Sve smo i više nego dobro ispratile nedelje mode u Njujorku, Milanu, Parizu, Beogradu… Jedva smo čekale da vidimo šta će se nositi tokom nove sezone i šta je to što će biti apsolutni hit. Ispratile smo sve – kolekcije, odevne kombinacije poznatih iz prvih redova, same dizajnere. Međutim, ako stavimo po strani čuvene modne prestonice, nama je zapala za oko jedna malo drugačija nedelja mode za koju mnogi nisu ni čuli. Seoul Fashion Week, nedelja mode glavnog grada Južne Koreje, po svim parametrima nas je iznenadila.

Prošlogodišnja najava dugogodišnjeg direktora SFW-a Jung Kuhoa da će se povući i odstupiti, budućnosti same Seulske nedelje mode donela je mnogo neizvesnosti. Jungova zamisao bila je da Seul uspostavi kao ozbiljnog konkurenta i igrača na globalnoj modnoj sceni. Međutim, pričom o njegovom povlačenju probudila se bojazan da će se njihova modna industrija okrenuti nečem mnogo komercijalnijem. Ove sezone Jung je ostao i uspeo u svojoj nameri što nas izuzetno raduje jer kreacije koje su spremili su jedna potpuno nova vrsta dizajna.

Zaha Hadid je dizajnirala unutrašnost futurističke hale u kojoj su sve revije održane, što je doprinelo da se bolje izrazi skromniji i humanistički pristup modi samih dizajnera. Po prvi put na jednoj nedelji mode vidimo ovoliku zabrinutost za životnu okolinu i celokupne kreacije koje su podređene tome.

U nastavku otkrij koji su to dizajneri privukli najviše pažnje!

RE:CODE

Ekologija i održivost su teme sa kojima se tržište istočne Azije odavno susreće. Seul se stavio na čelo razgovora o ovoj temi i organizovao gradski Samit o održivoj modi kao jedan od glavnih nedeljenih događaja. Jedan od najupečatljivih brendova, RE:CODE, upravo je ove dve teme postavio kao svoj glavni princip. Na ovoj reviji posetioci su vođeni kroz prostorije u kojima su prisustvovali preuređivanju stare odeće u nove komade, koji su kasnije visili na pokretnim šinama. Ovaj brend je pružio mogućnost da posetioci donesu svoje stare komade, da bi oni zatim bili potpuno prerađeni i redizajnirani u okviru inicijative RE:COLLECTION.

Minjukim 

Romantična, zanatska kolekcija sa svojim prefinjenim detaljima ističe se od ostatka kolekcija sa Seulske nedelje mode na kojoj je pretežno preovladavao street style. Minju Kim često se služi teškim vezom što njene kolekcije čini izuzetni atraktivnim, a ove godine odlučila se za lepršavi kroj zadržavši svoj zaštitni znak. Teatralnost koja je proizašla iz gotike, sklopljena sa jednom vrstom minimalističkog pristupa, ovu kolekciju svrstava u favorite kupaca.

Comments