Postoje ljudi koji stalno razmišljaju o hrani i grickanje shvataju veoma ozbiljno. Javlja im se žudnja za šećerom isto koliko i za slanim grickalicama. Međutim, ukoliko žudite za slatkišima, vašem telu nedostaju pojedini hranljivi sastojci.

Kada se dogodi da odjednom imate jaku želju za čokoladom, krofnama, bombonama, najbolje je da proverite šta se dešava u vašem organizmu. Smatra se da šećer izaziva zavisnost kao i ulične droge i da ima sličan efekat na mozak. Prekomerna konzumacija šećera takođe može dovesti do karijesa, dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i niza drugih zdravstvenih problema.

Iako su ovo prilično poznate i javno dostupne informacije, nije uvek lako izbaciti šećer iz ishrane. Svakog dana se dolazi u iskušenje da se proba nova poslastica ili da se pojedu bar dve kocke čokolade. Da li te ikada sebi postavili pitanje zašto ne možete jednostavno da prestanete da jedete slatkiše iako znate koliko je to loše za zdravlje?

Šta znači kada žudite za šećerom?

Nedostatak magnezijuma

Pre nego što krenete da tražite odgovore, morate da identifikujete vrste slatkiša za kojima žudite. Ako žudite za čokoladom, to može da znači da vašem telu nedostaje magnezijum, što je čest nedostatak. Postoji i dobra strana žudnje za čokoladom – crna čokolada je zapravo puna antioksidanata koji mogu poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Umesto da jedete slatkiše kojima je mleko baza, okrente se namirnicama koje sadrže više od 70% kakaa.

Magnezijum je potreban za više od 300 biohemijskih reakcija u telu. Pomaže u održavanju normalne funkcije nerava i mišića, podržava zdrav imuni sistem, održava stabilan rad srca i pomaže kostima da ostanu jake.

Nedostatak drugih hranljivih materija ili vitamina

Ukoliko se desi da žudite za voćem, to su dobre vesti. Vaše telo vam poručuje da su mu potrebni dodatni vitamini, minerali i antioksidansi.

Fluktuacija šećera u krvi

Ako odjednom žudite za slatkišima, najverovatnije imate fluktuacije šećera u krvi. Kada nivo šećera u krvi padne, telo možda pokušava da vas natera da mu date više goriva kako biste održali nivo šećera u krvi stabilnim. Da bi šećer u krvi bio uravnotežen, preporučuje se da jedete zdravu količinu proteina i da dodate više hrane koje su bogate vlaknima, poput pasulja i mahunarki, u kombinaciji sa složenim ugljenim hidratima.

Šta žudnja za šećerom može reći o vašem zdravlju?

Kao što je gore pomenuto, žudnja za šećerom može značiti da vašem telu nedostaje vitamin ili hranljivi sastojak, ili da je nivo šećera u krvi smanjen. Tada se preporučuje da u svoje obroke dodate više proteina, kako nivo šećera u krvi ne bi opao. Telo je dobro izgrađena mašina i ako mu ne date pravu hranu, ono će žudeti za šećerom.

Pročitajte i: Nutrijenti koji pomažu u uspostavljanju hormonskog balansa

Kako da se obuzdate kad žudite za šećerom?

Ako se borite sa ozbiljnom zavisnošću od šećera, krenite da osluškujete svoje telo i da prepoznajete šta od vas traži. Pre nego što posegnete za parčetom torte, popijte čašu vode. Često se pogrešno tumače signali koje telo šalje, pa je žeđ lako zameni glađu. Ukoliko prvo popijete vodu, možda ćete svom telu dati tačno ono što želi i ublažiti žudnju.

Međutim, ako se desi da još uvek želite da pojedete nešto slatko, onda uključite više proteina u svoju ishranu zajedno sa fermentisanom hranom i suplementima koji će vam obezbediti dnevnu dozu vitamina. Žudnja za voćem je u redu i samo je pokazatelj da vašem telu treba za hranljivim materijama. Međutim, važno je ne preterati. Na primer, jedite bananu ili jabuku sa puterom od badema, bobice sa kokosovim jogurtom, itd.

Kada posetiti doktora?

Ako osećate vrtoglavicu kada ne jedete šećer ili imate redovnu i neobjašnjivu želju za njim, vreme je da posetite doktora, jer to može ukazivati na veći problem. Ako hronično žudite za slatkišima, na primer, to može ukazivati na hipoglikemiju.

Čak i ako je to znak nutritivnog nedostatka, doktor vam može pomoći da se utvrdi šta nedostaje vašem organizmu i da se uveri da nedostatak vitamina ili hranljivih materija ne dovede do daljih problema. Nedostatak magnezijuma, na primer, povezan je sa svime, od osteoporoze preko dijabetesa tipa 2 do srčanih bolesti. Kada naše telo nema dovoljno magnezijuma, imaće problema sa unosom energije u ćelije i samim tim će se osećati uskraćeno i žudeti za šećerom.

Plus, dobijanje odgovarajuće količine magnezijuma može čak pomoći i kod problema sa nesanicom i anksioznošću.

Da rezimiramo, žudnja za šećerom može da ukazuje na različite probleme – od nedostatka hranljivih materija do pada šećera u krvi koji može biti zabrinjavajuć. Takođe, može se desiti da nema problema, već vam se samo jede krofna. Međutim, ako ste zabrinuti koliko često žudite za slatkišima, počnite da pratite koliko je česta vaša žudnja.

Pročitajte još i: Negativan body image i poremećaji u ishrani

Naslovna fotografija: instagram.com/estbysol

Marija Gavrilović

Comments