Zaokružujući jednu deceniju svog postojanja, Beogradski festival igre se može pohvaliti istaknutom pozicijom među najboljim evropskim i svetskim plesnim manifestacijama. Zahvlajujući ovom festivalu, Beograd je danas važno mesto u biografiji baletskih umetnika, grad u kome se svakog aprila predstavljaju i prepliću novi i kultni plesni komadi, u koji rado dolaze velike baletske zvezde i zanimljivi mladi umetnici koje je svetska kritika već najavila. Posmatrajući Srbiju i region, ovaj festival je doneo novu igru i smisleno pridobijao publiku.

Domaća kulturna javnost pratila je premijerna izvođenja više od 120 vrhunskih naslova, upoznala najvažnije savremene koreografske rukopise i otkrivala plesne produkcije u isto vreme kada i velike svetske metropole. Festival je uspostavio standarde savremene plesne i pozorišne estetike, i prikazujući vrhunske domete umetničke igre, pružio istinsku podršku domaćim profesionalnim igračima, pedagozima, koreografima i mladim baletskim talentima.

Manifestacija se razvijala zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, Skupštine grada Beograda, ambasada, kulturnih centara i drugih institucija zemalja učesnica. Beogradska opština Stari grad, na čijoj teritoriji festival i funkcioniše, takođe pomaže događaj. Značajno ulaganje u afirmaciju umetničke igre i realizaciju dela programa u gradovima Vojvodine, podržavaju Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine i grad Novi Sad.

424076 10151656511897926 748144464 n 10. Beogradski festival igre

Ballet jazz montreal

Kao generalni pokrovitelj Beogradskog festivala igre, Vip mobile uveo je prepoznatljiv model ulaganja velikih kompanija u srpsku kulturu, dok zajednički kreiran slogan “Komunikacija u pokretu“, najbolje oslikava snagu šestogodišnje saradnje. Kroz različite projekte, među kojima su najznačajniji nagrada “Vip poziva“, projekat za najmlađe “Vip talenti“ i podrška Nacionalnoj fondaciji za igru, Vip doprinosi razvoju umetničke igre u Srbiji.

Dugogodišnju naklonost i važnu podršku festivalskom programu pruža Societe Generale banka, koja je ove godine glavni sponzor, u kategoriji državnih i gradskih institucija. Banka kroz program Muzičkog mecenata već decenijama podržava talentovane umetnike, koji u Srbiji i na međunarodnoj sceni doprinose promociji kulture i njenog značaja. Kroz pokroviteljstvo festivala  još jednom se pridružuje naporima da se vrhunski umetnički programi učine dostupnim domaćoj publici.

Ponosni smo na početak saradnje sa kompanijom Delhaize Srbija  i na podršku umetničkoj igri koju je ova kompanija opredelila gotovo na samom početku svog poslovanja u Srbiji.  Prijatelji festivala su i kompanije Imperial Tobacco, Bambi Banat sa svojim crnim čokoladama, Merkur osiguranje, Roche, Doncaffé, Lancia, Grand Casino Beograd, Henkel, Hotel Hyatt Regency Beograd, saobraćajno preduzeće Lasta, brendovi Nestea i Rosa  i mnogi drugi.

Gotovo na samom početku, festival je dobio nagradu Fonda Jelena Šantić, a UNESCO ga je proglasio vodećim plesnim projektom u regionu Jugoistočne Evrope (2006), nakon čega je usledio prijem u Svetsku plesnu alijansu. Festival je 2011. godine realizovan pod pokroviteljstvom predsednika Republike i osvojio je priznanje “Zvezda Beograda“ od strane gradske Agencije za Evropske integracije. Nemački časopis BalletTanz, označio je 2012. godine Beogradski festival igre kao “najreprezentativniju plesnu manifestaciju starog kontinenta” ili “plesnog trendsetera”.

10. Beogradski festival igre održava se pod visokim pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji i  gospodina Vensana Dežera.

“Beogradski festival igre puni deset godina. To je važna prilika  za podsećanje na istorijski put i impozantan rast koji  je prošao.  BDF je znao, možda više od bilo kog festivala u Evropi, da oseti promene i senzibilitet  područja zahvaljujući kulturnoj viziji i incijativi direktorke Aje Jung, koja je hrabro i profesionalno postala nosilac promena  i ostvarila međunarodni uspeh manifestacije.  Želimo –  kako se to u Italiji kaže  – “cento di questi giorni” (stotinu ovakvih dana) Beogradskom festivalu igre.” Maria Luisa Buzzi , magazin Danza e Danza, Milano

Comments