Vreme praznika je za nama, uz napokon pravu zimsku atmosferu i još nismo voljni da poskidamo ukrase, isključimo lampice i bacimo se na dijete i vežbanje, dok svakodnevica hvata zalet. Svima nam je počela nova godina sa ovakvim ili onakvim očekivanjima, ili nas je zatekla u raznim stanjima i raspoloženjima, u kojim smo možda uspeli da zapalimo poneku iskricu nade, rešenosti, volje i hrabrosti. I svima nam sve to treba, za manje stresan početak godine, a naročito Ovnovima, Vagama, Škorpijama i Ribama.

Znaci zodijaka kojima je početak godine najstresniji

Ovan

Dali ste sve od sebe da održite optimizam na visini i da uđete u novu godinu sa pozitivnim očekivanjima, ali teško vam je da održite to raspoloženje, kada vaši ciljevi deluju kao da su potpuno van domašaja. Taj uspeh koji priželjkujete i na kome vredno radite, pokušavajući da ga dosegnete na razne načine, kao da se stalno pomera u budućnost, i pitate se da li vaše praćenje sopstvenih snova nije obično jurenje sopstvenog repa. Možete se osećati obeshrabreno i malodušno, jer ne znate šta biste mogli još da učinite – već ste učinili sve. Izazivali ste sebe na sve načine i to se još nije isplatilo i brinete da će se ove godine priča ponoviti. Početak godine donosi brojne planetarne uticaje koji se smenjuju, ali promene su pred vama i to dugoročne. Shvatićete na čemu možete da radite i na koji način – možda na osnaživanju poverenja u Univerzum i pronalaženje načina da bolje sarađujete sa „višim silama“.

Vaga

Vi ste sanjar i u ovo doba godine ste naročito bajkovito inspirisani, što za vašu realnost obično znači podizanje nivoa očekivanja (od sebe) iznad onog što je ostvarivo. Već ste smislili šta sve hoćete da uradite i početak godine vam donosi pojačan stres, jer još niste ništa od toga počeli da radite i osećate se kao da već zaostajete. Polako, drage Vage, stresan početak godine vas uči da malo popustite, da se ljubaznije odnosite prema sebi i da izađete iz tog stanja koje dobro poznajete – pritisak koji sami sebi „nabijate“ uz osećanje krivice i frustracije što se ne pokrećete (dovoljno) nikada nije produktivan. Prekinite taj obrazac tako što ćete dozvoliti sebi da ne budete produktivni svakog dana, da se odmarate, maštate, lenstvujete, da imate lenje dane, dane za punjenje energijom, dane za prepuštanje čulnim užicima. Ne vredi da podstičete sebe grdnjom i osudom, jer to jednostavno ne radi i vraća vas na početak. Morate sebi dati malo milosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)


Pročitajte i ovo: Modni horoskop za januar 2024.

Škorpija

Škorpijama početak godine pojačava prirodni pesimizam – dodatni stres dolazi iz zabrinutosti da na taj način postavljate ton za celu godinu i da će vam sve ići naopako. Onda razmišljate o tome kako previše razmišljate, „tripujete“ i „overtinkujete“, pa se i zbog toga stresirate, jer ne možete da prestanete. Polako. Imate pravo da budete nervozni, nesigurni, ljuti, nezadovoljni – osetite neprijatna i opterećujuća osećanja, posmatrajte ih, prihvatite ih. Suprotstavite svojim opsesivnim mislima logiku – ne možete imati sve dobre dane, niti sve loše. Biće i dobrih i loših, u nejednakoj meri, u različitim periodima. Loši dani neće pokvariti dobre, a dobri mogu osvetliti loše. Početak godine je astrološki transformativan period i malo ćete se voziti na mentalnom i emotivnom rolerkosteru, dok ne uvhvatite ritam i prihvatite krivulju silaznih i uzlaznih talasa. Vodite računa da kada male stvari krenu naopako, ne nalazite u njima potvrdu da je nastupio smak sveta i da je sve krenulo nizbrdo. A kada nešto veliko nije u redu, setite se da je i to samo period koji ćete prebroditi.

Ribe

Vi znate sebe – stresan početak godine je samo početak vrha talasa koji će vas preplaviti, povući se i ostaviti da se valjate dezorijentisani u plićaku, dok vas opet ne preplavi. Navikli ste da funkcionišete kroz svoje padove i preplavljujuća osećanja, ali dodatno možete biti zabrinuti zbog toga šta drugi vide u vama i šta misle. Držite se onih koji vas poznaju, vole i podržavaju, a one koji počinju da vas upoznaju i razumeju, prepoznaćete intuitivno. Mali krug onih čije je mišljenje važno je na vašoj strani, svi ostali nisu bitni. Ako ne vide vašu vrednost, njihov problem i njihov gubitak. Početak godine uz pojačanu osetljivost i ranjivost je maltene uobičajen početak vašeg dana. Radite na razvijanju otpornosti, jačajte granice prema drugima, a sebe malo više volite i vrednujte. To je težak zadatak, sam po sebi stresan, ali stavljanje sebe na prvo mesto može vam doneti malo više mira i stabilnosti u novoj godini.

Pročitajte i ovo: Horoskop za sezonu Jarca – šta čeka svaki horoskopski znak

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments