Možda misliš i živiš u ubeđenju da je tvoj doprinos svetu i razlika koju možeš napraviti – beznačajna. I ja sam bila sličnog mišljenja pre par godina. Pomislila sam: “Šta može neko poput mene ko živi u Beogradu, sa prosečnim finansijskim sredstvima, da učini kako bi nekome bilo bolje ili kako bi svet bio bolje mesto, i na kraju krajeva, kako bih se osećala ispunjenije?” Odgovor nisam nalazila.

I još kao “šlag na tortu”- tu su i negativne vesti koje nas deprimiraju sa svih strana, pa umesto da napravimo male, ali značajne promene, krenemo linijom manjeg otpora, misleći da sve što uradimo zapravo neće doneti nikakav boljitak – ni nama, ni svetu oko nas.

Prva greška koju činimo jeste što nasedamo na “mit” da sve što činimo i svaka odluka koju donesemo mora biti “grandiozna” kako bi imala bilo kakav efekat. A zapravo ne mora.

Svako od nas može doneti neku (ili sve) od ovih odluka, kako bi živeo srećnije, ispunjenije i dao svoj mali doprinos svetu!

lindex1 U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Počni da veruješ u nešto što je veće od tebe!

Postizanje promena u svetu počinje sa uverenjem da možeš učiniti nešto što ne doprinosi samo tebi i tvom boljitku. Kada cilj ne služi samo tebi, već nečemu što je veće od tebe – počinješ da se ponašaš i razmišljaš drugačije. Odluke koje donosiš, nastaju tako što uzimaš u obzir šta možeš da učiniš, kako možeš da reaguješ?

Ne, ne možeš pomoći svima niti napraviti promenu preko noći. Ali, recimo, iako možda nisi u prilici da usvojiš nekog napuštenog psa ili macu, sigurno im možeš pomoći da lakše prebrode zimu? Kartonska kutija, posuda sa vodom i hranom, nekoj životinji koja nema dom, može puno da znači.

I tada se događa zanimljiva stvar. Time što si nekome učinila nešto dobro i samoj sebi donosiš pozitivnu energiju u život te i tvoj svet postaje bolji!

Svesno podrži i izaberi (modne) brendove  koji posluju društveno odgovorno

Modna industrija je na mnogo načina suprotna održivom.

Ipak, ima pozitivnih promena. Više nije neuobičajeno da se modni brendovi odlučuju da ne koriste pravo krzno, a novi društveno odgovorni pokret jeste da se iz upotrebe izbaci korišćenje plastičnih kesa. I sa dobrim razlogom! Da li si znala da je današnja potrošnja kesa neodrživa, te i da samo u Švedskoj – zemlji koja je vrlo napredna – prosečna osoba upotrebi skoro 200 plastičnih kesa godišnje, a jednu plastičnu kesu koristi svega 30 minuta!

Tako recimo, LINDEX, jedan od mojih, ali i omiljeni brend među koleginicama iz redakcije (dok ovo pišem čak dve dame iz tima na sebi imaju LINDEX kimono!), deo je sjajne inicijative One Bag Habit, koja za cilj ima da podstakne potrošače da kupe i koriste torbe koje su napravljene održivom energijom i mogu se koristiti više puta.

Press release main image large U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Ali, zapravo tu je još toliko toga da nisi ni svesna koliko pomažeš svetu i ljudima na planeti kada biraš i kupuješ stvari koje bi i inače kupila – ali svesno biraš brendove koji posluju društveno odgovorno poput LINDEX-a.

Recimo, žene i voda su suštinski u LINDEX-ovom održivom radu. Ove dve oblasti su povezane na više načina pošto su žene i devojke najviše pogođene nedostatkom pristupa čistoj vodi za piće i higijenu.

U Srbiji, LINDEX ima posebno značajnu kampanju Pink, kojom prikuplja finansijsku pomoć za Institutu za radiologiju i onkologiju Srbije i doprinosi da se podigne svest o karcinomu dojke, ali i pomogne onim ženama kojima je to najpotrebnije.

Comments