Pročitajte o prvih deset namirnica koje će vam pomoći u problemima i problemčićima sa kožom!

Kopriva

Kopriva je ozloglašena biljka od koje zadobijete opekotine u bašti, ali ako je konzumirate u vidu čajnog napitka, kapsulama ili kao supu – iznenadićete se kada otkrijete njeno blagotvorno dejstvo protiv upala, čime umiruje kožu i poboljšava stanje kože obolele od ekcema ili akni. Kopriva je takođe dobar izvor antioksidanasa koji pomažu u pročišćavanju tela i štite ga od prevelikog broja slobodnih radikala – hemikalija koje mogu da izazovu štetu u mišićnim i masnim tkivima, ugljenim hidratima i DNK koji se nalaze u telu. Napravite dobre zalihe čaja od koprive kupivši ga u prodavnici zdrave hrane i sami ćete uočiti poboljšanje.

kopriva 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (1. deo)

Kopriva je dobar izvor antioksidanasa

Artičoke

Redovno konzumiranje ove drvenaste biljke bogate vlaknima skoro uvek daje rezultat u vidu zdravije kože i posebno naglašava prirodni sjaj iste. Artičoke se često koriste kao biljni preparat u kremama i kozmetičkim sredstvima zbog svog snažnog antioksidantnog dejstva, ali ako se uključe u redovnu ishranu takođe mogu da povoljno deluju na telesne funkcije olakšavajući probavu, snižavajući nivo holesterola u krvi i ujedno pomažu održavanju prirodnog telesnog imuniteta. Odaberite nekoliko komada artičoke na lokalnoj pijaci, odstranite nepotrebne delove i prokuvajte nekih 25-45 minuta.

artičoka 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (1. deo)

Artičoke se često koriste kao biljni preparat u kremama i kozmetičkim sredstvima

Klice lucerke

Sićušne, ali snažne, svaka duguljasta klica je obogaćena vrednim sastojcima koji čiste kožu, kao što su kalcijum, folna kiselina, magnezijum, mangan, fosfor, kalijum, silicijum, natrijum i cink, između ostalih, a takođe i dopunjava dnevne potrebe za vitaminima A, B kompleksa, C, E, i K. Kome još trebaju multivitaminski dodaci kada možete da pospete nekoliko ovih klica na svoju omiljenu salatu? Ove klice su takođe relativno pristupačnih cena i možete ih nabaviti u većini prodavnica zdrave hrane.

 

klice lucerke 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (1. deo)

Klice lucerke dopunjavaju dnevne potrebe za vitaminima A, B kompleksa, C, E, i K

Nana

Zaista je teško pogrešiti sa šoljom vrućeg čaja od nane, koji je uveliko poznat po svom snažnom protivupalnom dejstvu i ubrzanju raznih zalečenja. Ne samo da pospešuje probavu, već i ublažava stres – koji je jedan od glavnih uzročnika akni – leči glavobolje i čisti disajne puteve, a takođe je i veoma zdrava namirnica za kožu. Pokušajte da zamenite svoj uobičajeni čaj ovim i uskoro ćete i sami uočiti razliku.

nana 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (1. deo)

Nana ublažava stres

Cvekla

Možda ćete uflekati prste, ali moć dubokog čišćenja kože koju ima cvekla je zaista vredna svakog truda. Purpurno korenje je posebno bogato vitaminom A, kao i kalijumom, natrijumom, kalcijumom, magnezijumom i vitaminom E, koji su nezamenljivi kada je reč o zdravlju i zarastanju epidermnog tkiva. Ovakva hranljiva kombinacija je izuzetno snažan detoksikant za celo telo koji pomaže da se odstrane toksini iz tela i smanje nivoi lošeg holesterola.

cvekla 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (1. deo)

Cvekla je hranljiva i izuzetno je snažan detoksikant za celo telo koji pomaže da se odstrane toksini

Crveno (crno) grožđe

Odavno je poznato da crno grožđe – i njegove semenke – sadrže snažne prirodne hemikalije i antioksidanse koji uspešno leče iritiranu kožu u stanjima kao što su psorijaza i ekcemi. Pošto je prirodni izvor antihistamina, grožđe takođe pomaže u kontroli sporednih efekata alergenskih reakcija. Isprobajte salatu sa sveže opranim grožđem (sa semenkama) ili uživajte u jednom grozdu umesto užine između obroka.

crveno grožđe 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (1. deo)

Grožđe je prirodni izvor antihistamina

Akai bobice

Ovo sitno ljubičasto voće je jedno od najsnažnijih antioksidanasa na svetu i kao takvo je sjajno za zdravlje kože, pošto pomaže u izbacivanju otrova i slobodnih radikala iz tela. Ako ne možete da ih nabavite u svežem stanju, većina prodavnica zdrave hrane poseduje koncentrisane sokove i tablete – samo se uverite da su ovo prirodni proizvodi bez aditiva i veštačkih šećera.

Akai bobice 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (1. deo)

Akai bobice su jedan od najsnažnijih antioksidanasa na svetu

Potočarka

Naredni put kada budete spremali salatu, umesto nekoliko listova zelene salate iskoristite potočarku. Lisnata zelena biljka je puna antioksidanasa, kao i minerala poput mangana, karotina i kalijuma. Ovo potočarku čini sjajnom namirnicom za pročišćavanje organizma koja hrani kožu i u isto vreme odstranjuje sve otrove i suvišnu tečnost.

potočarka 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (1. deo)

Potočarka hrani kožu i u isto vreme odstranjuje sve otrove i suvišnu tečnost

Divlja mirođija

Ako još niste čuli za ovu korenastu biljku oporog ukusa – krajnje je vreme za to. Osim toga što pomaže u probavi, smanjuje nadutost tela i pomaže u odstranjivanju suvišne tečnosti i toksina, takođe čini čuda kada je u pitanju zdravlje vaše kože i kose, stoga zgrabite kutiju ovog čaja ili uberite nekoliko korenja koje ćete kasnije zapeći u rerni.

divlja mirođija 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (1. deo)

Divlja mirođija smanjuje nadutost tela i pomaže u odstranjivanju suvišne tečnosti i toksina

Ovseno mleko

Neka istraživanja su pokazala da izbacivanje mlečnih proizvoda iz jelovnika kod nekih ljudi umanjuje probleme sa aknama. Ipak, nije sasvim sigurno da li ista stvar važi i za vas, osim ako ne probate da zamenite mleko sa nekim alternativnim proizvodom i pratite eventualne promene. Ovseno mleko ima visok sadržaj vlakana, bez laktoze je i posebno je bogato vitaminom E i folnom kiselinom – koji blagotvorno deluju na zdravlje kože i zato je ono sjajna zamena za obično mleko. Kupite jedno pakovanje u lokalnom supermarketu i isprobajte ga.

ovseno mleko 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (1. deo)

Ovseno mleko ima visok sadržaj vlakana

U sledećem članku navodimo još deset namirnica koje će vam sačuvati lepotu kože i regenerisati je!


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments