Sicilija je danas primamljiva turistička destinacija za letovanje, ali najpre je bila primamljiva strateška tačka i meta brojnih osvajača. Upravo iz tog razloga, njena arhitektura prikazuje uticaje Grka, Romana, Normana i drugih. Zbog toga je kultura Sicilije danas raznolika, a ponovo jedinstvena.

Sicilija je centralno ostrvo u Sredozemlju i ključno je ostrvo Sredozemnog mora. Kao takva, u velikoj meri se ističe i gotovo da ne postoji osoba koja ne bi želela da poseti ovo ostrvo.

Danas sa vama delimo mesta koja obavezno morate da posetite!

Palermo

U Palermu možete videti crkve i palate boje meda koje u svojoj slojevitoj arhitekturi i hrani nose ožiljke čestih invazija i osvajanja. Labave telefonske žice, lepršavi čaršavi i dekorativno kamenje, sleglo se u nekada sjajne kosti ovog drevnog grada čiji ritam diktira tradicija. Ovde možete iskusiti prijatne, lepe noći i još lepša jutra uz doručak, kafu ili sladoled na zadivljujućem trgu Mercato del Capo koji lokalno stanovništvo svakodnevno posećuje. Ovo je najpopularnije mesto za stanovnike ovog grada, ali i pse lutalice kojih je bezbroj. Priznajte, opis ovog mesta probudio vam je želju da ga što pre posetite! Ipak, najlepša mesta ostaju skrivena, uključujući i tradicionalnu prodavnicu slatkiša koja nosi naziv I Segreti del Chiostro koja se nalazi i dvorištu manastira Santa Caterina. Relativno skoro, otkrivena je i jedna odaja sa prelepim arapskim natpisima i umetničkim delima na zidovina u Camera della Meraviglie.

Folk, Catania

Razbarušena lepotica izbledelih palata i tamnog vulkanskog kamena koja je godinama inkubator za gurmane i zanatlije. Ovo mesto krije mnoge tajne i neke od njih postoje kao priča koja se šapuće turistima. Poznate zanatlije i njegove burne prošlosti, bogati ljudi koji imaju svoje brendove širom sveta. Italija neguje svoju tradiciju, a već nam je poznato da svako mesto ima svoje običaje. Najpovoljniji period za posetu ovog mesta je februar jer tada lokalno stanovništvo pravi pudinge koji su simbol plodnosti u ime Minnuzze di Sant’Agata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@fraben_23)

Rosso Cinabro, Ragusa Ibla

Za razliku od drugih baroknih gradova na Siciliji, ovo mesto odiše bajkovitom atmosferom braće Grimm. Tu se kapci ritualno otvaraju pri izlasku sunca, a kafići, trgovi i restorani su oslikani pastelnim bojama. Ovde Damiano Rotella i Biagio Castilletti ponosno predstavljaju svoj zanat, ne u galeriji već u akciji! Prepoznatljivi su po stvarima koji proizvode od drveta i farbaju ih raznim bojama. Brend Dolce & Gabbana ih je angažovao da kreiraju kolica po meri i farbaju razne aparate u tradicionalnim bojama.

Pročitajte i ovo: Gledali ste “House of Gucci”? Evo kako da putujete kao oni!

Galleria Lo Magno, Modica

Ovo je galerija koja podržava mlade umetnike i prikazuje njihove radove. Pored galerije i crkava koje ulepšavaju ovo mesto, može se reći da je izrazito popularno i po čokoladi. Ovde možete videti i najstariju farbiku čokolade na Siciliji – Antica Dolceria Bonajuto!

Pročitajte i ovo:  Italijani su izmislili reč za osećaj uživanja kada ne radimo ništa – da li znate koju?

Sergio Fiorentino, Noto

Kolevka sicilijanskog baroka! Lepota ovog mesta ispunila je srce umetnika Sergia Fiorentina, čije slike evociraju klasicizam, prikazujući portrete inspirisane religioznošću sa mrljama boja u apstraktnom stilu. Takođe, možete da posetite njegov studio i vidite kako je u jednom prostoru prikazana stara Sicilija koja se susreće sa nečim novim. Savremena struktura, nameštaj iz srednjeg veka i minimalizam – sve to u jednom prostoru!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diego De Meo (@diegodm72)

Idealan je trenutak da uzmete godišnji odmor, pasoš u ruke, nešto novca i da sami ili sa vama dragim ljudima posetite ova zadivljujuća mesta!

Naslovna fotografija: instagram.com/diegodm72

Dragana Stojanović 

Comments