Svako ko ima kolekciju gramofonskih ploča će se složiti da većina must-have vinila varira od kolekcionara do kolekcionara. Muzičke preferencije, vrednost, slušalačke navike, ali i oskudica – predstavljaju determinišuće faktore u skupljanju vinila. Pojedini možda preferiraju prva izdanja koje gramofonska igla nikad nije dotakla, dok drugi tragaju za najnovijim izdanjima svojih omiljenih izvođača. Muzika je lična za svakog slušaoca, ali moramo biti iskreni – pojedini najbolji vinili na svetu ne moraju biti prva ili deluxe, limitirana izdanja.  

Bez obzira na specifični ukus svakog slušaoca, postoje određeni vinili koji manje-više predstavljaju kamen temeljac svake kolekcije gramofonskih ploča. Ako tek počinjete da je pravite – nikad nije kasno da ove must-own vinile pridodate svojoj kolekciji. 

Rumours – Fleetwood Mac

Rumours je vinil svih vinila. Važio je za najprodavaniju ploču prošle decenije, iako je album objavljen davne 1977. godine. Rumours je pun neujednačenih prelepih melodija koje će svi bumeri i gen Z poštovati. Ploča je jedna od onih koje pustite nakon toplog tuša – kako biste uz nju nasamo plesali, bez odeće – uz prigušena svetla. 

Thriller – Michael Jackson

Ako ćete imati bilo koji vinil od kralja popa, to mora biti Thriller. Pun hitova koji i danas predstavljaju neizostavni deo žurki, slavlja i radijskih stanica, Thriller je nesumnjivo kultni album generacija. I uz njega možete plesati, ali malo brže – kako biste rekreirali koreografiju iz čuvenog Thriller spota. Album nesporno važi za muzičko remek-delo koje je dramatično promenio zvuk pop muzike današnjice. 

Random Access Memories – Daft Punk

Ceo svet je bio tužan kad je čuveni dvojac prošle godine prekinuo saradnju – nakon 30 godina stvaranja muzike koju je slušala cela planeta. Od njih smo dobili futurističke dance virbacije koje su dens žanru pomogle da postane ono što je danas. Njihov poslednji album, Random Access Memories, savršen je za one koji poštuju elektro zvuk na svom gramofonu. Međutim, nakon što se duo rastao, ovaj vinil je drastično poskupeo, što može biti velika prepreka za mnoge kolekcionare.

Jolene – Dolly Parton

Jolene, please don’t take my man… S obzirom na to da Dolly važi za ikonu kantri muzike, jednostavno morate posedovati nešto od njene diskografije na vinilu. Mi se odlučujemo za Jolene – album koji je 1974. i napravljen kao vinil, pa zvuči savršeno pod dodirom igle. Pleni odličnom, elegantnom produkcijom i vokalima. Ne zaboravimo na to da se na ovom albumu nalazi i originalna verzija njene čuvene numere I Will Always Love You, koju je Whitney Houston prepevala za soundtrack filma Bodyguard 1992. godine.

Abbey Road – The Beatles

Potencijalno možda jedan od najprepoznatljivijih album covera svih vremena, Abbey Road je ujedno i jedan od najprodavanijih albuma na planeti. Pun hitova koji su grupu učinili možda najboljom u muzičkoj istoriji, Abbey Road je apsolutni must-have svakog vinil kolekcionara. Zapravo, bilo koji album od Beatlesa je imperativ. 

Dark Side of The Moon – Pink Floyd

Ovo je verovatno najprepoznatljivije delo koje su Pink Floyd ikad napravili, pa naravno da bez ovog albuma nijedna kolekcija ploča neće biti potpuna. Ovo je eksperimentalni, psihodelični rok album koji je brzinski osvojio svet nakon prvog izdanja – takođe 1974. godine. Nalazio se na trećoj poziciji liste najpopularnijih vinila 2010-ih. Album je u velikoj meri uticao na izvođače i bendove, kao što su Radiohead i The Flaming Lips, pa bez njega pojedini od vaših omiljenih albuma ne bi postojali.  

Back to Black – Amy Winehouse

Sjajna Amy Winehouse nas je prerano napustila, ali na sreću – ostavila nam je Back to Black za sva vremena. Album je bio drugi najprodavaniji vinil 2010-ih – i to sa dobrim razlogom. Njen vokal je bio ispred vremena, toliko uglađen da se bez problema mogao porediti sa pevačicama koje su dominirale džez scenom u toku njenog vrhunca. 

Led Zeppelin IV – Led Zeppelin

Da, izabrali smo ovaj zbog Stairway to Heaven, ali postoji još mnogo toga što valja na ovom albumu koji počinje sa eksplozivnom Black Dog i polako dolazi do mirnije Going to California. Zbog vrhunskog stvaralaštva, Led Zeppelin su uvek bili veći od svog najvećeg hita, ali novije generacije u striming eri to lako mogu prevideti. Svaka pesma s njihovog Led Zeppelin IV dokazuje da zaslužuju mesto na vrhu rokenrol panteona. 

The Miseducation of Lauryn Hill – Lauryn Hill

Postoji samo jedan odgovarajući epitet koji može opisati debi album Lauryn Hill, a to je magičan. Svaka pesma predstavlja remek-delo koje odoleva testu vremena – čak i 24 godine od prvog izdanja. Lauryn je ultimativni pripovedač i slušanje njenog putovanja na vašem gramofonu predstavlja svojevrsno iskustvo.

Chemtrails Over the Country Club – Lana Del Rey

Sedmi studijski album Lane Del Rey je iznenađujuće odličan – prožet je pesamama koje u potpunosti opuštaju, i zbog kojih imate osećaj da ležite negde na livadama među cvećem i posmatrate tragove aviona na plavom nebu (što naziv albuma i naslućuje). Chemtrails… je neispričana priča, izgubljena u bledećim uspomenama koje su istovremeno lirski maestralne i gađaju u srž. Da li je ovo Lanin najbolji album do sada? Možda i jeste.

Naslovna fotografija: instagram.com/copycatsmedia

Dušan Veselinović

Comments