Ako ste uživali u novom satiričnom ostvarenju Adama McKaya, Don‘t Look Up, nema sumnje da će vam se dopasti i ovih 5 nesvakidašnjih filmova. Otkako se pojavio na Netflixu krajem decembra 2021, Don‘t Look Up ne silazi s liste najgledanijih ostvarenja najpopularnije striming platforme. Sa impresivnom glumačkom postavom koju čine Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett, Timothee Chalamet, Jonah Hill i Ariana Grande, od starta se prognoziralo da će film biti ultimativni hit koji će privući pažnju gledalaca i kritičara cele planete.

Don‘t Look Up prati dvoje astronoma koji otkrivaju da će kometa veličine Mont Everesta udariti u Zemlju za šest meseci i uništiti sva živa bića. Njih dvoje pokušavaju da upozore svet o predstojećoj katastrofi, ali ih, nažalost, niko ne shvata ozbiljno. Jasno je da je Adam McKay inspiraciju za film pronašao u ranijim filmskim političkim satirama, pa vam ovom prilikom predstavljamo 5 takvih u kojima ćete, izvesno je, uživati.

Vice

Ovo je, takođe, McKayjev film, koji je, takođe, dobio pomešane ocene kritike i javnosti. Vice je mračni komični biografski film o bivšem potpredsedniku SAD, Dicku Cheneyju (kog igra Christian Bale), koji je u toku Bushove administracije raspolagao velikom količinom moći, uvlačeći SAD u diskutabilne prekomorske konflikte u ime “anti-amerikanizma”. Vice ne predstavlja tradicionalni biografski film, a McKay ne zazire od prikazivanja svojih stavova o određenim temama, kad njegov narativ postaje bučan i agresivan – što se publici može dopasti ili ne. Pored poznatih imena kao što su Amy Adams, Sam Rockwell, Steve Carell i Jesse Plemons, najjača karika je pomenuti Christian Bale, čija je izvedba Cheneyja definitivno jedna od najboljih njegove karijere.

Network

Pored toga što se bavi političkim temama, Don’t Look Up se bavi i medijima – na sličan način kao što čini Network, oskarovsko ostvarenje Sidneyja Lumeta. Reporter Howard Beale (Peter Finch) saznaje da će za dve sedmice dobiti otkaz, pa u lajv programu izjavljuje da će se ubiti – takođe u lajv programu za dve sedmice. Ovo dovodi do velikog rejtinga dotične televizije, a producenti Howarda počinju da ga zloupotrebljavaju, fokusirajući se na njegovo mentalno zdravlje, pa ga pretvaraju u medijsku senzaciju što televiziju vraća na vrh gledanosti. Igraju i Faye Dunaway, William Holden, Ned Beatty i Robert Duvall, dok je Peter Finch bio prvi glumac koji je posthumno dobio Oskara za svj performans.

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

Dont Look Up analizira probleme savremenog sveta, kao što je i ova crno-bela satira Stanleyja Kubricka činila 1963. godine. Radnja filma je smeštena za vreme Hladnog rata i prati američkog generala koji naručuje bombaški napad na Sovjetski Savez, što dovodi do niza strašnih događaja koji stvaraju nuklearni holokaust. Jedan od najintrigantnijih aspekata satire je što – ili šaljivo rekreira realni život, ili prikazuje sliku moguće i jezive budućnosti pod sočivom crne komedije. Zastrašujuća karakteristika ovog filma ogleda se u tome što je publici jasno da moguću katastrofu ne može sprečiti narod, već isključivo vladajuća klasa.

Comments