Čemu daješ lajk? Ako zanemarimo, recimo, YouTube snimke ili komentare ispod različitih objava, to su uglavnom fotografije na društvenim mrežama koje ti se sviđaju – ili ti se baš i ne sviđaju, ali gotiviš osobe koje su ih objavile pa ti je glupo da ih ne podržiš. Super. A da li bi to uradila za sebe? Da li možeš da daš lajk sebi, tome što jesi i tome što radiš? Možeš li da podržiš sebe čak i kada trenutno možda nisi zadovoljna putem kojim ideš? Zapravo, pitanje je glupo. Ne treba da glasi “možeš li” jer to *treba* da možeš.

1 ❤ je sve što ti treba – tvoj sopstveni!

Lajk je postao merna jedinica sreće, važnosti, potvrde, prihvaćenosti. Imaš samo __ lajkova? Bože, pa kako ti uopšte postojiš na ovoj planeti?! Ali, ako se slažete, valjalo bi prestati sa negovanjem ove toksične filozofije i vratiti se onome što je stvarno važno – sopstvenom lajku, odnosno sreći, važnosti, potvrdi i prihvaćenosti koji dolaze od nas samih i upućeni su nama samima. Valjalo bi da prestanemo samo da pričamo o tome kako treba voleti sebe već da to stvarno i počnemo da radimo. Da stvarno počnemo da se ponašamo prema sebi kao prema najboljem prijatelju kog volimo baš takvog kakav jeste, da grlimo i tešimo sebe kad je teško, da pružimo sebi pomoć i podršku kada je izazovno, da potapšemo sebe po ramenu kada uradimo nešto stvarno dobro. Da kažemo sebi “volim te”, jednako često koliko to govorimo osobi kojoj najčešće izajvljujemo ljubav.

Love Fearlessly 12 Kako da pomogneš sebi kada se osećaš loše

Ako naučimo da prvo volimo sebe, baš takve kakvi jesmo, bićemo sposobni da volimo (druge) silno i neustrašivo!

A kako se to “radi” ljubav prema sebi? Za početak – prihvatanjem. Da si ljudsko biće koje ima svoje vrline i mane, svoje pobede i slabosti, svoje savršenosti i nesavršenosti. Zatim, shvatanjem i razumevanjem. Da se dešavaju i dobre i loše stvari i da tokom svih njih treba da ostaneš na svojoj strani, da ne ideš protiv sebe. Takođe i ugođavanjem sebi, onom zdravom sebičnošću. I na još mnoge druge načine koje treba sama da otkriješ, a koji su u skladu sa onim što ti jesi i što želiš da budeš.

Slavi svoju individualnost!

Ljubav prema sebi je važna tema, nikako “izmišljotina” 21. veka. Samo je sada stil života takav da se self-love & self-care više ne podrazumevaju već se moraju eksplicitno “reklamirati”. U trci za opstankom, svi smo kolektivno zaboravili šta je na kraju dana stvarno važno. Budući da živimo u doba svakojakih trendova, brendovi su odlučili da iskoriste svoj uticaj (koji je nemrljiv!) i doprinesu kreiranju pozitivne slike o sebi. Neka to i postane trend, ali ako je poruka preneta i ako je stvarno nekoga dotakla – onda je brend i više nego uspeo u svojoj nameri. 

Love Fearlessly 14 Kako da pomogneš sebi kada se osećaš loše

Converse je tako, želeći da nastavi sa progresivnim i inkluzivnim delovanjem na društvo, ovog februara lansirao novu kolekciju pod nazivom “Love Fearlessly” koja fokus stavlja upravo na ljubav prema sebi, ali i na potpuno prihvatanje samog sebe. Svima omiljene, kultne starke iz nove “Love Fearlessly” kolekcije ponovo i očekivano izgledaju apsolutno neodoljivo automatski budeći u nama misao “želim da ih imam” – jedinstvena kombinacija grafičkih printova, ispisanih poruka i unikatnih detalja čine svaki par patika odom nesavršenosti, individualnosti i samostalnosti koji će poneti svako ko kroz svoj primer želi da doprinese širenju društveno odgovornih trendova i pravih vrednosti. 

Love Fearlessly 5 Kako da pomogneš sebi kada se osećaš loše Love Fearlessly 11 Kako da pomogneš sebi kada se osećaš loše

Ljubav prema sebi umesto traženja bezbrojnih potvrda iz okoline – to je ono što Converse zapravo slavi novom “Love Fearlessly” kolekcijom. I slažemo se, proći će još dosta vremena dok se ova filozofija ukoreni i postane legitimna, ozbiljno shvaćena, bez odmahivanja rukom uz “meh” uzdah. Jer, ako je nama dobro sa samim sobom i osećamo se prijatno i komotno u svojoj koži, nažalost, mnogo je onih koji nemaju taj luksuz. A upravo njima je potrebna (naša) podrška da otkriju ljubav i vole neustrašivo. #❤

Love Fearlessly 4 Kako da pomogneš sebi kada se osećaš loše

Fotografije: Converse 

Ivana Tomić

Comments