Iz nekog razloga, lakše je zanemariti sebe, prebacivati sebi i tretirati sebe kritički i osuđujući, nego voleti sebe i odnositi se prema sebi nežno, sa razumevanjem i poštovanjem. 

Veoma su vam važne društvene mreže

Potvrdu drugih pronalazite na društvenim mrežama – veoma su vam važni lajkovi i srca i pozitivni komentari i trudite se da ih zadobijete svojim postovima. Ne možete da zamislite da provedete dan bez interakcije na društvenim mrežama, aktivni ste i prisutni i na taj način pronalazite potvrdu svoje vrednosti. Razmislite da li ovo radite iz zabave, ili ste postali zavisni od lajkova i satisfakcije koju postižete na taj način – kad volite sebe, nije vam potrebna takva potvrda. 

Ne umete da primite kompliment 

Teško vam je da poverujete da ste uopšte vredni komplimenta. Kada vas neko hvali, ne verujete mu i neprijatno vam je. Čini vam se da ta osoba ne misli tako, osećate se nesigurno i obično kažete nešto što dokazuje da pohvala nije na mestu. Skromnost je vrlina, ali nedostatak samosvesti je nedostatak ljubavi prema sebi. 

Ulažete dodatni napor da biste se uklopili 

Kad ne volite sebe, niste svoji i trudite se da budete neko drugi, tako da uvek nastojite da procenite šta drugi vrednuju i da se u to uklopite. Trudite se da ostavite dobar utisak. Za razliku od ovog napornog prilagđavanja, kad volite sebe, uopšte vam nije stalo kakav ćete utisak ostaviti. Vežbajte “samoljubav” okružujući se ljudima koji vas prihvataju i podržavaju. 

Comments