Emotivna iscrpljenost može biti zamaskirana kroz druge simptome stresa, možete misliti da ste premoreni, da previše radite, da ste pod stresom zbog brige da ćete izgubiti posao, možete sumnjati u partnerovu vernosti, ili ga optuživati za to što niste srećni i ispunjeni, možete se čak i razboleti, da biste imali bar jedno jasno opravdanje za to što se loše osećate i da biste imali od čega da počnete – bolest je krajnji dar svesti, jer ako ne odbacite sve što vam smeta i ne promenite način života da biste sačuvali život, onda vam ništa neće pomoći. Da ne biste došli do toga da se razbolite, potražite znake emotivne iscrpljenosti i pokušajte da shvatite sebe i da promenite nešto pre nego što izgubite snagu. 

Uznemiruju vas svakodnevna osećanja, čak i ona vrlo slabog intenziteta

Kada dođete dotle da vas svaka, makar i mala i slaba “negativna” emocija izbacuje iz takta, to ne znači da ste netolerantni, nego prezasićeni. Emocionalno preopterećeni. To je znak na površini, da treba da potražite u dubini, da vidite šta je ispod tih malih dnevnih slomova, koji vam ometaju funkcionisanje. 

Govorite sebi i drugima da ste hipersenzibilni 

Hipersenzibilnost postoji, kako u pozitivnom smislu, tako i u negativnom. Kada ste stalno preosetljivi i preterano reagujete (na šta vam drugi često ukazuju), to znači da se nalazite na prelomnoj tački, da vam je čaša prepuna i samo jedna kap je dovoljna da se prelije. Ne pokušavajte da upravljate okolnostima, nisu vas one dovele do iscrpljenosti, one su se kreirale da biste vi sagledali svoje stanje i zapitali se šta vas zapravo toliko iscrpljuje. Možda ispunjavate suviše zahteva drugih i pravite suviše kompromisa, a zanemarujete i ignorišete sopstvene suštinske potrebe. 

Osećate se poraženo 

To je još jedan ključni znak emocionalne iscrpljenosti – sužena perspektiva tipa “sve ili ništa”. Svi vaši uspesi, postignuća i pobede nemaju značaj i snagu da vam održe samopouzdanje i veru u sebe, osećate kao da ste potpuno omanuli i da ste poraženi. Prihvatite to osećanje, jer vam ono pruža mogućnost da prepoznate ostale emocije koje u vama postoje, da osetite njihov intenzitet, težinu i trajanje. Kada se osećate poraženo, to ne znači “nemam kud”. Poruka upravo glasi “ovako ne može dalje” i poziva vas da nešto bitno promenite. 

Comments