Marfija još uvek niko nije video. Ali se njegovo prisustvo prosto oseti. Takođe se ne zna odakle je došao niti kuda je pošao, ali jasno je da se zadržao u Beogradu. Na koliko dugo? Neki kažu dok ne ubije sve građane u pojam. Tek tada možda nastavi dalje svoj put.

Jednom su na Bajatom Dnevniku objavili vest da je jedna žena videla Marfija. Opisala ga je kao visokog bradatog čoveka u dugom detektivskom mantilu. Kad ga je optužila da je pokušao da je seksualno zadovolji, svi su zaključili da laže. Pre svega, to nije ličilo na Marfija, on nikada nije bio toliko direktan. A sa druge strane, policija je – u trenucima kada se odmara od odmaranja pa zapravo nešto i radi – utvrdila da je opisan čovek bio ženin poslodavac, pa je ona, lukava lisica, pronašla način da ga se na ovaj način otarasi. Dugovi su dugovi, a moral je sasvim nešto drugo, gotovo nebitno.

Nakon lažne uzbune, ljudi su se konačno pomirili sa tim da Marfija nikada neće lično upoznati (nije kao da iko to želi). I tako su nastale legende o Nevidljivima.

Među njima je i Logika, dama koju niko ne pita za savet. Ali, naravno, nije jedina. Ima njih još. Nevidljivi su se toliko razmnožili na prostoru Beograda, da su postali pravi društveni sloj.

Međutim, Marfi je, iako jedan od Nevidljivih, najprisutiniji u životima Beograđana. I zasigurno jedan od mnogih kojem bi Beograđani voleli da piju za pokoj duše. Ako Nevidljivi uopšte i imaju dušu. Mnogi bi vam rekli da nemaju – da su ‘ebeni bezdušnici.

Macka koja bljuje vatru #2020 @BG: Marfi i njegov ludi zakon

Malo je reći da se zbog Marfija bljuje vatra

A ko je zapravo Marfi?

Marfi voli da skače po živcima. To mu je kao neka vrsta rekreativnog oduška. Od čega? Svi bi to voleli da znaju. Ali jedno je sigurno: skače, pa rastura! Zovu ga i Prcač. Neko je nekad čuo kako neko drugi (uvek je to “neko drugi”) kaže: “Au, ovaj Marfi me prca u zdrav mozak, pa ga rastura!” Međutim, mnogi uvaženi naučnici, pogotovo oni sa odseka za neurologiju i neuronauku, rekli bi da je pomenut izraz krajnje neprihvatljiv, jer “zdrav mozak” još nije pronađen, kao što ne postoji ni mozak koji nije “rasturen”.

Ako vam je za utehu, niko nije pošteđen. Umesto, možda, baba-Živane. Od nje je čak i Marfi digao ruke. Kada joj zadesi neku “situaciju”, od koje bi svi drugi grizli usne i čupali kose, ona toga ili nije svesna, pa se ne nervira, ili jednostavno, kao i samoj smrti, voli da prkosi, pa iz inata se smeje, pri čemu ne shvata da je to ključ, lek, rešenje za Marfijevu psihičku tiraniju. Onog trena kada se žrtva nasmeje Marfijevoj “situaciji”, umesto da ga opsuje, Marfi prestaje da posećuje tu osobu za sva vremena. Nažalost, osim baba-Živane, koja je to učinila sasvim slučajno, niko više nije uspeo da ga se otarasi.

A šta on to zapravo radi?

Mnogo je odgovora. Postoji čak i Zakonik. Marfijev zakonik. Ne zna se ko ga je sastavio, ali ko god to bio, dobro je postupio kada je odabrao rolnu toalet papira za podlogu Zakonika. Pošto su “situacije” beskonačne, sada svako ko to želi, može da dopiše svoj susret sa Marfijem na rolni papira.

Evo nekih…

Ako čekate autobus, neće naići. Ako ne čekate autobus, naići će njih pet. Ako imate ispit, kasnićete. Ako nemate ispit, stići ćete ranije. Ako želite da čitate u autobusu, naići će Seljobus u kojem će biti tolika gužva da nećete imati gde da sednete. Ako želite da lepo mirišete do kraja dana, a čekate prevoz, uvek će naići Seljobus. Ako operete kosu, pašće kiša. Ako operete kola, pašće blato. Ako izađete sa mokrom kosom, pašće sneg. Ako ponesete kišobran, granuće sunce. Ako zaboravite novac, sigurno će vam zatrebati. Ako uradite domaći, profesorka neće ni pitati za njega. Ako ne uradite domaći, profesorka će vas sigurno pitati. Ako obučete džemper, naići će talas toplog vazduha. Ako izađete iz kuće u kratkim rukavima, naići će talas polarnog vazduha. Ako vam je hitno potreban novac, plata će sigurno kasniti, ili je nećete ni dobiti. Ako vam se prikaki, zafaliće toalet papira. Ako morate da učite, nestaće struje. Ako gledate dobar film na televiziji, takođe će da nestane struje. Kad odlučite da pravite palačinke, uvek će zafaliti neki sastojak. Kad nasapunjate kosu, nestaće vode. Ako se zaposlite kao konobar, u najboljem slučaju – prva mušterija vam neće platiti. Ako žurite u grad, na svakoj raskrsnici uhvatiće vas crveno svetlo na semaforu. Ako promenite traku u saobraćaju, uvek ćete se priključiti onoj u kojoj će biti veći zastoj. Ako krenete na put, zaboravićete pasoš. Ako pođete na …… (ovde se tekst gubi jer je neko držao mokrim rukama rolnu sa Zakonikom). Ako ste pušač, nestaće vam cigara uvek kada je najveća kriza. Ako vam se pripiški, otkopčati pantalone jednako je razvezivanju čvora.

Naravno, Marfijevih “poslića” je mnogo. Svaki je ubitačniji po nervni sistem od prethodnog. Mnogi još nisu ni upisani u Zakonik.

Ako vi imate još neku marfijevsku “situaciju” da dodate, slobodno pišite ispod! Svi primeri su dobrodošli! I, verujte, ništa nije toliko bolesno i nestvarno koliko mislite da jeste, jer uvek može bolesnije i nestvarnije! Pitajte Marfija… Ah, da, ne možete da ga vidite…

Izvori fotografija: flickr.com, pshoudini.deviantart.com


Đole Manić je čovek. A biti čovek nije mala stvar. Više o tome na blogu “DownTown“.

Comments