The First Lady je američka antologijska serija ispričana kroz živote tri najuticajnije prve dame u američkoj istoriji – Eleanor Roosevelt, Betty Ford i Michelle Obame. Kroz izvanrednu glumu Michelle Pfeiffer, Viole Davis i Gillian Anderson, serija pruža detaljan uvid u njihove živote, postignuća, teškoće i izazove sa kojima su se suočavale. Iako pružaju potpunu podršku u političkim karijerama svojih muževa, ujedno pokušavaju da održe sopstveni integritet, strastveno se zalažući za društvena pitanja od značaja, menjajući ulogu i sliku prve dame SAD. Serija je uzbudljiva, dramatična, napeta i zabavna, a ako ste je pogledali – preporučujemo vam još 5 političkih drama u kojima ćete nesumnjivo uživati! 

Mrs. America (2020)

Mrs. America je delom zasnovana na neuspešnom političkom pokretu iz 1970-ih za usvajanje Amandmana o jednakim pravima. Ova istorijska dramska serija fokusira se na reakciju pokreta koju je izazvala konzervativna aktivistkinja Phyllis Schlafly (Cate Blanchett). Priča je ispričana kroz iskustva različitih žena uključenih u pokret – stvarnih i fiktivnih. Schlafly nudi veoma konzervativne poglede koji su u direktnoj suprotnosti sa istaknutim feministkinjama drugog talasa. Schlafly se otvoreno borila protiv feminizma, gej prava i abortusa, uspešno vodeći kampanju protiv ratifikacije Amandmana o jednakim pravima. U seriji se pojavljuju i slavne feministkinje Gloria Steinem (Rose Byrne), Betty Friedan (Tracey Ullman), Shirley Chisholm (Uzo Aduba) i druge.

The Crown (2016-)

O The Crown se poslednjih godina neprestano priča – i to s razlogom. Iz sezone u sezonu, hronološki prikazuje period otkako je kraljica Elizabeth II došla na presto Ujedinjenog Kraljevstva, pružajući fiktivni uvid (tako barem tvrdi kraljevska porodica) u živote monumentalnih istorijskih ličnosti Velike Britanije i politička previranja koja su uticala na tok svetske istorije. Prva sezona se bavi događajima s početka Elizabethine (Claire Foy) vladavine, druga obuhvata period od 1956. do 1964. i rođenje kraljičinih najmlađih sinova Andrewa i Edwarda, a u trećoj – kraljičinu ulogu preuzima Olivia Colman za period od 1964. do 1977. Četvrta sezona prikazuje brak princa Charlesa i lejdi Di, dok je premijera pete sezone zakazana za novembar 2022, a prikazaće kraj njihovog braka i Dianinu smrt.

House of Cards (2013-2018)

House of Cards je američka politička dramska serija, zasnovana na britanskoj BBC seriji iz devedesetih i istoimenom romanu Michaela Dobbsa iz 1989. Radnja se odvija u Vašingtonu i prati politički ambicioznog Franka Underwooda (Kevin Spacey) i njegovu jednako ambicioznu suprugu Claire (Robin Wright). Njima nije problem da manipulišu, izdaju i varaju kako bi došli do moći. Nasuprot seriji The First Lady, ovo je u potpunosti fiktivni prikaz. U toku svih šest sezona, serija je bila nominovana za brojne nagrade, a Spacey i Wright su dobili i po Golden Globe.

Homeland (2011-2020)

Ovo je špijunska serija koja je svetsku popularnost stekla već u toku prve sezone emitovanja. Carrie Mathison (Claire Danes) je CIA agentkinja koja ima bipolarni poremećaj. Nicholas Brody (Damien Lewis) je marinac snajperista kog je zarobila Al Kaida. Kad konačno bude oslobođen, Carrie je ubeđena da Nicholas radi za neprijatelja i da predstavlja pretnju za bezbednost SAD. Kao rezultat, njena potraga za istinom postaje opsesija… Nećemo vam dalje odavati, ali ćemo napomenuti da je i Homeland dobila brojne nagrade, posebno hvaleći izvedbu Claire Danes.

Madam Secretary (2014-2019)

Ovde pratimo priču Elizabeth “Bess” Adams McCord (Tea Leoni), američke državne sekretarke. Na tu poziciju ju je postavio njen bivši šef, aktuelni predsednik SAD, a kredibilitet je prethodno stekla dvadeset godina radeći kao CIA analitičarka. Cela serija se vrti oko Elizabethine uloge kao državne sekretarke, pokretanja međunarodne diplomatije i pregovora o globalnim pitanjima. Pored toga, nudi uvid u njen privatni život zaposlene majke, uključujući i njen brak sa suprugom Henryem (Tim Daly). Henry je profesor teologije i bivši kapetan marinaca i avijatičar koji postaje šef Odeljenja za posebne aktivnosti CIA-e. Nesvakidašnji par, zar ne?

Naslovna fotografija: instagram.com/madamsecretarycbs

Dušan Veselinović

Comments