Egipat je oduvek bio popularna destinacija, ali poslednjih godina, kada su Srbi otkrili čari all inclusivea, postao je prvi izbor kada je letovanje u pitanju. Ipak, što smo stariji, sve više shvatamo da nije dobro igde ići nepripremljen, pa onda dane pred letovanje provodimo čitajući forume i komentare na bookingu. Da ne biste morali to da radite, donosimo vam kratak vodič koji će odgovoriti na sva vaša pitanja pre nego što sednete u avion.

Hotel je bitan!

Bilo da ste od onih ljudi kojima je bitan smeštaj ili ne, jednu stvar moramo razjasniti – u Hurgadi je smeštaj najbitniji. Ceo koncept letovanja tamo je da se najviše vremena provodi u hotelu. Hurgada nema javne plaže i to je najbitnije znati kada birate  smeštaj. Njihove četiri zvezdice su naše dve, pa nemojte da se čudite ako vas razočara hotel za koji ste imali velika očekivanja zbog njegovih zvezdica. Birajte neki koji ima više od jedne plaže i koj je izgrađen u poslednjih nekoliko godina. Budući da ćete jesti samo u hotelu, bitna će vam biti i hrana. Postoje hoteli koji više prilagođavaju hranu turistima, kao i oni koji to ne rade, pa vam se može desiti da vam posle nekoliko dana bude muka od začina na koje su oni navikli. Njima su plate užasno male, pa ćete sa malo dolara moći da postignete mnogo toga. Obavezno ubacite po koji dolar u pasoš na recepciji, da biste sebi obezbedili sobu sa pogledom na more, a i ostavite im po jedan dolar na krevetu svakog dana i uvek će vas čekati neko iznenađenje kad se vratite u sobu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hurghada (@visithurghada)

Nipošto ne pijte vodu

To je za Afriku opštepoznato, ali neki smatraju da se to odnosi samo na konzumaciju vode za piće, pa se zalete i naruče piće sa ledom. Sve što pijete u okviru vašeg all inclusive programa pijte bez leda. Kokteli vam se možda i neće svideti jer deluju dosta razvodnjeno ili preslatko, ali pivo im je super i osvežavajuće. Pazite da ne progutate vodu dok se tuširate, jer ćete onda proći kao Šarlot u prvom delu filma “Seks i grad”. Probiotike na koje vas svi upozoravaju da su obavezni ne morate vući od kuće, možete ih nabaviti u njihovim apotekama, oni će vas i uputiti u to kako da ih pijete.

Zaboravite na predrasude

Arapi su trgovci otkada je sveta i veka, i normalno je da će da vas vuku za rukav i uvlače u prodavnice. Sem toga, oni su vrlo bezopasni. Slobodno se šetajte Sakalom i Memšom, neće vas niko sačekati u mračnoj ulici. Taksi možete da koristite gde god da krenete. Ne ulazite u njega dok se prvo ne iscenkate, jer za dolar možete obići celu Hurgadu. Nemojte se uplašiti što voze nenormalno, to je njihov stil vožnje. Za njih ne postoje pravila saobraćaja, na to se prosto morate navići. Predrasude ostavite kod kuće i sigurno da nećete imati nikakvih neprijatnih situacija. Ukoliko ste svetle puti i kose, žene će vas zaustavljati na ulici da se slikaju sa vama, to je česta pojava. Ne zaboravite da ste na potpuno drugom kontinentu.

Comments