Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Promocija novih destinacija: Avio-karte počev od 99 evra

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

Tri saveta za postojani tečni puder

Valentine’s Day what?! Mesto na kojem ćeš se odlično provesti sa svojim drugaricama, *onog* dana u februaru!

30. mart u 20h | Sava Centar     

Svečano otvaranje festivala u Centru Sava dovodi po prvi put u ovaj region čuvenu američku trupu Hubbard Street Dance iz Čikaga. “Hiljadu delova”, celovečernji balet koji potpisuje mladi popularni koreograf Alehandro Serudo, zapravo je delo inspirisano drugom zahtevnom umetničkom formom – vitražima Marka Šagala. Beogradska publika je imala priliku da se upozna sa radom ovog koreografa, a kritičari su složni u tvrdnji da je “ova postavka potvrda vrhunske interpretacije i nepredvidivosti mašte“.

31. mart u 20h i 1. april u 17h | Pozorište na Terazijama     

Švajcarska trupa Cimerman & de Pero gostuje po prvi put na Beogradskom festivalu igre. Koristeći tela, predmete i muziku, ovaj dvojac stvara smešne, nekonvencionalne pozorišne komade, u okviru promenljive scenografije. Njihov teatar bez reči je pun apsurdnog humora i duboke ljubavi prema detaljima. Objekti su živa bića, a ljudi su stvari. Nije uvek jasno o čemu se radi, tako da ste primorani da razmišljate na neuobičajen način. Čarobni svet kakav režiraju Cimerman i de Pero nastupao je u pozorištima i na festivalima širom sveta, između ostalog u pariskom Théâtre de la Ville, na Festivalu u Avinjonu, u londonskom Barbikanu, Operi u Sidneju, lozanskom Teatru Vidi, na Grek festivalu u Barseloni, ciriškom Šaušpilhausu, Velikom teatru u Luksemburgu, Teatru de Singel u Antverpenu, na Atinskom festivalu… U Beograd donose predstavu čudnog naziva “Šija je bila vrat”.

1. april u 20h | Kulturni centar, Pančevo

2. i 3. april u 20h| Beogradsko dramsko pozorište   

U Pančevu i Beogradu igraće se “Šaputanja“, poznatog francuskog hip hop koregrafa Bube Landrija Čude. Predstava koja je osvojila publiku i kritiku Bijenala igre u Lionu bavi se ljudima u zatočeništvu, odnosno istražuje psihologiju zatvorenih, otkrivjući koliko je zatočeništvo u nečijoj glavi, u nečijem telu, a koliko između zidova. Kako se telo ponaša kada se oseća sprečeno, svesno da više ne diše, da više ne sanja, ili da se više ne nada? “Buba Landrij Čuda poseduje okretnost i iskrenost čoveka koji zna odakle dolazi i gde želi da krene… Sa ovim duetom on zapravo vraća veru u umetnost”. (Le Monde)

5. april u 20h | Sava Centar    

Po mnogima najveća zvezda britanske i svetske plesne scene, a svakako najnagrađivaniji koreograf Akram Kan, partner Žilijet Binoš i Silvi Gilem, poželeo je da predstavi najnoviju produkciju svoje trupe na Beogradskom festivalu igre.

Delo neobičnog naslova – “iTMOi (in the mind of igor)” svojevrsni je osvrt na način na koji je stvarao Stravinski, na dinamiku kojom je ovaj kompozitor transformisao svet klasične muzike prizivajući emocije kroz simbole. “Šokantno izmaštani haos Akrama Kana uvlači nas u kreativni vrtlog iz kojeg se rađa umetnost”. (The Guardian)

6. april u 20h | Opera Madlenianum    

“Gustavija” je predstava koja dovodi u vezu dve izuzetne koreografske veličine, potpuno različitih umetničkih biografija, ali nadahnutih sličnim razmišljanjima o budućnosti scenske umetnosti. Matilda Monije i La Robot stvorile su i izvode predstavu koja se oslanja na svet klasične burleske. Gustavija je žensko ime, zapravo – umetničko ime. Gustavija razgovara o važnim temama koje je opsedaju. To su vanvremenske, klasične teme poput onih o ženstvenosti, smrti, pozorištu… Kroz posrednu upotrebu alata burleske, Gustavija opisuje svoju profesiju; stranputice, brige, padove i radosti, i sve ono od čega su podjednako sazdani umetnost i običan život.

7. april u 20h | Pozorište na Terazijama   

Po prvi put na festivalu igre nastupa trupa iz Australije. “Srećan kao Lari” je zabavna, razigrana i dirljiva plesna predstava, koja istražuje neuhvatljivu prirodu ljudske sreće. U kreaciji nagrađivanog australijskog koreografa Šona Parkera, ova moćna postavka kombinuje opojan miks baleta, brejk densa, vožnje rolera i fizički zahtevne savremene igre. Likovi u ovom komadu nastaju iz Eneagrama, psihološkog sistema koji mapira devet tipova ličnosti: Perfekcionistu, Davaoca, Izvođača, Tragičnog romantika, Posmatrača, Đavoljeg advokata, Optimistu, Gazdu i Posrednika – “podešenih” na živu, elektro/akustičnu muziku.

8. april u 20h | Beogradsko dramsko pozorište  

Instrument 1 <otkrivanje nevidljivog>” predstavlja jedinstveno istraživanje sicilijanskih navika i tradicije, otkrivajući “marranzano”, tipičan instrument koji se često povezuje sa “mafijom” i evocira tradicionalne sicilijanske teme. Za ovu produkciju muzičar Pučio Kastrođovani, zajedno sa koreografom Robertom Zapalom, otpočinje iscrpno istraživanje instrumenta koji donosi upečatljiv i originalan zvuk i ritam. Produkcija predstavlja prvi korak “re-mapiranja Sicilije”, svojevrsnog putovanja koje ima za cilj novo otkrivanje ovog italijanskog ostrva, kroz posve jedinstven plesni jezik.

9. april u 20h | Opera Madlenianum

10. april u 20h | Narodno pozorište “Sterija”, Vršac    

Igra senki” je omaž jedinstvenoj vezi između Baleta Augzburg i poznatog izraelskog koreografa sa stalnom adresom u Holandiji –  Icika Galilija. Fokusiran na upotrebu tehnike u službi individualnosti igrača, i jedinstvenog korišćenja rasvete, Galilijev rukopis poseduje rafirman koji je nadaleko prepoznatljiv. Veče čini šest kraćih postavki, koje kritičari berlinskog magazina “BalletTanz” najavljuju kao “najbolje od Galilija”, dok londonski Dance Europe obećava “atraktivne komade koji će jednako zadovoljiti stalnu i novu plesnu publiku”… Nemačka premijera ove večeri je zakazana neposredno pred nastup na Beogradskom festivalu igre, a za domaću publiku ovo je prilika da po prvi put na našoj sceni upozna Anu Đorđević, prvu solistkinju ove kompanije.

A Geneva Ballet 6 crop 11. Beogradski festival igre: Program

11. april u 20h | Sava Centar

12. april u 20h | Srpsko narodno pozorište, Novi Sad    

Prvo, istorijsko gostovanje Velikog kanadskog baleta u Beogradu i Novom Sadu, i to sa postavkom Ohada Naharina, koja će sigurno ući u sve antologije savremene igre. Celovečernji “Minus jedan“ je originalno nastao za ovu kompaniju, i predstavlja “posve jedinstveno, fantastično, neponovljivo plesno iskustvo. Trupa koristi klasičnu tehniku uz mešavinu mnogih umetničkih uticaja, kako bi stvorila komad koji je moderan, a ipak privlačan i onima koji uživaju u tradicionalnijim predstavama. Ljubitelji klasičnog baleta, fanovi Fosa i entuzijasti koji vole “Cirque du Soleil“ uživaće u višeslojnoj predstavi… I jedino što mogu da požele jeste još jedno izvođenje.” (New York Times). U okviru ovog programa, četvrti put za redom, dodeljuje se nagrada Vip poziva direktoru Velikog kanadskog baleta Gradimiru Pankovu.

12. april u 20h | Opera Madlenianum      

Svetska premijera na Beogradskom festivalu igre, koju potpisuje jedan od najpopularnijih koreografa našeg vremena Andonis Fonjadakis.

Wisteria Maiden” je audio-vizuelni koreografski spektakl u kome osam muških igrača nastoji da ukroti svoju impulsivnu prirodu. Neizmerno moćan, a istovremeno nežan, rukopis koreografa inspiraciju traži u načinu na koji japanska umetnost tretira vreme, bez pokušaja da ga reprodukuje.

14. april u 20h | Opera Madlenianum 

Festivalska publika je već navikla na odlične belgijske produkcije, a “Zapisnik sa lica mesta” to svakako jeste. Mišel Noare nam isporučuje razigran komad, prepun elemenata Hičkokovog stila filma noar, istovremeno otkrivajući ono najbolje u četiri fantastična izvođača… Za kratko vreme, sve postaje misteriozno u ovom komadu u kome mrtva tela ustaju da igraju i žene nestaju, otrgnute daleko rukom koja se pojavljuje niotkuda… Brilijantna koreografija gledaoca od početka do kraja drži u zamci, i nudi veličanstvene prelete između napetih scena, odigrane u savršenoj celovitosti sa realnijim ili narativnim scenama, oslanjajući se na neverovatnu fizičku virtuoznost izvođača”. (Le Soir).

 

Editors choice