Pozvani smo da naučimo da volimo sebe, jer je to dostignuće od koga zavise naša sreća i mir u duši. A ovo su ključni koraci kojima prelazimo sa unutrušanje kritike na slavljenje svoje vrednosti.

Počni da vrednuješ ono što jesi i što imaš

Pažljivo razmisli o porukama koje sebi upućuješ o tome gde si u svom životu – koliko vrednuješ sebe na osnovu potvrda i pohvala za ono što radiš i postižeš, koliko se trudiš da ispuniš očekivanja i koliko si sposobna da ugodiš drugima. Ima toga u svakoj ženi, to nam je genetsko nalseđe i vaspitanje – da budemo dobre, a ne onakve kakve smo. Razmisli o tome kakva bi bila bez svega toga, bez uloga koje igraš, šta bi radila kad bi mogla da radiš šta hoćeš i kad te ne bi bilo briga ko će se zbog toga mrštiti i prekorevati te. Ko je ta osoba u tebi, koja te nadzire? Ko je glavni sudija? Odluči da ne zavisiš od njegove presude i dozvoli sebi da budeš baš onakva kakva si u ovom trenutku, bez potrebe da se menjaš i prilagođavaš. To možda znači da ćeš biti sebična, lenja, nemarna, površna, ali niko živi nema u sebi samo vrline. U suštini, preporuka da budeš ono što jesi, znači da dozvoliš svojoj “mračnoj” strani da se ispolji, da bi mogla da sagledaš i prihvatiš sebe i u onim aspektima kojih se stidiš, ili ih prezireš i osuđuješ, kao što su te naučili.

Oslobodi se odnosa koji te zarobljavaju

To je teško, jer to su snažni odnosi i tiču vezanosti koju smo ostvarili u detinjstvu u odnosu na roditelje, a u odraslom dobu, ti odnosi se projektuju kroz naša partnerstva i prijateljstva. Osobe koje umeju da te stave u detinji i bespomoćan položaj i navedu da se osećaš isto kao što si se osećala zbog nekog od svojih roditelja, tu su da ti pokažu taj odnos, tu vezanost, koju treba da prekineš. Oni ti nude ogledalo u kome vidiš svoje slabosti, svoju zavisnost, bes, ljutnju, inat, otpor ili pasivnost, sve one obrasce koje si stvorila da bi se štitila i opstala. Više ti nisu potrebni – ni ti obrasci, ni takvi odnosi, a ni osobe koje te uče toj lekciji. Bolno je prekidati odnose, ali ako prekineš svoju vezanost za nekoga prema starom obrascu, možeš da uspostaviš nov odnos sa tom osobom, kao što može i da dođe do udaljavanja i potpunog zahlađenja odnosa. Često je udaljavanje neminovno, a to je nastavak lekcije o emotivnoj nezavisnosti.

Comments