Upoznavanje sa svetom oko sebe, tradicijom i istorijom, muzejima i galerijama, filharmoničarima i slikarima, obeležiće prvu Dečju turu koja će ove godine biti posebno organizovana u okviru Noći muzeja u Beogradu.

Dvanaesta Noć muzeja ovog proleća spremna je da dočeka svoje najmlađe posetioce, pa je tako za 16. maj osmišljena i njima prilagođena Dečja tura. Reč je o objedinjenim lokacijama sa premijernim i ekskluzivnim sadržajima namenjenim najmlađim ljubiteljima muzeja i njihovim roditeljima, koji će se odvijati od 17 do 21 sat.

Centralna tačka na mapi Dečje ture ove godine je Paviljon “Cvijeta Zuzorić”, koji samo u Noći muzeja postaje Dečji paviljon. Mališani će u predivnom ambijentu paviljona i hladu Kalemegdana moći da učestvuju u brojnim umetničkim radionicama u improvizovanim ateljeima, očekuje ih putovanje kroz svet Lego kocki, neverovatno slikanje u pesku, radionica izrade maski ali i vezivanje pravih mornarskih čvorova. A da sve poprimi dodatan, bajkovito-fantastičan izgled, imaće priliku da prisustvuju pravoj Ludoj čajanci iz poznatog romana “Alisa u zemlji čuda”, koji ove godine slavi 150 rođendan.

Buha NM2014 0251 12. Noć muzeja: Beograd se budi za mališane!

Nedaleko od Dečjeg paviljona klince i njihove pratioce očekuje još jedan program organizovan samo za Noć muzeja pod nazivom “Ko se igra dok drugi spavaju u bebi zoo-vrtu”! Ove godine manifestaciji se pridružuje Zoološki vrt grada Beograda koji će 16. maja za decu uzrasta do 12 godina organizovati zanimljive radionice. Kroz njih će se najmlađi ljubitelji životinja upoznati sa navikama naših noćnih drugara u jedinstvenom ambijentu na Kalemegdanskoj tvrđavi.

Prvi put Noći muzeja pridružuje se i Beogradska filharmonija koja specijalno za ovu priliku organizuje nesvakidašnje upoznavanje mališana sa filharmoničarima i njihovim instrumentima kroz edukativne muzičke radionice na kojima će najmlađi moći da se oprobaju u muziciranju na različitim instrumentima.

Muzej afričke umetnosti ove godine organizuje specijalan program za Noć muzeja, koji uključuje kreativnu radionicu “Sloboda i jednakost: naslikane poruke na kudama naroda Ndebele”, namenjenu deci uzrasta od 3 do 13 godina.

Comments