Prva reklama objavljena je davne 1704. godine u jednim dnevnim novinama u Americi i zapravo je predstavljala oglas, jer obaveštavala o prodaji kuće na Long Ajlendu. Od tog vremena, svet reklame i reklamiranja drastično se promenio.

Tokom proteklih nekoliko decenija, reklame su postale nešto više od pukog sredstva da se proda neki proizvod ili usluga. Jer, zadatak najboljih reklamnih kampanja nije samo u tome da navede pojedinca da se odluči na kupovinu, već treba da potpuno promeni način života potrošača, bilo da je reč o komunikaciji sa bližnjima, kafi koju piju ili videima koje dele na društvenim mrežama. Stoga vam mi danas predstavljamo 10 reklama koje su promenile svet.

Reklama za sok od pomorandže “Sunkist” iz 1907. godine

Početkom prošlog veka, uzgajivaći pomorandži u Americi imali su veliki problem, jer je prodaja ovog voća bila mnogo manja od njegove proizvodnje. Zato je 1907. godine, Udruženje uzgajivača pomorandži iz Kalifornije odlučilo da angažuje reklamnu agenciju “Lord & Thomas” Adama Laskera, i promeni trenutno stanje. On im je predložio da udruženje nazovu mnogo jednostavnijim imenom, “Sunkist”, i, što je mnogo važnije, da na tržište plasiraju novi proizvod napravljen od ovog voća – sok od pomorandže. Nedugo nakon toga, čelnici “Sunkist”-a učili su ljude kako da cede pomorandže uz pomoć sokovnika, i tako je nastao jedan od najpopularnijih napitaka današnjice.

10 reklama koje su promenile svet sunkist 10 reklama koje su promenile svet