Svaka istorija, ima svoje ključne momente, tačke od kojih vreme počinje da se računa na novi način, uzroke i posledice, događaje koji najavljuju da je novo doba tu i da ništa neće biti kao što je bilo. Tako je sa političkom istorijom, društvenom, istorijom umetnosti pa tako i sa istorijom mode. Već znamo da je ona mnogo više od onoga što površno znamo i mislimo i da ono što se u ovoj industriji događa višestruko ima uticaja na spoljašnji svet kao i on na njega. Izbaciti korsete, nije značilo samo bukvalno olakšati ženi kretanje nego je imalo mnogo značajniju ulogu u menjanju ženinog pasivnog statusa, omogućavajući joj da postane pokretljivija i aktivnija u svakom smislu. Ženske pantalone nisu bile samo novi trend i komad, nego revolucija.

U modnom svetu se tokom poslednjih decenija mnogo toga promenilo, a izvesne promene i noviteti su oblikovali i definisali modu kakvu danas poznajemo. Na primer, u vreme kada je još uvek sinonim za žensku odeću bila suknja, Yves Saint Laurent je 1966. predstavio Le Smoking, ne samo pantalone za žene nego celokupno odelo. Od tada do danas smo svedoci mnogih promena, modna industrija pomera granice i eksperimentiše uvek, ali ovo je deset glavnih modnih komada koji su promenili modnu istoriju i od trenutka svog nastanka do danas zadržali epitet “moderni” i obožavani.

Mala crna haljina

Legenda modnog sveta, o tome nema diskusije. I nije šala, a ni prazna priča da svaka žena ima barem jednu ovakvu haljinu koja je spašava u svim onim “nemamštadaobučemubićuse” situacijama. Crno je odabir koji ne omašuje, kao i komad koji svi rado nosimo. Međutim pre 1920.-ih, žene su nosile crne haljine samo za žalovanja i smatralo se neprimerenim nositi crninu u bilo kojoj drugoj prilici.

Žena koja je promenila pogled na to je (a ko drugi?) njeno modno visočanstvo Coco Chanel. Tako je, 1926. godine Vogue objavio skicu njene male crne haljine i nazvao ju Chanelovim Fordom (referišući time na tadašnji Fordov model automobila koji je bio dostupan svim društvenim slojevima). Ipak, MCH je morala još malo da počeka da bi doživela planetarnu popularnost koju i danas uživa, to jest 1961. godinu kada je Audrey Hepburn obukla malu crnu haljinu s potpisom modne kuće Givenchy u čuvenom filmu “Doručak kod Tiffanyja”.

Chanel 2.55

Prva torba koju je Coco ikada dizajnirala za Chanel bila je ručna, baš kao i sve druge u to doba. No, ta prva nije bila ujedno i ona koja je donela najveću promenu. Gamechanger je došao na scenu 1955. godine – kada je Coco predstavila kultni 2.55 model. Glavna dizajnerska promena koju je dizajnerka unela je bila iz praktičnih razloga a to je dodavanje lanca na torbicu da bi mogla da se nosi na ramenu. Time je, po prvi put u istoriji, ženama iz visoke klase bilo dozvoljeno nositi torbicu na ramenu što je ujedno i razlog zašto je 2.55 model odmah postao veliki hit!

Comments