One svojim životom šalju važne poruke i nadahnjuju svaku od nas. Ovo su filmovi o ženama koje su menjale svet, ostavljale (i ostavljaju) trag u istoriji umetnosti životima zaljubljenika u umetnost. Ono što im je zajedničko jeste da su živele/žive autentičnim životom, po sopstvenim pravilima oslobađajući tako put devojčicama koje će se tek boriti za svoje snove i menjati svet. Ovo su filmovi koje obavezno treba da pogledaš kada želiš #womenpower dozu inspiracije!

“Vojvotkinja”

“The Duchess” je film kojem ćete se vraćati – film pruža potpuni užitak i kada je reč o likovima, radnji, lokacijama snimanja, ali i na vizuelnom planu. Stupivši u svojoj sedamnaestoj godini u brak sa znatno starijim vojvodom od Devonšira (Ralph Fiennes), Džordžijana Spencer (koju sjajno tumači Keira Knightley), biva na dobrom putu da ostvari sve svoje životne ciljeve. Međutim, njen brak ubrzo postaje potpuno razočaranje za nju jer u njemu ne pronalzi sve ono što je zaista tražila. Ona je liberal, veruje u ljudska prava i pruža podršku revolucijama koje imaju potencijal da menjaju svet. Kostimografija Majkla O’ Konora (za koju je dobio Oskara) pokriva sve nivoe stila – od sasvim ekstravagantnih kreacija najrazličitjih boja do diskretnih haljina.

“Osmeh Mona Lize”

Katherine Watson (Julia Roberts) je profesorka istorije umetnosti u prestižnoj školi za devojke 1953. godine; podstiče svoje učenice da se izbore za svoju nezavisnost i da veruju u svoje snove. Priča o feministkinji kojoj je žensko pitanje postalo predmet istraživanja, u nadi da će nadići patrijarhalne običaje nametnute ženama u društvu. Ona pokušava da oslobodi njihov duh budeći iksreno interesovanje za istoriju umetnosti kod njih i podstičući ih da budu individualne i da se kritički odnose prema stvarima o kojima nije smelo da se govori.

Comments