Ako je išta što će nas u post-pandemijskom svetu dočekati sjajno, to je mogućnost da beskrajno uživamo u kulturnim sadržajima onlajn – i to u umetnosti iz čitavog sveta. Bilo da je reč o istoriji umetnosti, modi, zanimljivim podkastima, kursevima dizajna ili pozorištu, evo 10 fantastičnih web lokacija na kojima ćete se provesti bolje nego u nekom izlasku. Preporučuje se da se još neko vreme trudimo da provodimo što više vremena kod kuće, a ukoliko utrošite to vreme na ove kulturne sadržaje, nikako se nećete pokajati.

Upoznajte se sa istorijom

Gotovo čitav zadnji katalog Life Magazina sada je dostupan za onlajn pregled na Life.com; zavirite u fotografije svetske turističke atrakcije Machu Picchu decenijama pre nego što je postao dostupan za turiste; ponovo pogledajte fotografiju čuvenog poljupca na Times Square-u nazvanu “V-J Day” ili jednostavno uživajte u svim dostupnim fotografijama koje svedoče o istoriji Amerike.

Uživajte u pozorištu

“Fleabag” je serija koju je Fibi Voler-Bridž osmislila po monodrami koju je izvodila, a koju sada možete pogledati onlajn preko stranice Soho Teatra. Uživajte u ovom jednočasovnom dramskom performansu, a zatim to uzmite kao odličan izgovor da pogledate obe sezone televizijske adaptacije, još uvek dostupne preko BBC iPlayer-a.

Postanite modna enciklopedija

MoMA sada nudi niz besplatnih onlajn kurseva– od detaljne analize apstraktnih posleratnih dela umetnika među kojima su Willem de Kooning, Agnes Martin i Jackson Pollock do opširne istorije savremene umetnosti od 1980. godine nadalje. Ukoliko je moda “vaša šoljica čaja”, ovde ćete pronaći zanimljiv kurs o dizajnu koji koristi 70 komada odeće i aksesoara kao odskočnu tačku za proučavanje prirode i značenja mode.

Krenite u šetnju

Google Treks omogućavaju vam da prođete kroz neke od najspektakularnijih i najudaljenijih regiona na svetu, bez potrebe da ustanete sa svoje sofe. Istražite veličanstveni nepalski Khumbu, svete doline u kojima žive Sherpa etničke grupe; posetite Čerčil, gradić u Hadson zalivu u kome žive polarni medvedi; ili pogledajte vrh planine Fudži u Japanu. Ukoliko ste avanturističkog duha, ovo će vam definitivno podići adrenalin.

Fashion Culture Podkast Muzeja Modnog instituta za tehnologiju 

Ukoliko vas je oduvek zanimala moda, umetnost i kulturni život nekadašnjeg Pariza, priča o baletskim cipelama ili na koji način je Frida Kalo oblikovala modu i kakav je bio njen stil, sve to sada nudi Muzej Modnog instituta za tehnologiju koji je pokrenuo podkast Fashion Culture. Pripremite svoj omiljeni napitak i neku zanimljivu svesku jer vas čeka mnoštvo detalja koje ćete želeti da zapamtite.

Comments