Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Style inspo: Kako da izdominiraš noseći athleisure trend

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Sedam karakteristika koje bi trebalo da ima svaki mentor

Sedam karakteristika koje bi trebalo da ima svaki mentor

Mnogi veruju u ideju da lider podrazumeva i odlične mentorske osobine, međutim to često nije slučaj. Da li vi imate ovih sedam karakteristika sjajnog mentora?

slika1 Sedam karakteristika koje bi trebalo da ima svaki mentor

Živimo od onoga što dobijemo; život stvaramo od onoga što damo

Vinston Čerčil (Winston Churchill) je jednom rekao: Živimo od onoga što dobijemo; život stvaramo od onoga što damo. Ta izjava bi trebalo da se ureže u um svima onima koji se bave mentorstvom ili teže da se bave istim. Sjajni mentori su retkost. Oni su kao anđeli čuvari. Ako ste pogledali film “Divan život” (It’s a Wonderful Life), znate priču o Klarens (Clarence), anđelu čuvaru. Misija mu je bila da pomogne Džordžu Bejliju (George Bailey) da prođe kroz težak životni period. Klarens je slušao, tešio i ponudio indirektan savet, ali Džordž ništa od toga nije slušao, jer je preispitivao svaki segment svog života. Na kraju, Džordž je ipak shvatio da ima sreće, a Klarens je ostavio svoj pečat na svetu.

Ako želite da budete bolji mentor, navodimo vam sedam stvari koje svaki sjajan mentor mora da uradi.

1. Slušajte. Kao sjajan mentor, morate da razumete da se ne radi o vama, nego o onima kojima ste mentor. Slušajte njihove žalbe, brige, strahove, frustracije i prilike bez da ih prekidate u izlaganju.

2. Budite tu za njih kada ste im potrebni. Sjajni mentori tretiraju ovu vezu kao prioritetnu u odnosu na bilo koju drugu. Kada vam ta osoba piše, pozove vas ili napiše mejl, odgovorite što je pre moguće.

3. Učite ih. Ova karakteristika potiče od one čuvene analogije koja glasi: “Daj čoveku parče ribe i nahrani ga tog dana. Nauči čoveka da peca i nahrani ga za ceo život.” Riba je odgovor. Naučite one kojima ste mentori da se snalaze i pronalaze potrebne odgovore. Nemojte im davati previše ribe, ali im dajte oruđe kojim će je sami pronaći.

4. Dopustite im da ne uspeju. Koliko god vam bilo teško da gledate kako ne uspevaju u onome što su zacrtali, sjajan mentor razume važnost pada i gubitka. Oni su svesni da će ovi padovi biti lekcija iz koje će se mnogo naučiti. Najgora greška koju mentor može da napravi jeste da osobu koju mentoriše stavi pod stakleno zvono pre nego što je pošalje u svet. Mladi vlasnici kompanja često su neiskusni, previše entuzijastični i krhki što skoro pa garantuje makar jedan poslovni pad.

5. Pomozite im da ustanu nakon pada. Jedna od najboljih karakteristika sjajnih mentora jeste da pomognu onima koje mentorišu da se pokupe nakon neuspeha. Uspeh podrazumeva dobar balans između slušanja, savetovanja, nuđenja saveta i grubosti ukoliko je potrebna. Samo mentor koji zna nečiju pravu ličnost može dati prave poslovne savete koji će, dalje, postati odlična poslovna strategija i plan za ubuduće.

6. Neka stoje čvrsto na zemlji. Kada vlasnici kompanija iskuse uspeh, često oko sebe stvore grupu ljudi koja im govori samo ono što žele da čuju. Dobar mentor nije neko ko će povlađivati, nego će reći istinu onda kada će svi drugi ćutati.

7. Neka vas pamte. Sjajni mentori neće živeti zauvek, ali njihove reči mogu. Ako ste imali sreće pa ste dobili sjajnog mentora, podelite sa drugima šta ste naučili i tako se odužite svetu.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Editors choice