljaju muškarce u svom životu. Barbie je na komičan način poslao važnu i oslobađajuću poruku: Barbika ne mora da bude zaljubljena u Kena.

Spoiler alert: Barbie je u više navrata rekla Kenu da je on važan deo njenog života, ali da nije zaljubljena u njega, te da mora da se pronađe bez njene pomoći. Umesto stavljanja fokusa na romantičnu vezu između Barbie i Kena, Gerwig je odlučila da protagonistkinja postavi važnu ličnu granicu. Na ovaj način, ženama je poslata važna poruka: niste dužne da negujete ili ispravljate egoističke nesigurnosti “Kena” u svom životu.

Različite generacije feministkinja mogu pronaći zajednički jezik

Verovatno najvrednija stvar koja je prikazana u filmu Barbie su različite generacije žena koje su odrastale uz ovu lutku. Svaka od ovih žena, devojaka i devojčica ima različito mišljenje o ulozi barbike, značenju feminizma i o tome kako je ženstvenost treba da bude predstavljena. Podsetimo se Sashe, tinejdžerke koja na početku mrzi sve za šta se barbika zalaže i što je sa njom povezano. Ona zamera kompaniji Mattel, kao i samoj lutki – što se pridržava patrijarhalnih standarda lepote i podstiče konzumerističku kulturu. Sashina majka Gloria ima nostalgična sećanja na igru barbikama sa svojom ćerkom i to je podseća na period njihove bliskosti. Istovremeno, ona dovodi u pitanje granice onoga što definiše barbiku kroz svoje crteže. Kreatorka Barbie lutke, Ruth Handler,  nadala se da će lutka inspirisati generacije žena baš zato što se uloga žene u društvu značajno razlikovala u vreme njenog prvobitnog dizajniranja ove igračke.

U toku filma, Barbie je komunicirala sa svim navedenim ženama i sa svakom interakcijom smo je gledali drugim očima. Međutim, Sasha, Gloria i Ruth se ujedinjuju tek u poslednjoj sceni zajedno podržavajući Barbie u borbi protiv patrijarhata i prihvatanju svoje ljudskosti. Patrijarhat često suprotstavlja različite generacije feministkinja, dok je ova moćna metafora pokazatelj da žene mogu pronaći zajednički jezik i cilj.

Pročitajte i ovo: WNB Latest: Film “Barbie” je zaradio neverovatnih milijardu dolara – za 17 dana

Naslovna fotografija: pinterest.com/usmagazine.com

Milica Nešić

Comments