Da li znaš da je jedno od najnovijih istraživanja pokazalo da mi na svakih 12 minuta proveravamo naš telefon? To je bilo pre cele ove situacije i pre izolacije u kojoj nemamo šta drugo da radimo, već da gledamo u telefone! Sada možda važi pravilo da na svakih 12 minuta pogledamo nešto drugo što nije telefon?

Ono što verovatno i znamo, a to je potvrdilo i istraživanje jeste da dvoje od pet odraslih ljudi prvo što uradi ujutru kada otvori oči jeste da proveri svoj telefon. Više od 70% starijih ni u jednom trenutku u toku dana ne isključi telefon ni internet. Pa zašto bismo, pitate se? Jasno je da smo definitivno došli do momenta kada smo apsolutno zavisni od naših telefona, a sve više i postajemo. Da li je to znak da nam je potreban digitalni detoks? 

Naravno, pitate se, a i mi se pitamo da li nam je sada baš u ovom trenutku potreban digitalni detoks, kada je sva zabava, sva zanimacija, svaka informacija upravo na telefonima? Da, pogledamo tu i tamo televiziju, međutim, apsolutno smo fokusirani na naše telefone i ne odvajamo se od njih. FaceTime, Instagram, Facebook, Twitter, pozivi, neprestane poruke, TikTok, izazovi, igrice sa drugovima, virtuelne ture po muzejima, po svetu, prikupljanje informacija… I milion drugih stvari kojima smo vezani za telefone, jednostavno nas ne puštaju.

Mi više ne možemo da dopustimo da nam bude dosadno, a složićete se da nam je nekada prilično dosadno i kada smo na telefonima. 

Dobro je napomenuti da gledanje u telefon nije toliko dobro ni kada se gleda sa zdravstvene strane, ni za vaše fizičko, ali ni za vaše psihičko zdravlje. Nekada davno pre epidemije društvene mreže i te kako su uticale na naše samopouzdanje, a sada mogu i te kako da utiču na povećanje aksioznosti, jer je internet, ne samo društvene mreže, prepun lažnih i zabrinjavajućih vesti, kao i vesti koje imaju za cilj da se širi panika! 

Psihoterapeuti savetuju da ukoliko se osećate umorno da treba malo više da se posvetite nekim drugim aktivnostima, a ne samo da po ceo dan ležite i gledate u telefon. I postoje i mnoge druge korisne aktivnosti, koje mogu da budu jednako zabavne kao i gledanje u telefon. Pre svega važno je da se povežeš sa svojim bićem. Oslušni svoje potrebe.

Ne, tvom telu ne odgovoara da po ceo dan samo leži i da prima naizmenično hranu i toksične informacije. Iako sada osećaš da ti to prija, kroz neko vreme to će se pokazati prilično pogubno. Zato, sada krenu i akciju, a prvo sebi priušti digitalni detoks!

Konstantno gledanje u telefon može i te kako da utiče na našu kožu i može da utiče na prevremeno starenje, zato je jedan od razloga za digitalni detoks upravo i to. I zato tokom dana treba da praviš pauze, da se namerno suzdržavaš koliko god možeš i da pronađeš drugu zanimaciju, koja može da bude jednako interesantna.

Možeš da probaš tako što ćeš na pozadinu telefona staviti neku fotografiju koja će te podsećati da ne treba da gledaš u telefon toliko. Naime, vrlo često, nesvesno otvaramo naš telefon i proveravamo poruke. Dakle, vrlo često nismo ni svesni kada uzmemo telefon, otvorimo neku aplikaciju i zatvorimo i u istom trenutku to zaboravimo. Zato postavi pozadinu na telefonu koja će da te podseća šta treba da radiš. 

Opterećeni informacijama i lažnom zabavom ne pristajemo na dosadu, ne umemo da se zasitimo društvenih mreža. Dajte nam svega što ima na internetu, a sadržaja je pregršt – i onog koji nas zanima i onog koji nas ne zanima, ali ga gledamo, jer smo naleteli. Gledamo i korisne i apsolutno beskorisne stvari, što je naravno dozvoljeno, jer ne umemo da stanemo. Odgovaramo na poruke mimovima, jer više nema drugog načina, to je jedino normalno. Konstatno želimo da prenesemo drugima kako je naš život super, kako se super zabavljamo, želimo da uslikamo i usnimimo svaki trenutak. Trenutak više nije samo naš, mi razmišljamo kako da taj trenutak prenesemo i drugima, brojimo lajkove, čekamo da vidimo ko nam je pogledao priču, a tek ko je odgovorio.

Između nas i stvarnosti je ekran. Stvari gledamo u kontekstu toga kako će ispasti na društvenim mrežama. Zavisni smo od informacija i zanima nas kako drugi žive, jedna čekamo da vidimo šta se novo dešava u njihovim životima. Nije nam dosta – dajte nam još! 

Previše je sve postalo lažno i vreme je za vraćanje na osnovu! Za to će nam biti potreban detoks. A kako bi izgledao detoks? Tako što biste na sve moguće načine pokušali da se odvojite od telefona. I da “pecnete” sebe svaki put kada pomislite da uslikate samo vaš trenutak i da ga podelite sa hiljadama pratilaca i nepoznatih ljudi. Pokušajte da neke momente zadržite samo za sebe, pokušajte da uživate u svim stvarima koje radite, samo zato što ih radite, a ne zato što ćete zbog njih kasnije brojati lajkove.

Svima je dosadno trenutno i svi bi da se nešto desi, nešto lepo ako može. Zašto sebi ne biste priuštili nešto lepo, nešto zadovoljavajuće na mnogo višem nivou od površnog kačenja sadržaja na društvene mreže. Instant život na internetu i u online svetu jeste naša realnost i budućnost, ali je ravnoteža osnova!

Ako smo previše u tom nepostojećem online svetu zaboravićemo na instinsku radost. Kada se odlučiš da manje vremena provodiš na internetu i telefonu generalno – lepše ćeš spavati, bolje ćeš se osećati i imaćeš više energije. Vratiće se i ona životna radost. Potraži je u stvarnom svetu, a online svetu dopusti da bude samo jedan od svetova koji ćeš povremeno posećivati.

Naslovna fotografija: instagram.com/lenaterlutter/

Jelena

Comments