Kada bismo birali između knjige ili filma, u većini slučajeva izaberemo knjigu. Slika koju mi stvorimo dok je čitamo, boje koje joj damo, likove, pejzaže i stajlinge ne može da nadmaši nijedan film, pa makar on bio A produkcije. Ali da li je to uvek istina? Da li s vremena na vreme dođe neko ko izmašta bolje nego mi? A može da se desi i da teško možemo da izmaštamo lika koji je bolji od Breda Pita. Donosimo vam pet filmskih ostvarenja koja su nadmašila očekivanja čak i najvernih čitalaca, a znamo da je njih najteže oduševiti.

Fight Club

Pisac ove knjige Chuck Palahniuk, jeste osmislio dobru priču, i ova knjiga je nešto što nas je oduševilo u srednjoškolskim danima zbog faktora šoka i zanimljivih obrta, ali ono što je neko morao da kaže jeste – knjiga je samo kostur onoga što nam je doneo film. Ako ste prvo pogledali film, pa tek onda pročitali knjigu, jasno vam je da nikakvo novo iskustvo niste dobili. Reditelj David Fincher nam donosi, uz sjajnu glumačku ekipu,  priču koja je zagrebala daleko ispod površine, dok je  knjiga ostala da pluta po njoj. Baš zbog toga, film je postao klasik, a knjiga zauvek zarobljena u njenoj senci.

Forrest Gump

Ovaj film ili volite ili ne volite, a šta god mislili o tome kako se on bavio pitanjima seksualnosti, rase i invaliditeta, morate priznati da su te teme svakako bolje obrađene nego u knjizi. Knjiga koja je kao i film trebalo da bude drama sa elementima komedije, negde usput gubi nit sa stvarnošću i više naginje ka apsurdnim avanturističkim žanrovima koje smo čitali kao deca. Forrest zaista postane šampion u ping pongu, ali isto tako ide i u svemir i zaglavi se na pustom ostrvu sa šimpanzom. Ovo je jedna od onih situacija kada sasvim osrednja knjiga, u pravim rukama, postaje nezaboravan film.

Comments