U susret 11. izdanju, Beogradski festival igre se može pohvaliti istaknutom pozicijom među najboljim evropskim i svetskim plesnim manifestacijama. Zahvaljujući ovom festivalu, Beograd je danas važno mesto u biografiji baletskih umetnika, grad u kome se svakog aprila predstavljaju i prepliću novi i kultni plesni komadi, u koji rado dolaze velike baletske zvezde i zanimljivi mladi umetnici koje je svetska kritika već najavila. Posmatrajući Srbiju i region, ovaj festival je doneo novu igru i smisleno pridobijao publiku. Domaća kulturna javnost pratila je premijerna izvođenja više od 150 vrhunskih naslova, upoznala najvažnije savremene koreografske rukopise i otkrivala plesne produkcije u isto vreme kada i velike svetske metropole. Festival je uspostavio standarde savremene plesne i pozorišne estetike, i prikazujući vrhunske domete umetničke igre, pružio istinsku podršku domaćim profesionalnim igračima, pedagozima, koreografima i mladim baletskim talentima.

Manifestacija se razvijala zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, Skupštine grada Beograda, ambasada, kulturnih centara i drugih institucija zemalja učesnica. Beogradska opština Stari grad, na čijoj teritoriji je festivalska adresa, takođe pomaže događaj. Značajno ulaganje u afirmaciju umetničke igre i realizaciju dela programa u gradovima Vojvodine podržavaju Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, i gradovi Novi Sad, Vršac, Pančevo…

Gotovo na samom početku, festival je dobio nagradu Fonda Jelena Šantić, a UNESCO ga je proglasio vodećim plesnim projektom u regionu Jugoistočne Evrope (2006), nakon čega je usledio prijem u Svetsku plesnu alijansu. Festival je 2011. godine realizovan pod pokroviteljstvom predsednika republike i osvojio je priznanje “Zvezda Beograda“ od strane Agencije za evropske integracije. Nemački časopis “BalletTanz” označio je 2012. godine Beogradski festival igre kao “najreprezentativniju plesnu manifestaciju starog kontinenta” i “plesnog trendsetera”. Godine 2013. predstavljena je monografija “Decadance – 10. godina Beogradskog festivala igre”, u izdanju Službenog glasnika, a 10. festival je održan pod visokim pokroviteljstvom Delegacije EU u Srbiji i ambasadora Vensana Dežera (Vincent Deger).

A NDT 9 11. Beogradski festival igre

Kao generalni pokrovitelj Beogradskog festivala igre, Vip mobile je uveo prepoznatljiv model ulaganja velikih kompanija u srpsku kulturu, dok zajednički kreiran slogan “Komunikacija u pokretu“ najbolje oslikava snagu sedmogodišnje saradnje. Kroz različite projekte, među kojima su najznačajniji nagrada “Vip poziva“, projekat za najmlađe “Vip talenti i podrška Nacionalnoj fondaciji za igru, Vip doprinosi razvoju umetničke igre u Srbiji.

Dugogodišnju naklonost i važnu podršku festivalskom programu pruža Societe Generale banka, koja je i ove godine glavni sponzor, u kategoriji državnih i gradskih institucija. Kroz pokroviteljstvo festivala, Societe Generale banka nastavlja svoje zalaganje kako bi se vrhunski umetnički programi učinili dostupnim domaćoj publici.

Ponosni smo na podršku brenda Nivea, koga odlikuje kvalitet, poverenje potrošača, duga tradicija, ali i ulaganje u proverene vrednosti.

Tradicionalni prijatelji festivala su kompanije Bambi-Banat sa svojim crnim čokoladama, Roche, Doncafé, Grand Casino Beograd, Henkel Srbija, TeleGroup, hotel Hyatt Regency Beograd, Nestlé Adriatic, saobraćajno preduzeće Lasta, Heineken kompanija u Srbiji, fondacija Hemofarm i mnogi drugi.

Comments