Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Makeup trendovi za 2017. koje definitivno treba da probaš

Kamera koja unosi svetlost u vaš život i slike

Kamera koja unosi svetlost u vaš život i slike

1308888609 51 Kamera koja unosi svetlost u vaš život i slike

Kamera koristi senzore svetlosnog polja (light field sensors) da uhvati boju, intenzitet (zasićenje) i pravac prostiranja sunčevih zraka. Na bilo kom mestu, i u svakoj dimenziji. Potpun svetlosni opseg. Zbog toga kasnije pomoću posebnih algoritama softvera kamere možete menjati fokus pošto je fotografija već napravljena. Odatle i naziv proizvoda.

Klikom na zamućeni deo slike, u galeriji slika na sajtu Lytrosa, zamućeni deo slike postaje oštar i jasan, dok onaj drugi mutan i to pomoću neke vrste streaming tehnologije.

Ova kamera biće korisna kako amaterima, tako i malo zahtevnijim korisnicima. Profesionalce će verovatno odbiti pre svega slab kvalitet fotografije u odnosu na konvecionalne fotoaparate i nedostatak umešanosti u proces fotografisanja, jer ova mala kamera, predviđena za “hand held” uređaje, najveći deo posla radi za vas.

1246264415.w655 h390 Kamera koja unosi svetlost u vaš život i slike

Sa ovom tehnologijom uklanjaju se sve bolne tačke tradicionalne, recimo uobičajene fotografije – respekt i teškoća (sa kojom smo prilazili običnim kompaktnim, a kamoli malo ozbiljnijim fotoaparatima, plašeći se da se eventualnim pogrešnim klikom na određeno dugme ne raspadne), loš tajming, fokus na pogrešnom mestu ili premalo svetla. Sve to prema navodima iz Lytrosa, ide u prošlost.

Fotografiju uslikanu ovom kamerom možete drugačije fokusirati i dvadeset godina kasnije od datuma slikanja. To je samo jedan od razloga zbog čega ove slike zovu živim slikama (living pictures).

1288532539 Kamera koja unosi svetlost u vaš život i slike

Korisnici takođe neće morati da brinu o dodatnim opcijama kamere, sočivima ili brzini zatvarača. Sve će moći naknadno da se doradi bez gubljenja kvaliteta podataka.

Samo fotografisanje je brže, jer nema potrebe za fokusom. I blic neće biti potreban. Snimanje je takođe izvodljivo u uslovima jako slabog svetla.

Ova tehnologija prvi je korak serijske proizvodnje za širu upotrebu iako se i ranije koristila za potrebe snimanja filmova, čak i specijalnih efekata.

Da li će nam ova sprava olakšati život i promeniti način fotografisanja, postati novi trend ili pasti u zaborav, ostaje da se vidi.


Stefan Dević voli da dopusti drugima da pričaju o njemu. Prati sve što se dešava, svuda. Uživa uz dobar bluz. Divi se ikonama Rokenrola. Često tripuje da je TV kritičar. Ponekad tripuje da je i modni kritičar iako nema veze sa tim. Večiti je geek i zaluđenik za igrice. Obožava tehnologiju i ne veruje u svaku novu tehno-spravu.

Editors choice