Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Preko YouTube-a do zvezda: 2Cellos

Preko YouTube-a do zvezda: 2Cellos

Samo jedan od stotina i stotina komentara na YouTube-u možda najbolje sumira prvi utisak koji ima svako ko je odgledao video iznad ovog teksta: “Kako to da ‘štreberski’ instrumenti mogu da zvuče ovako kul?”. Mogu još kako, a sasvim izvesno ako ih sviraju dva zgodna momka sa strašću od koje se kidaju žice. Još ako tome dodamo element “američkog sna” i izlasku iz anonimnosti brzinom klika mišem na dugme “like” – uspeh je zagarantovan.

Luka Šulić i Stjepan Hauser su najnoviji dokaz da slava i popularnost u današnjem dobu savremenih tehnologija dolaze po scenariju ravnom onom iz holivudske produkcije. Sažeto u nekoliko redova, to izgleda ovako: postavite video na YouTube, jedna od preko pet miliona osoba koja ga je pogledala je Elen Dedženeris, druga je Ser Elton Džon, ostalo postaje istorija.

Sve je počelo izvođenjem pesme “Smooth Criminal” Majkla Džeksona (Michael Jackson), koja je ujedno i prvi singl sa još neobjavljenog albuma ovog hrvatskog dvojca za diskografsku kuću “Sony Masterworks”. Album će, osim ove pesme, sadržati violončelima odsvirane numere bendova Guns’n’Roses, Kings of Leon, U2 i drugih, i po rečima ovog dua, treba da ispuni sledeći zadatak – da u celosti bude odsviran od strane dva violončela, a da ne bude dosadan.

Logično, dosada je poslednja asocijacija koju imate nakon što odgledate bilo koji nastup 2Cellos-a. Posle samo četiri meseca, spot za njihovu obradu Džeksonovog klasika danas ima skoro pet i po miliona pregleda i ovih dana dobija svoja prva “lajv” izvođenja. Vatreno krštenje imali su ni manje, ni više nego u emisiji “The Ellen DeGeneres Show” na američkoj televiziji “NBC”, koja je inače treća najgledanija emisija u Americi, odmah nakon emisija Opre Vinfri (Oprah Winfrey) i Ridžisa i Keli (Regis and Kelly). Sama Elen Dedženeris (Ellen DeGeneres) ih je pozvala u svoj šou nakon što je odgledala već toliko spominjani spot i sa oduševljenjem ih je predstavila publici u studiju. Ostaće upamćeno gudalo čije je žice Hauser pokidao žestinom svoje interpretacije, ali i njegov nastavak izvođenja pesme, kao da ga upravo ne gleda preko dva miliona gledalaca, koliko ih svaki šou u proseku ima.


Dedženerisovu je u telefonskom pozivu talentovanim violončelistima ipak preduhitrio Ser Elton Džon, koji ih je pozvao da mu budu predgrupa na turneji na leto ove godine. Pre toga ih čeka nastup na iTunes festivalu u Londonu, gde će svirati rame uz rame (zapravo – violončelo uz gitaru) sa grupama Linkin Park i Duran Duran, ali i sveprisutnom Adele.

Do sada ovenčani brojnim nagradama u svetu klasične muzike i sa nastupom na najvišoj zgradi na svetu (Burj Khalifa, Dubai) iza sebe, ovi skromni momci tek počinju da žive svoj san. Kritičari ocenjuju da poseduju zadivljujuću tehniku sviranja, ali i zavidne sposobnosti improvizacije, često delujući kao da se na sceni zapravo takmiče jedan protiv drugog. Poređenja idu toliko daleko da se njihovo izvođenje pesme “Smooth Criminal” svrstava u hip-hop, a Šulić i Hauser nazivaju svojevrsnim emsijevima (MC – Master of Ceremonies). Ipak, biće da nisu u pitanju ni pop, ni hip-hop, već potpuno nov i autentičan zvuk, koji će se tek razvijati i čijih smo početaka svi svedoci. Ko zna, dok su deca osamdesetih đuskala Džeksonovim koracima uz “Smooth Criminal”, možda će za nekoliko godina neki novi klinci kidati žice violončela i drmati glavom baš kao Šulić i Hauser uz taktove iste pesme.


Aleksandra Gavrilović je diplomirana novinarka iz Novog Sada sa budućom diplomom mastera teorije kulture. Drugi kažu da šarmantno dozira cinizam, a ona dodaje da joj ni sarkazam nije stran. U koncertima uživa samo iz prvog reda. Ima nemilosrdno oko za naslovne strane modnih časopisa. Ponosno nikada neće odrasti. I ne voli da priča o sebi u trećem licu.

Editors choice