Kada čujemo neku pesmu, zavolimo je uglavnom jer se pronađemo u njoj. Svako u muzici čuje neku svoju priču, a retko kada se zapitamo koja je priča iz koje je pesma nastala. Nekada inspiraciju ne nađemo u određenoj osobi, ljubavi ili osećanjima koja imamo u tom trenutnku – nekad se desi situacija koja inspiriše. Neke su komične, a neke su tužne, ali iz njih su se jednako rađale pesme koje slušamo već nekoliko decenija. Donosimo vam najzanimljivije (i najtužnije) događaje iz kojih su nastali najveću svetski hitovi.

Coldplay – Fix You

Ova pesma nastala je dok su pevač grupe Koldplej i glumica Gvinet Paltrou bili u braku. Kada je njen otac, Brus Paltrou, preminuo, Gvinet je bila neutešna. Borila se sa depresijom, jer je smatrala da svet bez njenog oca nije isti. Mislila je da ga je razočarala dok je bio živ. Kris je gledao suprugu kako tone u tamu, i njegova jedina želja bila je da joj pomogne da se izbori sa njenom tugom, tj. da je “popravi”. Tako je i nastala ova pesma, koja govori o tome kako bismo u ljubavi uradili sve za našeg partnera.

Deep Purple – Smoke On the Water

Pesma ovog benda inspirsana je zapravo dimom na vodi, ali ne onom na koji ste prvo pomisli. Dok je grupa Dip Parpl bila u Švajcarskoj, gde je snimala album, izbio je požar. U toku koncerta Franka Zape, neko iz publike ispalio je iz signalnog pištolja i zgrada se zapalila. U trenutku kada su videli ogromne količine dima koji lebdi iznad Ženevskog jezera, rodila se njihova hit pesma. Nisu bili sigurni da li da zadrže ime pesme, jer su se bojali sa čime će publika povezati dim, ali ipak su odlučili da ga ostave.

Comments