Cultivate your difference. Don’t copy, your difference… I say, don’t spend your time looking back. More forward, whatever happens.

– Charlotte Perriand

U četvrtak 24. marta 2011. otvoren je 33. Salon arhitektura u Beogradu u Muzeju primenjene umetnosti. Izložba je posvećena arhitekturi i svake godine postavlja nove izazove i promišljanja o značaju i smislu arhitekture oko nas, jer arhitektura, nepogrešivo i vidljivo, odražava ono što društvo (ne) smatra važnim.

Kustos Salona mr Ljiljana Miletić Abramović, koja je i otvorila ovu izložbu arhitekture, objasnila je sledećim rečima: “Ova izložba, tokom svih ovih decenija, profilisala se i u svojevrsnu i kulturnu instituciju. Pokazalo se da je vrednost Salona arhitekture višestruka: on sabira, evidentira pojave, razvrstava ih, tumači ih, vrednuje i arhivira. Uz to, on okuplja arhitekte, budi im osećanja zajedništva, motiviše, promoviše, afirmiše vrednosti, jedan snažan uticaj na tok događaja, na pronalaženje identiteta struke i na pomeranja arhitekture sa smargina društvene pažnje na mesto koje joj po prirodi pripada…”

Salon već 33 godine evoluira i napreduje kroz neprekinutu tradiciju, održavajući ga na visokim standardima i vrednostima, kao i dobro uravnoteženih kriterijuma.

Takođe, Salon afirmiše kvalitetnu arhitekturu i arhitekte iz zemlje i inostranstva.

Atraktivnosti i aktuelnosti Salona doprineli su i specijalni gosti Randić – Turato, arhitektonski tim iz Rijeke, a očekuje vas i dinamični prateći program koji sadrži seriju predavanja, prezentacija, manje tematske izložbe, okrugli sto, simpozijum o memorijalnoj arhitekturi, studentske radionice… Među njima su atraktivni nastup grupe Škart na otvaranju i tokom trajanja izložbe. (Grupa Škart  prezentuje svoj rad “Klackalište”, poligon neravnoteže kojim su predstavljali Srbiju na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2010. godine.)

grupa skart 33. Salon arhitekture  Arhitektura oko nas

Takođe, izdvajamo i gostujuću izložbu “Italijanska moderna arhitekture u Puli 1930-1940, priča o perifernom racionalizmu”, kao i okrugli sto i studentsku radionicu Docomomo Srbija.

Žiri 33. Salona arhitekture u sastavu – Ljiljana Blagojević, Ana Džokić, Dejan Miletić, Jovan Sarić i Goran Vojvodić dodelio je, od radova koji su prošli selekciju, Grand Prix – Veliku nagradu Salona kao i ostale nagrade u različitim kategorijama: arhitektura, urbanizam, enterijer, eksperiment-istraživanje, publikacije, gost.

Grand Prix Salona
Autorskom timu: Branislavu Mitroviću, Jeleni Kuzmanović, Nemanji Zimonjiću, Igoru Pantiću, Ognjenu Krašni i Siniši Tataloviću za hotel Centar, ugao Uspenske i Jevrejske ulice, Novi Sad

01 GRAND PRIX 2011 hotel Centar Novi Sad 1 33. Salon arhitekture  Arhitektura oko nas

Priznanje u kategoriji Arhitektura
Dijani Novaković, Maji Trbović, Aleksandri Nikitin i Dušanu Nenadoviću za objekat B Terra Panonica – umetničke radionice i studentski apartmani na imanju Terra Panonica u Mokrinu, Kikinda

02 PRIZNANJE ARHITEKTURA 1 33. Salon arhitekture  Arhitektura oko nas

Priznanje u kategoriji Arhitektura
Dejanu Miljkoviću i Jovanu Mitroviću za poslovni objekat Media House u Bulevaru Oslobođenja 107, u Beogradu

03 PRIZNANJE ARHIT. miljkovic mitrovic 33. Salon arhitekture  Arhitektura oko nas

Priznanje u kategoriji Arhitektura
Mini Obradović i Ivanu Obradoviću za Objekat socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima MZ “Kamenjar”, Sremska Mitrovica

04 PRIZNANJE ARHIT. obradovic mina i ivan 1 33. Salon arhitekture  Arhitektura oko nas

Priznanje u kategoriji Arhitektura projekti
Slobodanu Danku Selinkiću za Park E-75, pokrivanje autoputa kroz Novi Beograd

05 PRIZNANJE PROJEKAT Selinkict 33. Salon arhitekture  Arhitektura oko nas

Priznanje u kategoriji Eksperiment i istraživanje
Ajli Selenić za interdisciplinarni istraživački projekat Hiperboreja – od linearnog do površine, od površine do prostora

06 PRIZNANJE EKSPERIMENT I ISTRAZIVANJE Ajla Selenic 33. Salon arhitekture  Arhitektura oko nas

Priznanje u kategoriji Gosti Salona – delo u inostranstvu
Autorskom timu Enota [Dean Lah, Milan Tomac] za sportsku dvoranu “Podčetrtek” Zdraviliška cesta 24, Podčetrtek, Slovenija

07 PRIZNANJE GOST podcetrtek sports hall Miran Kambic 33. Salon arhitekture  Arhitektura oko nas

Priznanje u kategoriji Enterijer
Timu Neoarhitekti: Snežani Vesnić i Vladimiru Milenkoviću za Textil Double poslovni prostor u GTC Plaza, Novi Beograd

08 PRIZNANJE ENTERIJER Tekstil Neoarhitekti ver 2 33. Salon arhitekture  Arhitektura oko nas

Priznanje u kategoriji Publikacije
Vladimiru Mitroviću za istoriografsku studiju Arhitektura XX veka Vojvodini

09 PRIZNANJE PUBLIKACIJA mitrovic vladimir 33. Salon arhitekture  Arhitektura oko nas

Takođe, na Salonu možete videti projekte mojih kolega iz generacije, kao i moje projekte. Moje kolege, koji kao i ja, pokušavaju da svoje kreativne vizije i ideje prenesu u realan svet.

Arhitekta Irena Kilibarda – mali stan na Vračaru 54m2

irena kilibarda 33. Salon arhitekture  Arhitektura oko nas

Arhitekte Miloš Mirosavić i Ivana Popović – pobednički rad na konkursu za inovativnu upotrebu keramičkih pločica Tile Award 2010, u kategoriji Business Premises

milos mirosavic i ivana popovic 33. Salon arhitekture  Arhitektura oko nas

Modelart team, Novi Sad – origami klupa, struktura koja je mobilnog karaktera, ili novo mesto okupljanja.

modelart team origami klupa 33. Salon arhitekture  Arhitektura oko nas

Arhitekta Vladimir Paripović – enterijer COMPUTERLAND I PA-RI stolica “3 u 1”

vladimir ivana milos sandra 33. Salon arhitekture  Arhitektura oko nas

Kustos Salona i urednik kataloga je mr Ljiljana Miletić Abramović, kustos Odseka za arhitekturu MPU.

Mogao bih reći da je ovaj 33. Salon arhitekture daleko bolji od predhodna dva, jer prikazuje malo drugačiji pristup arhitekturi nego ranijih godina. Uvedene su i novine, u vidu autorskog nameštaja kao i mini instalacija u prostoru. Arhitektura je zaista oko nas, ali arhitekturu čine i ljudi u interakciji sa arhitektonskim delima koji su oko nas. Ukoliko želite da posetite Salon, otvoren je za sve vas do 30. aprila 2011. od utorka do subote i to od 11 do 19 časova.


Vladimir Paripović je ambiciozan, kreativan, komunikativan, nasmejan, sanja o Japanu i njegovoj kulturi, obožava Stivena Kinga, belu moku iz Starbucks-a. U sebi generiše večitu borbu između arhiktekture i mode.

Comments