Ne možete ostvariti sebe, ako svoju moć da upravljate svojim životom ustupate drugima. Možda niste svesni da to radite, a ovo su znaci da je to tako. 

Obezvređujete sebe 

Lakše je kritikovati sebe i obezvređivati, kada vam sopstvene slaboti prave prepreku. Osećaj da niste dovoljno dobri, u vezi, na poslu, uopšte u kretanju kroz život, donosi krivicu, pomešanu sa samosažaljenjem, bespomoćnošću… Osuđujete sebe onako kako verujete da bi drugi učinili, kažnjavate sebe zbog svojih slabosti. Potrebno je da ohrabrite sebe i da ne dozvolite da negativna uverenja zamagle vaše rasuđivanje i unište vaše samopouzdanje. Ne budite tako strogi prema sebi, cenite svoje zasluge, svoj talenat, trud, svoju vrednost. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OOTD Magazine (@ootdmagazine)

Ponavljate iste obrasce odnosa 

Bez obzira da li nastavljate da se viđate sa pogrešnom osobom, ili se upuštate u veze u kojima se ponavlja scenario iz prošlih odnosa (uvek završite povređeni, izdani, poniženi), ponavljanjem nezdravih obrazaca odnosa, odričete se svoje moći. Emotivna zavisnost, dozvoljavanje drugoj osobi da vas iskorišćava i da odigrava najgoru verziju sebe, drži vas zaglavljene u ciklusu odnosa koji vam omogućava da krivite druge i da ne preuzimate odgovornost. Ali na kraju, kad odnos dospe u ćorsokak, uvek se pitate šta nije u redu sa vama i kako ste opet saterani u isti ćošak. Na krau verujete da dobijate ono što zaslužujete. Ne treba da dozvolite da vas negativan samogovor definiše, oprostite sebi sve nezdrave veze, u kojima ste se osećali bezvredno i povređeno, ili ste povredili drugu osobu. Vratite svoju moć da kreirate svoj život. 

Comments