Svako od nas ima unutrašnje dete i ono se vrlo često odražava na naše emocije, mišljenja i odluke. Osoba koja je zdrava i psihički stabilna ima zdravo i zaceljeno unutrašnje dete. No, nisu retki ni oni slučajevi gde je dete ranjeno, gde pati i nikad nije prešlo preko svojih trauma.

Jedna od najboljih stvari koju možete da uradite za svoje mentalno zdravlje jeste da se prema sebi ponašate kao roditelj, onakav roditelj kakvog ste hteli da imate. Dakle, da sami sebi pružate podršku i razumevanje, da sami sebe utešite i potapšete po ramenu, pružite zagrljaj i disciplinujete. To je veština koja se uči životnim iskustvom i kroz psihoterapiju.


To je put za koji je potrebno vreme da se pređe, a mnogi ljudi čitave živote provode sa ranjenim detetom. Evo kako se to manifestuje kroz ponašanje:

Udovoljavate ljudima

Prosto ne znate kako da kažete “ne” i zato se neretko dešava da budete iskorišćavani. Ne postavljate svoje granice i to može ići dotle da čak ni ne znate šta želite jer ste toliko navikli da nekome udovoljavate. Najpre udovoljavate roditeljima koji vas nisu vaspitali tako da negujete svoju nezavisnost, onda prijateljima, partneru, šefu. Da li nikada ne pronalazite vremena za sebe i sve što radite u životu radite zbog drugih? Vrlo je moguće da ste people pleaser.

Pročitajte i ovo: Zašto uvek mislim da je neko ljut na mene?

Perfekcionista

Svi perfekcionisti su ranjena deca koja su odrasla sa uverenjem da nikada neće biti dovoljno dobri. Oni će odustati posle jedne greške, jer su ubeđeni da ako nešto ne rade savršeno, da to nije za njih. Ne mogu da podnesu pomisao neuspeha. Bili su odlični đaci i studenti, postizali su velike uspehe, ali što su zahtevi od njih veći da je nemoguće da stvari odrade savršeno, to su pod većim pritiskom.

Ako se pronalazite u ovim rečima, treba da naučite kako da vrednujete sebe nezavisno od svojih uspeha i neuspeha.

Večito se bunite

Uglavnom se misli da su pobunjenici jake ličnosti jer su u stanju da iskažu jake stavove, ali kada to ode u ekstrem i kad se bune kad za to nema razloga, to je, takođe, znak traume. Namerno imate suprotne stavove od većine, čak i kad to nema smisla, zato što morate da se razlikujete. Ovo ukazuje da je vaše dete ranjeno od strane autoriteta i zato mu se konstantno protivi, ono ne može da prihvati da nešto posluša i prihvati bez inaćenja.

Opsednuti ste poslom

Slično perfekcionisti, kada je posao glavni i jedini deo vaše ličnosti, to govori da ste naučeni da ste vredni samo ako u životu ostvarite uspeh. A uspeh se veoma često vezuje za karijeru. U redu je da želite da budete dobri u svom poslu, ali ne smete zapostaviti i druge segmente života, jer će se to odraziti na vaše mentalno zdravlje.

Plašite se napuštanja

Da li ste osoba koja ne zna kako da bude sama? To se često manifestuje tako što idete iz veze u vezu jer ne možete da podnesete da budete sami. Takođe, možete trpeti svakakve uslove u vezi samo da biste ostali u njoj Ovo se ne mora odnositi samo na romantične veze, već na sve veze od značaja.

Nažalost, i ovo govori da je vaše unutrašnje dete ranjeno, time što se osetilo samo i napušteno kad mu je bila potrebna podrška roditelja ili bližnjeg.

Pročitajte i ovo: Dosadilo mi je da se osećam loše

Konstatno vam treba potvrda drugih

Ne možete ništa sami da odlučite i uradite, već uvek pitate druge. Niste sigurni u sebe, svoje misli, osećanja, odluke. Toliko sumnjate u sebe da se uvek vodite tuđim savetima i ne oslanjate se na svoju intuiciju. Kada ste bili dete vama je oduzeta mogućnost da birate, nego vam je nametnuto tuđe mišljenje. Takođe, kad god nešto uradite sami, to bi nailazilo na neodobravanje, tako da ste u potpunosti izgubili veru u sebe i počeli da je tražite u drugima.

Naslovna fotografija: instagram.com/sᴛᴀʀsᴏᴜʟs

Jovana Petković

Comments