U okviru 46. Perwoll Fashion Week-a u nedelju, 27. oktobra biće održana autorska revija Ane Trošić TrajkovićBITE THIS HIBRIDESED BLEND OF MIXED FUSION, kolekcija za 2020. godinu.

Kolekcija “BITE THIS …” kritički razmatra tokove mode i modne industrije u novom vremenu i postavlja pitanje odgovornosti za hiperkonzumerizam, fast fashion i ulogu tekstilne proizvodnje u zagađenju životne sredine. Opšti je utisak da je moda kao fenomen izgubila svoj osnovni smisao i da je potreba da svoje telo zaštitimo od spoljašnjih uticaja, preko evolucije kroz decenije traženja tog univerzalnog, stilskog izraza putem estetike odevanja, negde zalutala, rastrgnuta u tržišnom meču između modnih brendova, tekstilnih konglomerata i insta-medija. Koleteralna šteta izazvana nastojanjem da se jedan vid primenjene umetnosti stavi u funkciju kapitala, ugrožava planetu na kojoj živimo, pri čemu se stanje pogoršava svakom sekundom, dok mi uz jutarnju kafu skrolujemo reklame o novim „must have“ komadima.

11 46. Perwoll Fashion Week: Revija Bite this hyberidized bland of mixed fusion Ane Trošić Trajković

Autorizovana” ciklicnost modnih kolekcija, to besomučno ponavljanje već viđenog uz nekada jedva primetne nadogradnje sveže, ovovekovne percepcije pojedinca, potom kopirana i masovno proizvedena na račun nekada i života ljudi, a sigurno i svakodnevno na račun našeg ekosistema, obesmišljena je i u najmanju ruku, dosadna. Kolekcija “BITE THIS…” akcenat stavlja upravo na simboliku tog besomučnog ponavljanja modnih stilova u njegovom bukvalnom izrazu. Autorka nam predstavlja readymade eksperiment nastao od izabranih starih tekstilnih proizvoda, ugradjenih u nove sa novom funkcijom, novim imenom i novom formom. U ovom smislu 70% kolekcije je upciklovano u svrhu dobijanja novog predmeta višeg kvaliteta, vrednosti i estetike. Kolekcija je nastala od tekstilnog pokućstva-zavesa, stolnjaka, mebla i drapera, haljina africkog plemena Masai, japansih kimonoa i odeće berlinskih klabera sa pijace Kasiopeja, dekonstruisanih, hemijski očišćenih od prašine i prošlosti, ukrašenih nakitom iz XIX i XX veka, sakupljanog godinama na razlicitim putovanjima. HIBRIDIZED BLEND OF MIXED FUSION je velika pačvork slagalica sastavljena tako da proživi jos jedan životni vek. Stilski predstavlja kombinaciju mnogih značajnih dekada i epoha, miks svih osnovnih boja, njihovih valera i komplemenata, fuziju moderne štampe i starinskog veza na tekstilu, blend organskih i geometrijskih formi i silueta i kosmopolitenski izmešanih savremenih kultura i drevnih civilizacija.

112 46. Perwoll Fashion Week: Revija Bite this hyberidized bland of mixed fusion Ane Trošić Trajković

Sveukupno istrazivanje ove kolekcije nastoji da probudi lenju hiperkonzumerističku, kao i nehajnu kapitalističku savest. Sociološki i ekoloski angažovana, sarkastična i na ivici duhovitog “BITE THIS…” priča jednu tužnu i nadasve ozbiljnu priču o nestajanju autentičnog, krađi ličnog i intimnog, koja se seli na deponije za treptaj oka, oka gladnog novog, slepog za posledice, nemarnog za odgovornosti.

1111 46. Perwoll Fashion Week: Revija Bite this hyberidized bland of mixed fusion Ane Trošić Trajković

 

Comments