Kada sam po ko zna koji put otvarala račun u banci (tragajući za onom koja će mi najviše odgovarati), radnica me je, čuvši da imam redovna mesečna primanja, kao iz topa pitala da li želim i kreditnu karticu – kaže, dobro će mi doći, možemo da se dogovorimo oko iznosa, sve sjajno i bajno. Međutim, znajući sebe i svoje impulsivne kupovine svaki put kada imam više novca nego obično (čitaj: istog dana kada primim platu), isto tako sam kao iz topa odbila! Znala sam da to u mom slučaju neće funkcionisati, da ću ja te pare potrošiti odmah na neke gluposti i šta ću posle?!

Ipak, kako to obično biva, gotovo nikad ne uradimo ono što nameravamo, već ono što nam je prosto suđeno. Tako, ubrzo nakon toga sam morala da kupim novi telefon, zatim veš mašinu, a bilo je tu i još radova po kući koje je trebalo što pre završiti. Ne znam da li je do retrogradnog Merkura, ali nakon svega toga zaista sam morala da razmislim o ponuđenoj opciji. Kreditne kartice. Hm, da li su zaista tako dobre i korisne? Pa, mnogi ljudi se “kunu” u njih – kažu, da nema njih, ne znaju kako bi preživeli od plate do plate. Ništa, hajde da istražim o čemu se tu radi, rekoh sebi.

Prva i zapravo najinteresantnija ponuda došla je iz Addiko banke. Da li si znala da je njihova Mastercard kartica u stvari 3 u 1 kartica sa kojom ti je na rapolaganju nekoliko opcija između kojih možeš da biraš svakog meseca? I što je najbolje od svega – ne moraš da budeš klijent Addiko banke da bi uživala u ovim pogodnostima!

Revolving

Prva opcija Addiko Mastercard kreditne kartice je revolving, što podrazumeva mesečno plaćanje minimalnog iznosa od 5% duga. Lično, i za početak, na ovaj način sam kupila novi mobilni telefon i svakog meseca otplaćujem deo po deo – nekada uplatim taj minimalni iznos ukoliko me očekuju i drugi troškovi, a nekada uplatim i više kako bih što pre otplatila dug. Ova opcija mi je odlična jer, realno, ni ne osetiš da si napravila veći trošak, dok istovremeno uživaš u onome što si kupila!

Odloženo plaćanje

Kada planiraš još veće kupovine od mobilnog telefona i to u, najčešće, najgorem mogućem trenutku, naravno da ti odgovara da to uradiš “na odloženo”. Addiko Mastercard kreditna kartica omogućava odloženo plaćanje duga bez kamate do 40 dana (40 dana se računa od 1. u mesecu kada počinje ciklus i završava se poslednjeg dana u mesecu, a imaš mogućnost da izvršiš otplatu celog duga do 10. sledećeg meseca kada ti banka neće obračunati kamatu na transakcije iz prethodnog meseca).

Plaćanje na rate

Ili, ukoliko veći trošak želiš da izdeliš na rate, Addiko Mastercard kreditna kartica ti omogućava i to! Sjajna stvar je što sama možeš da odabereš broj rata (od 3 do 12), a podela transakcija na rate se takođe vrši prema tvom izboru (transakcije sprovedene na prodajnim mestima, bankomatima ili putem interneta).

Dodatni benefiti Addiko Mastercard kreditne kartice

Ukoliko često kupuješ putem interneta, svakako treba da vodiš računa o sigurnosti svojih podataka, ali i plaćanja. Addiko Mastercard kreditnu karticu možeš registrovati i za sigurnu internet kupovinu. Ovaj servis je besplatan, brzo i lako se aktivira, a može se koristiti na svim prodajnim mestima na internetu koja podržavaju sistem plaćanja putem Mastercard SecureCode, a obeležena su njihovim logotipom. Inače, rok važenja kartice je 36 meseci!

A koliko puta ti se desilo da zaboraviš PIN kod? Uh, kako to nervira, ali i blamira kada je potrebno da nešto platiš, a ne možeš da se setiš ta četiri jednostavna broja! Addiko banka omogućava isporuku PIN-a preko SMS poruke – spas u zadnji čas!

Naslovna fotografija: unsplash.com

Ivana

Comments