Kreativnost se definiše kao sposobnost kreiranja novih stvari veštinom mašte, bilo da je reč o novom rešenju nekog problema, novoj napravi ili naučnom dostignuću, novom umetničkom predmetu ili formi. Kreativnost je i deo našeg svakodnevnog života i ne tiče se samo profesija koje imaju veze sa kreativnim industrijama. Zapravo, ona može biti u svemu i sve više nam je potrebna i u svakodnevici. Postoje čak i različite tehnike za razvijanje kreativnosti, a ovde ćemo navesti neke načine da svoj život učinite sadržajnijim, smislenijim i kreativnijim bilo da je reč o radnom okruženju ili nekim svakodnevnim rešenjima.

Čitaj što više, kada god imaš prilike za to

Knjige nas “vode” u neke nove svetove. Što više čitaš i razmišljaš o pročitanom, više novih kreativnih ideja ćeš dobijati kako bi mogla da zablistaš u svom zanimanju bilo da se baviš nečim u kreativnoj industriji ili nekim drugim poslom. Čitanje podstiče i tvoju emocionalnu inteligenciju, te ćeš nekad mnogo bolje razumeti ljude u svom okruženju i lakše rešavati eventualne sukobe. Takođe, u knjigama neretko “žive” ljudi čija nas snaga ličnosti, kreativnost i karakter toliko opčine da počnemo da razmišljamo kako bi naš najdraži junak odreagovao u nama naizgled nerešivoj situaciji ili trenutku kada treba pronaći kreativno rešenje. I zaista, upravo na taj način, dešava se da rešenja za sve moguće životne situacije dođu.

Putovanja menjaju tvoj pogled na svet

Kada spomenemo putovanja, svi prvo pomisle na neke daleke, egzotične destinacije ili na evropske i svetske metropole za koje već imamo spisak muzeja i mesta za kojima žudimo. Naravno, ne mora biti tako. Poenta je u promeni sredine, a samim tim, promeni perspektive. To može biti izlet na neko obližnje mesto koje nikada nismo posetili ili kuda smo samo prošli ne primetivši sve što ono krije. Bilo da je reč o novoj planini, banji, jezeru, malom muzeju ili galeriji u kraju, nakon tog iskustva bićete promenjeni, duhovno obogaćeni i spremniji za nove životne i profesionalne izazove.

kreativnost 1 10 sjajnih načina da probudiš kreativnost na poslu i u svakodnevnom životu

Okruži se kreativcima i prati ih na društvenim mrežama

Umesto da se takmičiš sa drugim ljudima koji se bave tvojom sferom interesovanja, trebalo bi da im budeš podrška koliko god je moguće i da se družiš sa njima. Razmena ideja je nešto najbolje što možeš učiniti za svoju kreativnost. Zašto? Pa kako kažu, nekoliko glava misle bolje i brže od jedne. Možda neko može nadograditi tvoju ideju ili pokazati neku drugu perspektivu gledanja na nju. Ne bi trebalo da te plaši da će neko “ukrasti” tvoju ideju. Čak i da neko to učini, zapamti da svako od nas ima svoj lični izraz i niko ne može previše “pobeći” od sebe. Dakle, većina stvari je već (o)smišljena, ali svako od nas je poseban i treba da ostavi svoj lični pečat na ovoj planeti.

Promeni dnevnu rutinu

Ko je rekao da svakodnevno moraš da ideš istim putem od kuće do posla i obrnuto? Da li moraš da ispuniš baš sve obaveze sa “to-do liste”? Znaš onu situaciju kada sretneš nekoga sa kim se možeš divno ispričati ali žuriš da obaviš još onu jednu, poslednju obavezu? Ne mora (i ne bi trebalo!) svaki tvoj dan da izgleda isto. Pokušaj da osetiš trenutak i da učiniš onako kako se u njemu osećaš. Promena barem jedne ustaljene navike doneće u tvoj život pregršt ideja za stvaranje nekog novog kreativnog sadržaja!

Provedi neko vreme u prirodi

Boravak u prirodi nas vraća sebi. Izađi u neku šetnju ili napravi mali izlet sa svojom prijateljicom ili društvom. Ne razmišljaj. Upravo kada smo najopušteniji i kada nismo fokusirani na “problem” nekako se “niotkuda” pojavi ideja ili rešenje. Posmatraj i upijaj. Nebo, biljke, životinje. Sve ono što ponekad čitavog dana i ne primetiš zbog previše sedenja u radnom prostoru i gledanja u telefon.

Comments