34. Perwoll Fashion Week nastavljen je izložbom Gordane Ćirić Krstić, kao i specifičnim programom koji je postao konstantan deo svake Nedelje mode – Modnim vinjetama.

Gordana Ćirić Krstić, jedna od naših najvrednijih modnih poslenica, 40 godina sa uspehom projektuje brojne kolekcije tkanina i odeće za industrijsku proizvodnju, za izvoz i domaće tržište, kao i ručno rađene proizvode u tehnici ručnog tkanja, pletenja i veza. U oblasti tapiserije i tepiha takođe ima veliki broj radova realizovanih ručno i polumašinski, koji se nalaze u mnogim javnim objektima kod nas i u svetu. Projektovala dosta kolekcija sportske odeće a jedna od najznačajnijih je bila oblikovana povodom Olimpijade u Barseloni i prodata u čak 50 000 komada. Učestvovala je na prvom Fashion Week-u u Beogradu. Za sve to vreme Gordana Ćirić Krstić postala je i dobitnica velikog broja nagrada najznačajnijih institucija, ukupno 38, gotovo po jednu za svaku godinu rada. Upravo zbog ogromnog doprinosa razvoju mode kao umetnosti Gordana je večeras dobila i Specijalnu nagradu Beogradske nedelje mode!

Goca Ciric Krstic 21 34. Perwoll Fashion Week: Izložba Između istoka i zapada Gordane Ćirić Krstić i Modne vinjete

Gordana Ćirić Krstić

Modne vinjete su održane u Ustanovi kulture Parobrod. Dejana Momčilović, Ana Vasiljević, Milica Pavlović, Svetlana Jaćović, zatim dizajneri okupljeni oko brenda Klasa, kao i Brend Lily Tailor iza koga stoje Ljiljana Joksović Mutić i Darko Milojević pripremile su zanimljive prezentacije u kojima su objedinili različite vidove umetnosti.

Dejana Momčilović je učešćem u Modnim vinjetama donekle iznenadila domaću modnu publiku, modelima koji su i dalje nepogrešivo njeni, ali koji imaju uvedene određene inovacije u osmišljavanju formi i unošenju sasvim novog pokreta u tkaninu.

Dejana Momcilovic 34. Perwoll Fashion Week: Izložba Između istoka i zapada Gordane Ćirić Krstić i Modne vinjete

Dejana Momčilović

Ana Vasiljević je predstavila kolekciju pod nazivom ’’Rebirth of truth’’. Modeli i nosioci modnih kreacija su bili metaforički predstavljeni kao grupa uličnih umetnika u pomalo futurističkom maniru i sa namerom da spoje sadašnjost i budućnost, prožimajući kroz pokret, projekcije i muziku nadrealne, mistične, simboličke odrednice priče o pronalaženju istine.

Ana Vasiljevic 34. Perwoll Fashion Week: Izložba Između istoka i zapada Gordane Ćirić Krstić i Modne vinjete

Ana Vasiljević

Lily Tailor kolekcije za jesen/zimu 2013/14 NEUSTRAŠIVA PRIČA je inspirisana lifestyle-om 40-tih godina XX veka i namjenjena je svim muškarcima i ženama koji “neustrašivo” mogu da pronađu sebe. Za kolekciju su karakteristični povratak dvorednom kopčanju, povišenom struku i širokim pantalonama, kao i mekani i sofisticirani nabori na bluzama.

Iza brenda KLASA stoji deset mladih dizajnerki sa Fakulteta primenjenih umetnosti. To su Ivana Lazarević, Sanja Stepanović, Ivana Stojanović, Katarina Bogdanović, Jelena Antanasijević, Zorana Stojanović, Teodora Živković, Senka Kljakić, Monika Ratković i Sanja Manakoski. U okviru Modnih vinjeta prikazali su deset silueta izdvojenih iz svoje nove kolekcije. Brend KLASA je na prethodnoj nedelji mode dobio Textil Young Award i u saradnji sa firmom Textil UE pažljivo su izabrani materijali koji će obeležiti KLASA kolekciju za predstojeću sezonu.

Klasa 2 34. Perwoll Fashion Week: Izložba Između istoka i zapada Gordane Ćirić Krstić i Modne vinjete

Klasa

Milica Pavlović je predstavila modele koje sama naziva „odeća u vidu aksesoara i obrnuto”. Prikazani komadi se istovremeno mogu smatrati nakitom za telo, kao i ukrasnom odećom. Koncept ove kolekcije sažet je rečima Oskara Vajlda: ”Čovek treba ili da bude umetničko delo ili da ga nosi”.

Milica Pavlovic 34. Perwoll Fashion Week: Izložba Između istoka i zapada Gordane Ćirić Krstić i Modne vinjete

Milica Pavlović

Svetlana Jaćović je prikazala kolekciju “Krug” koju čine ručno rađene unikatne haljine, visokog kvaliteta izrade od najfinijih svila, kože i posebnih materijala koji ističu ženstvenost figure i naglašavaju struk. Uz osnovnu siluetu svaka haljina ima na sebi ručno izrađene detalje bez ijednog industrijskog procesa u finalnoj estetskoj obradi. Autorka je bila inspirisana vrstama raspoloženja i životnih situacija koje prate svakog pojedinca i koje imaju svoj ciklus.

Svetlana Jacovic 34. Perwoll Fashion Week: Izložba Između istoka i zapada Gordane Ćirić Krstić i Modne vinjete

Svetlana Jaćović

Koncept Vinjeta postao je omiljen mnogim dizajnerima, ali i brojnim posetiocima koji svaki put sa podjednakim nestrpljenjem očekuju da vide kako same radove umetnika, tako i načine na koji će biti predstavljeni, a tako je bilo i večeras i na Vinjetama i na izložbi Gordane Ćirić Krstić, a među gostima 34. Perwoll Fashion Weeka bili su i Cile Marinković sa cerkom, Bata Spasojević, Lena Bogdanović, Dragana Ćosić, Ana Štajdohar, Katarina Vučetić i mnogi drugi…

 

Comments