Retko koji trend uspe da preživi test vremena, pogotovo danas kad smo svakodnevno zatrpani novim idejama. Ali, onda kada primetimo da se o nečemu duže vreme diskutuje, shvatimo da nisu svi trendovi prolazni. Pre samo nekoliko godina počeli smo da obraćamo više pažnje na zaštitu od sunca, pa su mnogi mislili da je to nekakav trend, ali ne. Priča o SPF-u je još uvek prisutna i sve više razumemo zašto je bitno da kožu zaštitimo od neželjenih reakcija.

Međutim, svet lepote ne zaboravlja na stvari koje ne treba da budu samo trendovi – već treba da postanu sastavni deo naših beauty rutina. Upravo je takva situacija sa zlatom. Zlato se koristilo u drevnim kulturama širom sveta, zbog čega se danas upravo taj podatak koristi za prodaju proizvoda koji u sebi sadrže zlato. Ali, postavlja se pitanje – da li je zlato u kozmetičke svrhe vanvremenski trend ili je samo puki mit?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mimi Luzon (@mimiluzon)

Da li zlato treba da se koristi u kozmetičke svrhe?

Zlato može da bude efikasan sastojak i potpuno je bezbedno koristiti ga u kozmetičke svrhe. Hiljadama godina se prave proizvodi za lice koji sadrže zlato – zato što ono ima antiinflamatorno, antioksidantno i anti-age dejstvo. Zlato je metal koji je potpuno sigurno koristiti za negu kože ako nemate alergiju na neke druge metale. Na primer, ljudi koji ne tolerišu srebro na koži ne bi trebalo da koriste ni proizvode koji sadrže zlato, pravo zbog alergije na metal.

Alergije na metal se manifestuju tako što, odmah pri dodiru, koža postaje iritirana. Osetiće svrab i pojaviće se crvenilo, a ako budete ignorisali ove pokazatelje može se desiti i da vaša koža formira plikove, što, naravno, želite da izbegnete da se desi. Ukoliko nemate alergiju ni na koji metal – potpuno sigurno možete da koristite proizvode za lice koji sadrže zlato. Da li će vam proizvod smetati – uvek možete da proverite tako što ćete ga isprobati na ruci pre nego što ga naneste na lice.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Mimi Luzon (@mimiluzon)

Ono što je bitno naglasiti jeste da morate da ispratite uputstva na pakovanju. Kada je zlato u pitanju, najbolje je da se proizvodi u kojima se nalazi koriste onako kako je napisano na pakovanju, kako ne bi došlo do neželjenog efekta, odnosno do prezasićenja kože. Nanočestice zlata, zapravo, pomažu drugim česticama da dopru dublje u kožu i na taj način poboljšavaju njihovo dejstvo. Proizvodi koji sadrže antioksidante i peptide najbolje sarađuju sa proizvodima sa zlatom.

Kakvo se zlato koristi za kozmetičke proizvode?

Zlato je hemijski element i plemeniti metal od kog se korise samo dva njegova glavna medija za kreiranje kozmetičkih proizvoda, a to su – čist prah od 24-karatnog zlata i koloidno zlato, koje je poznatije kao nano zlato. Nano zlato najlakše dopire do ciljne ćelije zbog svoje veličine, ali njegova efikasnost nije u potpunosti potvrđena, iako se pojedini dermatolozi zaista drže svojih ubeđenja da je ono veoma pogodno za kožu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mimi Luzon (@mimiluzon)

Danas na tržištu možemo da pronađemo razne proizvode koji u sebi sadrže zlato, dok su maske možda, ipak, najzastupljenije. Korišćenje proizvoda sa zlatom zavisi, naravno, od koncentracije zlata koje je korišćeno za kreiranje, te tako serumi sa zlatom mogu da se koriste dnevno dok maske za podočnjake ipak treba koristiti samo jednom nedeljno.

Naslovna fotografija: instagram.com/mimiluzon

Milica Antić

Comments